Şifrelerinizi sıfırlayınız!

Linkedln'e kayıtlı olanların parola bilgilerini sıfırlaması çağrısı gelirken, Dijital mecralarda "oltalama" yöntemiyle dolandırıcılığa karşı dikkatli alınması istendi.

Haberler 10.04.2021 - 03:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Biliim Hukuku Dernei Bakan Av. Kürat Ergün, Linkedlnin yaklak 500 milyon kullancdan ele geçirilen bilgilerin sata çkarldn doruladn belirterek, Hesap sahipleri zaman kaybetmeksizin parola ve e-posta bilgilerini sfrlayp deitirmelidir. Parola için büyük-küçük harf, rakam ve sembol kombinasyonu kullanlmaldr. ifadelerini kulland.

Biliim Hukuku Dernei açklamasnda görülerine yer verilen Ergün, son dönemlerde artan veri hrszlna bir yenisin daha eklendiini aktararak, Geçtiimiz hafta yaanan Facebooktaki 533 milyon kullancnn bilgilerinin bir forum sitesinde yaynlanmasndan sonra bu sefer de Linkedln kullanclarnn kiisel bilgileri ele geçirildi. irket, perembe günü yapt açklamada, yaklak 500 milyon kullancdan ele geçirilen bilgilerin sata çkarldn dorulad. bilgisini paylat.

Linkedln kullanc saysnn 675 milyon olduu düünüldüünde her 4 kiiden 3ünün verisinin hackerlarn elinde olduunu vurgulayan Ergün, unlar kaydetti:

LNKEDIN KULLANILICILARI DKKAT

Hackerlar gerçekletirdikleri hrszlk eylemini kantlamak için 2 milyon kullancnn bilgilerini ücretli olarak paylama açt. irket ise çalnan verilerin yalnzca kullanclarn profillerinde halka açk olarak listelenmi kiilerin bilgileri olduunu, hiçbir özel üye hesab olmadn iddia etti. Fakat hackerlern elinde hangi kullanc bilgilerinin olduu tam olarak dorulanabilmi deil. Verileri çalan hackerlerin her bir kullanc verisi için 4 rakaml bir ödeme talep ettikleri de gelen bilgiler arasnda.

SOSYAL MEDYA UYGULAMALARI

Dijital ortamda özellikle sosyal medya uygulamalarnda yüzde 100 güvenlik maalesef hiçbir ekilde mümkün deildir. Kullanclar verilerinin güvenliini kullandklar uygulamaya brakmadan kendileri de almaldr. Özellikle mahrem bilgilerini hiçbir ekilde bu uygulamalar ile paylamamal, kredi kart bilgileri, kimlik bilgileri gibi kiisel bilgileri paylamaktan uzak durmaldr. Ayrca bakalar tarafndan hesabnn ele geçirildiini anlayan kullanclar vakit kaybetmeksizin adli mercilere konuyu intikal ettirerek tutanak altna almaldr. Konu ile ilgili olarak Kiisel Verileri Koruma Kurumu (KVKK) ivedilikle soruturma açmal ve çalnan verilerin kurumun ihlalinden kaynakl veriler olduunu tespit etmesi halinde cezai ilem uygulamaldr.

Ergün, Linkedln platformunda kullanc bilgilerini korumak için kullanclara unlar önerdi: Öncelikle hesap sahipleri zaman kaybetmeksizin parola ve e-posta bilgilerini sfrlayp deitirmelidir. Parola için büyük-küçük harf, rakam ve sembol kombinasyonu kullanlmaldr. Hesabnz iki faktörlü kimlik dorulama ile de etkinletirmeyi unutmayn. Linkedln uygulamasna tanmlanan kredi kart bilgileri varsa kaldrlmaldr.

OLTALAMAYA GELMEYN

Öte yandan, Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eitim Aratrma Dernei (SODMER) Bakan Prof. Dr. Levent Eraslan, dijital dünyann zemininin geniledikçe bu alan kötüye kullanmak isteyenlerin saysnn arttn ifade etti.

Dijital mecralarn avantajlarnn olduu kadar dezavantajlarnn da bulunduuna dikkati çeken Eraslan, dijital güvenlikte en zayf halkann insan olduunu belirtti. Kullanclarn dijital güvenliklerine önem vermesi ve bu konuda bilinçlenmeleri gerektiini anlatan Eraslan, unlar kaydetti:

Son dönemde ülkemiz önemli bir aplikasyon sistemi hackerlar tarafndan ele geçirildi. Kiilerin ad-soyad, adres, telefon numaralar, mailleri, siparileri ve alkanlklar ve ne yazk ki ifreleri ele geçirildi. nsanlara önerimiz eer böylesi servislerde ifreleri varsa öncelikle ifreleri deitirmeleri gerekli. Uygulamalar kullanmyorlarsa telefonlarndan silmeleri, ifre güvenliinde büyük-küçük harf ve 8 karakter kullanp ona dikkat etmeleri gerekli.

UCUZ MUTLAKA PAHALIDIR?

Eraslan, dijital alanlarda oltalama yöntemiyle kullanclarn gizli bilgilerinin elde edilmeye çalldn ve madur edildiini dile getirdi.

Ucuz mutlaka pahaldr diyen Eraslan, internet üzerinden yollanan hediye kuponu linki ve benzeri balantlara dikkat edilmesi gerektiini belirterek öyle devam etti: Bu tür giriimler dijital hrszlarn en çok kulland oltalama tekniklerinden biri. Vatandalarn kamuya açk wi-fi uygulamalarn çok kullanmamalar ve çok önemli bilgilerin olduu konular dijital ortamda saklamamalar, ileride rahatsz olacaklar hiçbir bilgi, belge ve görüntüyü kiiler arasnda paylamamalar gibi önlemler alnmal.

Bu yl yaplan bir aratrmaya göre Türkler dünya ortalamasnn 10 puan üzerinde video oyun oynuyor. Video oyunlarnn bir de altta sohbet odalar var. Orada da sosyal mühendislik yoluyla insanlarn çeitli bilgileri alnyor. Örnein anneannenin soyad ne? sorusuyla kiinin annesinin kzlk soyad ele geçiriliyor. Bu da bir güvenlik sorusu bildiimiz gibi. Ya da babann en sevdii hayvan nedir? bu da bankalarn kulland bir güvenlik sorusu. Bunlara dikkat edilmeli ve sosyal medyada asla kendi kiisel bilgilerimizi paylamamalyz.

Ana Sayfaya Git