KAhramanmaraşta yakalanıp gözaltına alınan DAEŞ mensuplarının tünel kazarak Tükiyeye girdiği iddiaları ortalığı karıştırdı
Kahramanmaraşta terör örgütü DAEŞe yönelik operasyonda gözaltına alınan 4 zanlının jandarmadaki işlemleri tamamlandı. Sağlık kontrolünün ardından adliyeye sevk edilen Irak uyruklu zanlılar tutuklandı, Suriye uyruklu şüpheli salıverildi. Pazarcık Jandarma Komutanlığı ekipleri, dün Narlı Mahallesi Aksu Köprüsü girişinde durdurdukları yolcu otobüsünde yaptıkları aramada Suriye ve Irak uyruklu 4 kişiyi gözaltına almıştı. Şüphelilerin Suriye sınırındaki güvenlik duvarının altından tünel kazarak Kilise girdikleri belirlenmişti.
Kahramanmaraş, eski ve halk arasındaki adıyla Maraş, Türkiyenin bir ili ve en kalabalık on sekizinci şehri. 2014 itibarıyla 1.089.038 nüfusa sahiptir. Kurtuluş Savaşında işgale direnişi nedeniyle TBMM tarafından 5 Nisan 1925te şehre İstiklal Madalyasıverildi. 7 Şubat 1973te Maraş olan adı, Kahramanmaraş olarak değiştirildi.
Şair Gülten Akın, Maraş halkı için Adamın su gibi akanıdır Maraşlı demiştir.[1] Ünlü Osmanlı seyyahı Evliya çelebi, iseSeyahatnamesinde Maraş halkı için, Kelimatları lisan-ı Türkidir ve ekseriya halkı Türkmendir der.[2] Maraş ve çevresi başta Oğuzların Avşar, Bayat ve Beydili boyları çoğunlukta olmakla birlikte hemen hemen 24 Oğuz boyunun tamamı mevcuttur.
Dövme dondurmasıyla meşhurdur. Kahramanmaraşın dövme dondurması yerel şirketlerin azmi ve katkısıyla ünü tüm dünyaya yayılmış ve birçok dünya şehirlerinde dondurma şubeleri açılmıştır. Japonyadan ABDye, Avustralyadan Dubaiye kadar birçok ülkede şehrin ve dondurmanın yerel firmalarca tanıtımı yapılmaktadır.
2012de çıkarılan 6360 sayılı kanun ile büyükşehir oldu. Aynı zamanda Kahramanmaraş Türkiyenin elektrik ihtiyacının %14ünü karşılamaktadır.
Tekir Vadisi, Döngel Köyündeki mağaralarda yapılan araştırmalarda ele geçen buluntular yörede insan yerleşiminin Üst Paleolitik çağda başladığını; Neolitik, Kalkolitik ve Eski Tunç çağlarında da sürdüğünü göstermektedir.2009 yılında Kahramanmaraş merkezde yapılan kazılar esnasında da M.S. 300-400 yıllarına ait olan Germenicia Antik Kentine dair birtakım mozaikler bulunmuş ve üzerlerinde çalışmalara başlanmıştır.
Şehri Hititler kurmuşlardır. Daha sonra Asurlular, Persler, Romalılar, Bizanslılar, Araplar, Selçuklular, Memluklular, Dulkadiroğulları ve Osmanlılar şehre hakim olmuşlardır.
Maraşa Kurtuluş Savaşı sırasında halkın gösterdiği direnişten dolayı 7 Şubat 1973den itibaren TBMM tarafından Kahramanlık unvanı verilerek adı Kahramanmaraş olarak değiştirildi.
11. yüzyılın sonlarında Anadoluya kesin olarak yerleşen Türklerin egemenliğinde kaldı. 1243te Moğol İşgaline uğrayan Maraş,II.Anadolu Beylikleri devrinde Dulkadiroğullarının oldu.12 Haziran 1515 tarihinde Turnadağ Muharebesi ile Osmanlı egemenliğine geçen Maraş, 1515-1919 yılları arasında Osmanlı egemenliğinde kaldı.Mütareke Döneminde önce İngilizler, sonra Fransızlar tarafından işgal edildi.