’Sinop Adası’ projesinde kentin ikiye ayrılmasının riskleri ortaya konulunca Vali Çetinkaya, Doğal güzellerimiz ve denizimiz Antalya’yı aratmıyor diyerek, yeni yatırım ve proje arayışına girdi. Ancak Belediye Başkanı ile Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ise ana gündemlerinin yapılacak Nükleer santral olduğunu ifade etti. Kışın nüfusu 40 bin olan, yazın ise yerli ve yabancı turistlerle birlikte 200 bini aşan Sinop, geleceğini turizme bağladı. Karadeniz’in Antalya’sı olarak bilinen Sinop, Türkiye’nin üçüncü kadın Valisi Yasemin Özata Çetinkaya’nın turizm hamleleri ile atağa kalmayı hedefliyor. TÜİK verilerine göre Türkiye’nin en mutlu insanlarının yaşadığı kent, 2012 yılında dönemin Valisi Ahmet Cengiz’in ortaya koyduğu ’Sinop Adası’ projesinin hem bilimsel anlamda, hem de ekonomik anlamda yapılmasının mümkün olmaması şehri yönetenleri farklı arayışlar içerisine soktu. Sinop’un turizm anlamında destinasyon merkezi olabileceğini ifade eden Vali Yasemin Özata Çetinkaya, Sinop birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir yer. Bunun yanında çok güzel bir doğası, denizi, ormanı, şelaleleri var. Bu değer bütünleştiğinde çok güzel bir destinasyon olabilir. Ama turizm kenti demek için tabi bunların turizm pazarına ürün olarak çıkartmak lazım. Bu amaçla çeşitli yatırım ve projeler üzerinde çalışmalar yapıyoruz. Halen kentimiz turizm anlamında bakir bir yer” diye konuştu.
TARİHİ CEZAEVİ İLE BAŞLADILAR
Türkülere konu olan, dizi ve filmlerin aranan mekanlarından biri haline gelen Sinop Tarihi Cezaevi için AB’nin desteği ile 9.2 milyon euro bütçeli Alan Yönetimi Projesi hazırlandığını ifade eden Vali Yasemin Özata Çetinkaya, Uzun zamandır emek verilen ve Sinop için çok önemli bu proje ile Tarihi Cezaevi çok daha farklı bir yapı olarak turizme yeniden kazandırılmış olacak. Bizim öncelikli olarak Sinop il merkezinde yarımadanın tamamını daha sonra da kıyı şeridinde doğudan batıya kadar turizm değerlerini, turizm piyasasına bir ürün olarak sunmamız ve tüm bu noktaları içine alan yani tüm Sinop’u kapsayan bir turizm destinasyonunu oluşturacağız dedi.
NÜKLEER SANTRAL SORUN OLDU
Bu arada turizm sezonuna girilmesine karşın Belediye Başkanı ile Ticaret ve Sanayi Odası Başkanının da aralarında bulunduğu çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcileri de kentte yapılacak olan Nükleer Santrale karşı mücadele başlattı. Tüm enerjilerini bu yönde sarfettiklerini belirten Belediye Başkanı CHP’li Baki Ergül, kentin geleceğinin turizm, eğitim ve kültür alt yapısında şekillendirmek gerektiğini ifade ederek, Sinop Türkiye’nin 150 kilometreye varan en uzun sahil şeridine sahip. Bunun 50 kilometrelik kısmı ise mavi bayraklı. Türkiye’nin orman ve denizle kucaklaştığı ender kentlerden birisi. Böylesine doğa harikası bir cenneti, cehenneme çevirmek istiyorlar. Türkiye’de bu santral nereye yapılmaz dense akla ilk gelecek yer Sinop olmalıydı. Son 5 yıldır tüm enerjimizi Termik santrallere, Nükleer santrale harcadık. Gerze İlçesi Yaykıl Köyü’ne yapılmak istenen Termik Santral konusunda zafer kazandık. Termik santral yapmak isteyen firmayı şehrimize sokmadık. Şimdi aynı toplumsal bilinçle ve gerekçelerimizle Nükleer Santralin de buraya yapılmasına izin vermeyeceğiz” dedi.
NÜKLEER SANTRAL İÇİN REFERANDUM İSTİYORLAR
Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erol Derici ise kente nükleer santral istemediklerini söyleyerek, Sinop ve çevre illerde bir referandum yapılsın. Santral için sandık başına gidelim. Eğer halkın çoğunluğu nükleer santralin buraya yapılmasını isterse yapacak bir şey yok. Ama halka rağmen buraya bir santral yapılmasına da izin vermeyiz. Biz turizm kenti olarak anılmak ve bu noktada yatırım almak istiyoruz diye konuştu.