Aksaray’da son dakika silahı çatışma. Aksaray’ın Eskil ilçesinde iki grup arasında çıkan silahlı kavgada, Eskil ilçesi Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanı ve yeğeni öldü, 6 kişi de yaralandı.
Edinilen bilgiye göre, Eskil ilçesinde Ramazan E. Süleyman E., Muhittin E. ve Abdurrahman E. henüz belirlenemeyen bir nedenle Eskil İlçesi Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanı İbrahim Koyuncu (49) ve yanındaki akrabalarıyla tartışmaya başladı. Tartışmanın kısa sürede büyüyerek kavgaya dönüşmesi üzerine Ramazan E. ve Süleyman E. araçlarında bulunan av tüfekleriyle Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanı İbrahim Koyuncu ve akrabalarına ateş etmeye başladı. Kavgada Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İbrahim Koyuncu, akrabaları Rıfat Koyuncu (41), Mehmet Ali Koyuncu (20), Sadettin Koyuncu (42), Mustafa Koyuncu (28), Mehmet Koyuncu (21), Halil İbrahim Koyuncu (30) ve 20 yaşındaki Mehmet Koyuncu yaralandı.
Mahallede bulunan vatandaşların haber vermesi üzerine olay yerine çok sayıda polis ve ambulans sevk edildi. Kısa sürede olay yerine gelen 112 Acil Yardım ekipleri, yaralılara ilk müdahaleyi olay yerinde yaptıktan sonra Aksaray Devlet Hastanesi’ne kaldırdı. Tedavi altına alınan yaralılardan Eskil İlçesi Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanı İbrahim Koyuncu ve yeğeni Halil İbrahim Koyuncu yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Yaralanan 6 kişinin ise sağlık durumlarının ağır olduğu öğrenildi.
Olayı gerçekleştirdikleri iddia edilen Süleyman E., Ramazan E. ve Muhittin E., olaydan sonra kayıplara karıştı. Şüphelilerden Süleyman E. ve Abdurrahman E., Eskil ilçesinde, Ramazan E., Konya girişinde Aksaray polisi tarafından yakalanırken, darp edilerek yaralanan Muhittin E. ise Konya’da Aslım Caddesi üzerinde Konya polisi tarafından yakalandı. Şüphelilerden Ramazan E., Aksaray’a götürülürken, yaralı olan şüpheli Muhittin E. ise Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi altına alındı.
Olayın ardından polis ekipleri, kavganın gerçekleştiği sokakta güvenlik önlemi alarak geniş çaplı inceleme yaptı.
Olayla ilgili soruşturma sürüyor.
Aksaray, 15.06.1989 gün ve 3578 sayılı kanun ile Niğde’den ayrılarak il statüsü kazanmıştır. İç Anadolu Bölgesi’nde Niğde’nin kuzeybatısında, Konya’nın doğusunda, Ankara’nın güneydoğusunda yer almaktadır. 377.505 nüfusa ve 7.626 km² yüzölçümüne sahiptir.
2010 TUIK verilerine göre merkez ilçeyle beraber 7 İlçe, 39 belediye ve 151 köyü vardır.
Hitit tabletlerinde Kurşura, İlk Çağ’da Garsaura olarak anılan şehir, Kapadokya Kralı Archeleos zamanında yeniden inşa edilerek Archeleos’un şehri anlamında Archelais adı verilmiştir(Caesar- Kayseri, Heraklius-Ereğli gibi). Türkler Anadolu’ya geldikten sonra ismi Türk diline çekimleyerek Aksaray olarak anmaya başlamış, bazı Osmanlı arşivlerinde Aksara olarak da geçtiği olmuştur. Yaklaşık bin yıldır tarihi adını muhafaza edegelmiştir. Halk arasında ve Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde II. Kılıçarslan’ın yaptırdığı beyaz saraydan ismini aldığı gibi bir yakıştırma da dolaşmaktadır, resmi ve tarihi dayanağı yoktur.
İlkçağ’da Arkhelais adını taşıyan kenti, son Kapadokya kralı Arkhelaos’un Garsuara adlı yerleşmeyi geliştirerek kurduğu sanılmaktadır. Roma İmparatoru Cladius I kente koloniayrıcalığı tanıdı. Ayrıcalık, Anadolu’daki birçok önemli yolun kavşak noktasında bulunan kentin daha da gelişmesine yol açtı. Bizans ile Müslüman Araplar arasında birçok kez el değiştiren şehir Malazgirt Muharebesi’nin (1071) ardından Türkler’in egemenliğine girdi. Şehirde günümüze kadar gelemeyen Danişmendliler eserleri vardı. Şehirde Danişmend parası basılmıştır. Günümüze ulaşan Danişmedli eseri, kümbet şeklindeki, Hıcıp yakınındaki Bekar Sultan Türbesi’dir. Şehir Arap akınlarıyla virane hale gelmişti. Kılıç Arslan II (1155-1192), yıkık durumdaki Aksaray’ı bir İslam kenti olarak yeniden kurdu, kentin çevresini surla çevirdi, camii, medrese, çarşı, hamam vb. yaptırdı. Azerbaycan’dan getirdiği din bilgini, zanaatkar ve tüccarları kente yerleştirdi. Ticaret yolları üzerinde bulunan Aksaray, Anadolu Selçuklu Devleti’nin önemli merkezlerinden biri olarak gelişti. Selçuklu’lardan sonra Karamanoğulları’nın eline geçti. Bir süre Eretna Beyliği’nin egemenliğinde kalan (1341-1365) ve 1 yıllığına Kadı Burhanettin Devletinin eline geçen kent, Karamanoğulları yeniden egemen oldu. 1396’da Yıldırım Bayezid tarafından ele geçirildiyse de Timur istilasından sonra yeniden Karamanoğulları’nın eline geçti. 1467’de Fatih Sultan Mehmetdöneminde Aksaray kesin olarak Osmanlı topraklarına katıldı. Aksaray, Cumhuriyet dönemi’nde 1920’de il durumuna getirildi. 1933’te çıkartılan hususi kanunla ilçe olarak kendisinden çok daha küçük olan Niğde’ye bağlandı. Aksaray 1989’da yeniden il oldu.