SON DAKİKA! Mardin Derik belediye başkanı Sabahat Çetinkaya'nın gözaltısından hapis kararı çıktı

Mardin Derik Belediye Başkanı tutuklandı. Mardin'in Derik ilçesinde aralarında Belediye Başkanı Sabahat Çetinkaya'nın da bulunduğu 4 kişi tutuklandı.

Haberler 27.02.2016 - 19:51 Son Güncelleme : 27.02.2016 - 19:51

Mardin Derik Belediye Başkanı tutuklandı. Mardinin Derik ilçesinde aralarında Belediye Başkanı Sabahat çetinkayanın da bulunduğu 4 kişi tutuklandı.

Valilikten yapılan açıklamada, Derik ilçesinde PKK/KCK terör örgütü mensuplarının yakalanması, örgüt mensuplarınca sokak ve caddelere açılan çukurların kapatılması, oluşturulan barikatların temizlenmesi, patlayıcı maddelerin ele geçirilmesi veya imha edilmesi, sokakların güvenli hale getirilmesi, kamu düzeni ve güvenliği ile kişilerin can ve mal emniyetinin sağlanması amacıyla 19 Şubatta başlatılan çalışmaların sürdürüldüğü bildirildi.

Bu kapsamda, 22 Şubatta terör örgütünün sözde öz yönetim çalışmalarına taban teşkil etmesi amacıyla ilçe genelinde başlayan terör olaylarında Derik Belediyesine ait iş makinelerinin ve belediye imkanlarının terör örgütü ve mensuplarının amaçları doğrultusunda kullanıldığının tespit edildiği belirtilen açıklamada, İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ve Derik İlçe Emniyet Amirliği görevlilerince silahlı terör örgütü üyesi olma, devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma suçlarına yönelik sürdürülen faaliyetler sonucunda Derik Belediye Başkanı çetinkaya, sözde eş başkan A.E, Derik Belediye Başkan Yardımcısı M.Ö, meclis üyeleri Y.A, M.K ve esnaflık-fotoğrafçılık yapan C.Pnin gözaltına alındığı belirtildi.

Açıklamada, işlemlerinin ardından Belediye Başkanı çetinkaya ile A.E. ve M.Önün devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma, C.Pnin ise silahlı terör örgütü üyesi olma suçundan tutuklandığı aktarıldı.

İlçede terör örgütüne yönelik operasyonlarda 17 barikatın kaldırıldığı, 7 çukurun kapatıldığı, tuzaklanan 16 bomba düzeneğinin imha edildiği bildirilen açıklamada, 7 teröristin etkisiz hale getirildiği kaydedildi.

çukur açmaya çalışan Derik Belediyesine ait kepçeye el konulduğu belirtilen açıklamada, teröristlerce yapılan saldırılarda 5 güvenlik görevlisinin hafif yaralandığı ifade edildi.

Güvenlik güçleri tarafından 73 evde arama yapıldığına değinilen açıklamada, şu bilgiler paylaşıldı:

Aramalarda, 4 plastik bidon içerisinde 240 kilogram el yapımı patlayıcı düzeneği, 2 roketatar silahı, 48 roket mühimmatı, 44 roket sevk motoru, biksi marka uzun namlulu silah, mavzer tabir edilen uzun namlulu silah, 14 uzun namlulu silah, A-4 plastik patlayıcı yerleştirilmiş elektrik kapsül irtibatlı F-1 tipi el bombası gövdesi, 3 el bombası, 3 bin 799 biksi mermisi, bin 51 kanas mermisi, 11 bin 209 fişek, 9 şarjör, 12 uzun namlulu silah dipçiği, 8 frekans alıcısı devre elemanı, 2 frekans vericisi, tuzaklı bomba düzeneklerinde kullanılan malzemeler ile çok sayıda örgütsel doküman ele geçirildi.

18 ARAç GASBEDİLDİ

Terör örgütü mensuplarınca tuzaklama ve barikat kurma amaçlı 18 aracın gasbedildiği, 3 aracın da kundaklandığı vurgulanan açıklamada, 17 aracın yapılan operasyonla araç sahiplerine teslim edildiği, bir aracın ise örgüt mensuplarınca kurulan barikata yerleştirildiği için kullanılamaz hale geldiği kaydedildi.

Açıklamada, güvenlik kuvvetlerince kamu düzeninin tesisi ve vatandaşların huzurunun temini için gerekli çalışmalara kararlılıkla devam edileceği aktarıldı.AA

Derik,

Mazıdağı, Viranşehir ve Kızıltepe ilçeleri ile sınır komşusu olan Derik ilçesinin ilk yerleşimcileri Ermenilerdir. 1930lu yıllara kadar ilçenin Ermeni nüfusu Müslüman Kürtlerden daha fazladır. Tehcir kanunu ve Osmanlı devletinin daha sonra Türkiye Cumhuriyeti devletinin politikaları sonucu ilçede Ermeni nufusu yok denecek kadar azalmıştır. 1390-1400 yıllarında Rut aşiretinin bir kolu olan Davutoğulları (Mala Dawid Kalo) ve Kayıhanlılar (Mala Qeya)göçüyle büyümüştür. Halen Derikin ilk kurulduğu mahallelere Gare Rez Dwid ve Mrga Keya denilmektedir. Derik ilçesi, Diyarbakır yöresinde astığı astık, kestiği kestik olan çıplak Haso(Hesoy Rut) adında bir miri öldürmeleri sonucu oluşan kan davası yüzünden göç etmek zorunda kalan bu iki aşiretle büyümeye devam etmiştir.

Derikin yüzölçümü 1397 Km2 olup 1998 Yılı genel nüfus sayımına göre merkez nüfusunun 19,750 kişi, 2000 yılı nüfus sayımında da 20.700 Kişi olduğu tespit edilmiştir. Derikte belediye teşkilatı 1874 tarihinde kurulmuş ve ilçe bu tarihte Diyarbakıra bağlı iken 1923 Yılından itibaren Mardine bağlanmıştır. 31 Ekim 1927 Cuma günü yapılan nüfus sayımında, İlçe merkezinde 528 ev, 38 dükkn, 1 cami ve 1 kilisenin bulunduğu, 1370i erkek ve 1278i kadın olmak üzere 2657 kişinin yaşadığı, köyler ile beraber genel nüfusun ise 6930u erkek, 8181i kadın olmak üzere toplam 15111 kişiden ibaret olduğu tespit edilmiştir. İlçe Mazıdağının güney eteklerinden Kızıltepe-Ceylanpınar ovalarına doğru alçalan alanları kaplar. İlçe toprakları kuzeyden güneye doğru alçalmaktadır. İlçe merkezinin üç tarafı dağlarla çevrili olup, iklim karasal özelliktedir.

İlçenin ova kesimi bozkır, Mazıdağı yamaçları ise meşelerle kaplıdır. Orman alanlarındaki ağaçlar son yıllarda giderek çoğalmakta ve gürleşmektedir. İlçede en çok tahıl üretimi yapılmakla beraber sulama kuyularının kazılması ve sulama göletlerinin faliyete sokulması ile endüstri bitkilerinin üretimide oldukça artmıştır. Bunun yanında önemli miktarda sayılabilecek zeytinlikler, bağlar ve meyve bahçeleri de bulunmaktadır.

Derikin rakımı 780 m. dir. İlçe sınırları dahilinde bulunan dağların yüksekliği 1500 m.yi aşmamaktadır. İlçedeki dağlar Mardin Eşiği Dağları olarak adlandırılmaktadır. İlçenin ova kesimi de Harrandan Nusaybine kadar uzanan ovanın bir bölümünü kaplamaktadır. Ovanın önemli bir bölümü de tarih öncesi dönemlerde faaliyet göstermiş yanar dağların püskürttüğü volkanik siyah taşlar ile kaplıdır. Günümüzde sönmüş bu yanardağlardan, çimento sanayisinde hammadde olarak kullanılan klinker maddesi çıkarılmaktadır.

İlçe merkezinde ikamet eden halkın geçimi bağcılık, sebzecilik, meyvecilik ve zeytinciliğe dayanmaktadır. Tarımın dışında üretime dayalı herhangi bir faaliyet bulunmamaktadır. Dağ köyleri ile Karacadağ yöresindeki köylerin geçim kaynağı hayvancılık, ova köylerinin geçim kaynağıda tarla ziraatına dayanmaktadır.

Mardin tarih boyunca hangi medeniyetin etki alanı ve yönetimine girmişse, Derikte bu devletlerin yönetimine girmiştir.

Derik nüfusunun önemli bir bölümü Kurtuluş Savaşına kadar Ermenilerden oluşurken, zaman içerisinde sosyal ve ekonomik nedenlerden[kaynak belirtilmeli] Ermeniler çoğu göç etmişlerdir.Günümüzde ilçede yerel halkın tamamını Kürtler oluştururken memur Türkler de ilçede mevcuttur.

İlçede akarsular küçük çay ve dereciklerden oluşur. Bunlardan başlıcaları; Şb Deresi, Turcel Deresi, Zorava Deresi ve Cırcıp Deresidir. Ayrıca devlet tarafından yaptırılan sulama amaçlı göletler de vardır. Bunlar da Künreş, Şerefli, Yıldız göletleri ile Dumluca Barajının göletidir.

Ana Sayfaya Git