Cumhurbakanl Bilim Teknoloji ve Yenilik Politikalar Kurulunun akademisyenler, özel sektör kurulu temsilcileri ve ilgili kamu kurumu yetkililerinin de içinde bulunduu 80 kiilik 5 farkl çalma grubu ile aylardr yürüttüü çalmalarn ardndan, Türkiyenin stratejik alanlardaki krizlere kar izlemesi gereken politikalara dair belirlenen be ana baln içinde pandemiyle birlikte öne çkan ilaç ve a çalmalar ile tbbi cihaz konular da yer ald. Toplantnn ardndan yaplan açklamada, Türkiye, dünyada ortaya çkabilecek yeni krizler için senaryolarn tamamlad ve bertaraf edebilmek için mücadele edilmesi gereken konular belirledi. Sayn Cumhurbakanmz Recep Tayyip Erdoann Bakan olduu Cumhurbakanl Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikalar Kurulu, olas kriz senaryolarn ve bu krizlerden Türkiyenin en az hasarla çkmas için gerekli yol haritalar ile politikalar hazrlad denildi.
5 çALIMA GRUBU, 80 UZMAN LE HEDEF DIA BAIMLILIK SIFIRA NECEK
Akademisyenler, i dünyas temsilcileri ve kamu yetkililerinden oluan uzman ekipler tarafndan hazrlanan ve her biri yüzlerce sayfadan oluan çalmalarn, be ana balkta topland vurgulanan açklamada, Gda Arz Güvenlii, Biyogüvenlik, Siber Güvenlik, Tbbi Cihaz, laç ve A konularnn öne çkt belirtilerek u bilgiler verildi:
çinde bulunduumuz yln Nisan aynda balayan çalmalarn amac, Kovid-19 salgn da dikkate alnarak, gda arz güvenlii, biyogüvenlik, siber güvenlik, tbbi cihaz ile ilaç ve a alanlarnda Türkiyedeki ihtiyaçlar tespit etmek ve gerekli teknolojilerin gelitirilmesi yoluyla stratejik konularda da bamll sfra indirmektir. Bu amaçla Türkiyedeki yetkin akademisyenler, özel sektör kurulu temsilcileri ve ilgili kamu kurumu yetkililerinin de içinde bulunduu 80 kiilik 5 farkl çalma grubu oluturuldu. Cumhurbakanl Hükmet Sistemine geçile birlikte, geçmite bu alanlardaki tekil ihtiyaçlara odaklanan dank yapdaki rol ve sorumluluklarda düzenlemeler yaplarak dankla son verilmesine yönelik iyiletirmeler de öneriler arasnda yer ald. Ayrca, ulusal boyutta kurumlar aras koordinasyon, egüdüm, süreklilik ve takibinden sorumlu üst yaplarn kurulmas da öneriler arasnda yer ald.
çALIMALARI SALGIN TETKLESE DE çIKTILARI HER ALANDA ETKL OLACAK
Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikalar Kurulu Bakan Vekili ve TÜBTAK Bakan Prof. Dr. Hasan Mandal ise bu çalmalarla ilgili unlar söyledi: Dünyadaki ve ülkemizdeki durumu titizlikle inceleyerek, ülkemiz açsndan tehdit ve frsatlar teker teker ortaya koyduk. Hem mevcut salgn durumunun etkilerine hem de uzun vadede dünyada ortaya çkabilecek yeni kriz senaryolarnn bertaraf edilebilmesine odaklandk. Salgn, tbbi cihaz, ilaç ve a ile biyogüvenlik alanlaryla dorudan; gda arz güvenlii ve siber güvenlik alanlaryla da dolayl olarak etkileim halindedir. Bu alanlarn her birine ayr ayr odaklanarak ksa, orta ve uzun vadeli politika önerileri gelitirdik. çalmalarmz Kovid-19 salgn tetiklemekle birlikte, çktlar itibaryla Kovid-19 ile snrl olmayan ve tüm teknoloji ve yenilik ekosistemini etkileyecek önerilerimiz bulunuyor. Sayn Cumhurbakanmzn hedef gösterdii yönde çok deerli akademisyenler, i dünyasnn temsilcileri ve kamu yetkilileri ile bu yln Mays aynda balattmz çalmalarmz tamamladk. çktlarmz Sayn Cumhurbakanmzn makamna arz edilmitir.
TARIM VE GIDADA TEKNOLOJ TABANLI DJTAL UYGULAMALAR YAYGINLAACAK
Cumhurbakanl Bilim Teknoloji ve Yenilik Politikalar Kurulunun belirledii be stratejik ana baln detaylar hakknda ise u bilgiler verildi:
Gda arz güvenlii alan, Kurul tarafndan tarladan sofraya tarm ve gda alanlarnn tamamn kapsayacak ekilde ele alnmtr. Politika önerilerinin temel amac, ülkemizin gda arz güvenliinin garanti altna alnmas ve bu alanda ülkemizin Ar-Ge ve yenilikle küresel rekabetçiliini artrmasdr. Politika önerileri arasnda tarm ve gda alannda merkezi üst yap mekanizmalarnn oluturulmas, yerli ve milli üretim seferberliinin balatlmas, tarmsal üretimin her aamada desteklenerek üreticilerin rolünün ve karllnn arttrlmas, üretici ve tüketiciyi piyasa manipülasyonlarndan koruyacak yaplarn kurulmas, ayrca gda güvenlii mekanizmalarnn gelitirilmesi ön sralarda bulunmaktadr. Tarm ve gdada alannda Ar-Ge ve yenilik faaliyetlerinin güçlendirilmesini vurgulayan Kurul, yerli ve milli tarm ve gda sanayii makinalar üretilmesi, teknoloji tabanl dijital uygulamalarn yaygnlatrlmas yönünde önerilerde bulunmaktadr. Gerek krsalda i ve yaam artlarnn iyiletirilmesi, gerekse bu alandaki üniversite aamasnda örenci ve eitim kalitesinin yükseltilmesi yönünde tevik edici öneriler bulunmaktadr. Tarm ve hayvanclkta etkin ve verimli atk ve su yönetimi, lojistik altyapnn güçlendirilmesi ve ülkemizin rekabetçi olduu ürünlerde ihracatn artrlmas yönündeki destekleyici tedbirler, Kurulun dier politika önerileri arasnda bulunmaktadr.
BYOGÜVENLKTE YERL VE MLL SEFERBERLK
Biyogüvenlik alannn biyoemniyet, biyosavunma, biyorisk ve biyoterörizm gibi ilikili kavramlar da içerecek ekilde her türlü biyolojik tehdidin insan, hayvan, bitki, çevre ve biyoçeitlilik üzerinde oluturabilecei risklerin belirlenmesi, kontrolü ve engellenmesine yönelik tedbirleri ve düzenlemeleri içine alacak ekilde geni bir kapsamda deerlendirildii belirtilen Kurul açklamasnda u ifadeler yer ald: Yerli ve milli biyogüvenlik teknolojileri yol haritas ve biyogüvenlik çözümleri seferberliinin balatlmas yönünde önerilerde bulunulmutur. Ayrca, biyogüvenlik alannda milli envanterin oluturulmas, milli altyapmzn güçlendirilmesi, milli biyogüvenlik müdahale sisteminin gelitirilmesini ve nitelikli insan kaynann oluturulmas vurgulanarak bu yönde destekleyici önerilerde bulunulmutur.
SBER VATAN KAPSAMINDA YERL SBER GÜVENLKçLER DESTEKLENECEK
Siber güvenlik alannn, ülkemizin bekas ve güvenlii açsndan son derece kritik öneme sahip olduu vurgulanan açklamada bu konuyla ilgili belirlenen yol haritas ise u ekilde özetlendi: Kurul tarafndan Siber Vatan kapsamnda, yerli ve milli siber güvenlik üreticilerinin desteklenmesi son derece önemli görülmütür. Yerli ve milli ürünlerimize yabanc ürünler karsnda rekabet avantaj salayacak, firmalarmzn Ar-Ge ve teknolojik anlamda gelimesine imkn verecek öneriler, çalmada en ön sralarda yer almaktadr. Bu kapsamda; siber güvenlik çalmalarnn ulusal boyutta kontrol ve takibinden sorumlu üst yap mekanizmalarnn oluturulmas, kamunun ihtiyaçlarnda yerli ürünlerin kullanlmasnn tevik edilmesi, siber saldrlardan fazlasyla etkilenen KOBlere yönelik güvenlik servislerinin oluturulmas, siber risk poliçesi/sigortas uygulamasnn hayata geçirilmesi, siber güvenlik alanna özgü yatrm ve finansman için mill kaynak ve i modellerinin oluturulmas kritik önerilerden bazlardr.
TIBB CHAZ ÜRETM çN OTOMATV SEKTÖRÜ DE TEVK EDLECEK
Tbbi Cihaz alannda, yerli ve milli çözümler oluturulmasnn çok önemli olduunu vurgulayan Kurul kararlarnda u ifadeler dikkat çekti: Bu çerçevede Kurul tarafndan, Covid-19 süreci ve sonras için ülkemizin kabiliyetlerinin artrlmas hedeflenerek, yerli ve milli imkn ve kabiliyetlerimizin gelitirilmesi ve firmalarmzn bölgesel ve küresel anlamda rekabet edebilecek düzeye gelebilmesi için; yabanc ürünlerle rekabet avantaj salayacak, fiyat cazibesini artracak öneriler önceliklendirilmitir. Sektörde, alm garantisi sunan tevik modellerinin yaygnlatrlmas, finansman olanak ve çeitliliinin artrlmas, Ar-Ge ve tasarm merkezlerinin kurulmas, elektronik, makine veya otomotiv sektörü firmalarnn teknolojik kabiliyetlerinin tbbi cihaz sektöründe de çift kullanmna yönelik teviklerin verilmesi özellikle vurgulanmtr. Yine virüs ve mikroorganizmalara yönelik kültür koleksiyonunun ve gen bankasnn oluturulmas ile hücre hattnn ve doku bankalarnn yerli kaynaklar araclyla oluturulmas ayrca vurgulanmtr.
EN KRTK BALIKLARDAN BR: LAç VE AI
Milli ilaç ve a gelitirilmesine ve üretilmesine yönelik bir seferberliin balatlmasna ve bu amaçla; ulusal ilaç ve a gelitirme altyapsnn güçlendirilmesinin salanmasna yönelik hususlar Kovid-19 süreci ile ülkemiz gündemindeki önemini her zamankinden daha fazla korumaktadr. Bu çerçevede Kurul tarafndan pandemi süreci ve sonras için ülkemizin yerli ve milli imkn ve kabiliyetlerinin arttrlmasna yönelik öneriler belirlenmitir. Firmalarn Ar-Ge ve yatrm boyutunda desteklenmesi, yeni finansman modellerinin gelitirilmesi, üretimde kullanlacak hammadde, makine ve teçhizatlarda millileme admlarnn atlmasnn gereklilii, ilaç ve a gelitirilmesi sürecindeki faz çalmalar ve klinik aratrmalar tevik edici yöntem ve araçlarn gelitirilmesi ve nitelikli insan gücünün oluturulmas özellikle vurgulanmtr. Ayrca yeni a teknolojilerinin gelitirilecei ve Ar-Ge ihtiyaçlarnn karlanaca, yüksek güvenlikli laboratuvarlarn ve merkezlerin kurulmas önemle zikredilmektedir.