Taraf Gazetesi sorumlu yazı işleri müdürü Bülent Onur Şahin; Mustafa Karaalioğlu hakkındaki yazı ve içeriklerinin iftira suçu gerekçesi ile hakkında açılan dava sonrasında tutuklandı.
İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, sanıklar Bülent Onur Şahin ve Hüseyin Özay ile müşteki Mustafa Karaalioğlu katıldı.
Müşteki Karaalioğlunun avukatı Gülin Akbaba, sanıkların iftira suçunu işlediğini savunarak, cezalandırılmalarını talep etti.
Sanık Şahin ile Özayın avukatı Aziz Uzun ise söz alarak, davaya konu olayın müvekkilleriyle alakasının bulunmadığını iddia ederek, müvekkillerinin beraati yönünde karar verilmesini istedi.
Mahkeme, Taraf Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Bülent Onur Şahinin, Mustafa Karaalioğlu hakkındaki yazı ve içeriklerinin iftira suçu kapsamında değerlendirileceğine hükmederek, Şahinin 10 ay hapisle cezalandırılmasına karar verdi. Mahkeme, sanığın yeniden suç işlemeyeceği kanaatine varıldığından hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kararlaştırdı.
Mahkeme, aynı suçtan yargılanan Hüseyin Özayın ise beraatine hükmetti.
Taraf gazetesinde 4 Ağustos 2014 tarihinde yayınlanan Hüseyin Özay imzalı haberde, gazeteci yazar Mustafa Karaalioğlu hakkında sahte sosyal medya hesaplarıyla kampanya yürüttüğü ve sahte hesap ile dönemin Halkbank Genel Müdüründen para istediği iddiaları yer almıştı.
Taraf, Düşünmek taraf olmaktır sloganıyla 15 Kasım 2007de Türkiye çapında yayın yaşamına başlayan ulusal günlük gazetedir. Merkezi İstanbulun Anadolu Yakasındaki Kadıköy ilçesinde bulunmaktadır. Sahibi Alkım Gazetecilik A.Ş.dir.
Gazete, Düşünmek taraf olmaktır sloganıyla 15 Kasım 2007de ulusal çapta yayın hayatına başladı. İlk dönemlerde 1 YTL fiyatla satışa sunuldu. 8 Mart 2008 tarihinden itibaren gazetenin fiyatı 50 Kuruşa indirildi. Günümüzde bazı bölgelerde 25 Kr fiyatıyla satılmakta iken büyük şehirlerde 50 Kr ile satılmaktadır. 6 Eylül 2010 gününden itibaren Avrupanın 8 ülkesinde de satılmaya başlanmıştır.
Gazete, yayınlanmaya başladığından beri Türk Silahlı Kuvvetleri ile ilgili belgeleri yayınlamasıyla büyük ses getirdi. Ordunun bazı terör saldırılarında ihmali olduğuna dair belgeler yayınlamasıyla dikkat çekti.Ergenekon soruşturmasıyla ilgili pek çok bilgi ve belge yayınlamasıyla da tartışma yaratmıştır. Belge haberciliği konusunda gazetenin muhabirlerinden Mehmet Baransu öne çıkmıştır.
WikiLeakste yayımlanan ABD Dışişleri Bakanlığı ve dünya genelindeki ABD büyükelçilikleri arasındaki ayrıntılı yazışmalardan oluşan Türkiye ile ilgili diplomatik belgeler, 17 Mart 2011den itibaren gazete yayımlandı.Belgelerin Tarafta yayımlanması için yapılan görüşme, WikiLeaksin sahibi Julian Assangeın isteği üzerine gerçekleşti. Aracılar vasıtasıyla Taraf yönetimine ulaşan Assange, bir dizi gizli yazışmanın ardından tepe yöneticilerden birisiyle yüz yüze görüşmek istedi. Bunun üzerine hazırlık yapıldı ve Yasemin çongar, Britanyaya uçtu. Burada alınan özel telefon numarası ve internetten yürütülen şifreli yazışmalarla Assangeın karargahına ulaşıldı. Burada yapılan görüşme sonunda çoğunluğu ABDli diplomatlara ait olan belgeler çongara teslim edildi.
Kurucu Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Altan ve yardımcısı Yasemin çongar Aralık 2012de Taraf gazetesindeki görevlerinden istifa etti.
1 Şubat 2013 tarihinde Genel Yayın Yönetmeliği koltuğuna ve gazetenin başına; eski Cumhuriyet gazetesi yazarı Oral çalışlar getirildiyse de,çalışlar kısa bir dönem sonra gazeteden ayrıldı. çalışların hemen ardından Yıldıray Oğur, Cihan Aktaş ve Cahit Koytak da gazeteden ayrıldı. Gazetenin yeni Genel Yayın Yönetmeni Neşe Düzel oldu.
Edebiyatçı Orhan Pamuk; Taraf gazetesine katıldı