Tarihi şehri çarpık oldu

Mardin'in Artuklu ilçesinde çarpık kentleşmenin giderek artması, ilçe halkını tedirgin etmeye başladı.

Haberler 18.11.2021 - 00:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mardinde restorasyon atölyesi yöneticisi ve ayn zamanda emlakçlk yapan Seçkin Acar, Türkiye statistik Kurumu verilerine göre Mardinde çarpk kentlemenin Artuklu ilçesinde 20lik bir dilimde olduunu kaydetti. nsanlarn yaam kalitesini arttrmasndan dolay Yeniehire göç etmesiyle çarpk kentlemenin baladn dile getiren Acar, Mardinin ilk çarpk kentlemesi aslnda 2000lerden sonra olutu. 1990larda Yeniehir yeni olutu. nsanlar yeni yeni Yeniehire yerlemeye baladlar. Daha sonra youn göçten dolay kentsel dönüümlerde verilen katlardan dolay hep ister istemez yaam kalitesi dümeye balad. 1990larda minimal bir ehir planlamas yaplmt. Belirli katlara göre yollar yaplmt. Daha sonra mevcut kentsel dönüümler balad dedi.

2005 VE SONRASI ASLINDA KENTSEL DÖNÜÜMLERLE KATLARDA ARTTI

Kat saylar, daire saylar ve insan saylarnn artmaya baladn bildiren Acar, Bunlar artnca trafik younluu balad. Bundan kaynakl maalesef Artuklu ilçesinde artk çarpk kentleme balad ve bu süre geldi. Maalesef bunun önüne de geçemedik. Gördüüm manzara ürkütücü bir manzara. Bir kere niye ürkütücü bir bina 20 kat, bir bina 4 kat, bir bina 10 kat insanlarn maalesef ki pencereden bakarken ferah bir yaam alanlar kalmad. nsanlar her geçen gün yaadklar alanlarda daraldkça daralyorlar. Bunun önüne geçilmeli mi, nasl geçirmeli? Bahsettikleri gibi yatay mimari ile geçilmeli. Dikey mimari artk bu kentte de bitmeli diye konutu.

ARTUKLU LçESNDE ARTIK DKEY MMAR YASAKLANMALI

Mardinin deprem bölgesi olmad için yüksek katlar verilmeye balandn belirten Acar, Ama bu yanl bir uygulama yatay mimari de belirli katlar ve standartlar olmak zorunda. nsanlarn kaliteli yaamlar için en azndan bir otopark olmal, bir bahçesi olmal, insanlar Mardinde böyle standartlarda yaamal artk. çünkü bu trafikte kaldrmyor, bu sokaklarda kaldrmyor. Bundan sonraki kentsel dönüümler için az katlar verilsin diye talep ediyoruz. öyle söyleyeyim eer bir sralamaya alrsak bununla ilgili zaten TÜKin ciddi bir aratrmas var. çünkü maalesef u an çok kötü bir kentleme var. Kent gittikçe daha modernize bir kent olmas gerekirken daha karmakark bir kente dönmeye balad. Bu ac bir durum, Türkiye standartlar için yüzde 20lerdeyiz. Biz imdi stanbul ve büyük ehirlerdeki çarpk kentlemeye kyasla Artuklu yine bir nebze daha iyi. Kesinlikle daha iyi olabilir. Daha iyi olmas için çabalamamz gerekiyor. Yerel yönetimlere düen görevler var. Bunlarn mutlaka yerine getirmeleri gerekiyor eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git