Tayvan lider vekili Lai, Paraguay dönüşü ABD'de mola verdi

Paraguay'a giderken New York'ta duraklaması Çin'in tepkisine yol açan Tayvan lider vekili Lai Ching-te, ziyaretinin dönüşünde de ABD'nin San Francisco kentinde mola verdi.

Haberler 17.08.2023 - 09:56 Son Güncelleme : 17.08.2023 - 09:57

Tayvan haber ajansı CNAnın haberine göre, yerel saatle dün öğle saatlerinde San Franciscoya inen Lai, burada Tayvanın Washington Temsilcisi Hsiao Bi-khim ve Tayvandaki Amerikan Enstitüsü Başkanı Laura Rosenberger tarafından karşılandı.

Havalimanı yakınlarındaki bir otelde konaklayan Laiyi, otelin önünde Tayvanın çin ile birleşmesini isteyen protestocular karşıladı.

Lai, sosyal medya paylaşımında gün içinde ABDde yaşayan Tayvanlılar ile görüşeceğini belirtti.

LAİNİN ABD DURAKLAMASI, çİNİN TEPKİSİNE YOL AçMIŞTI

Tayvanda gelecek yıl düzenlenecek liderlik seçimlerinde iktidardaki Demokratik İlerici Partinin (DPP) adayı olan Lainin, Paraguay ziyareti öncesinde ABDnin New York şehrine geçiş ziyareti yapması, Adayı topraklarının parçası olarak gören çinin tepkisini çekmişti.

çin Dışişleri Bakanlığı, yaptığı yazılı açıklamada, çinin ABD ile Tayvan arasında her türlü temasa karşı olduğunu belirterek, ziyareti kınadığı bildirmişti.

Lainin Tayvanın bağımsızlığı fikrine inatla bağlı bir ayrılıkçı olduğu savunulduğu açıklamada, çin, Tayvanın bağımsızlığını savunan ayrılıkçıların her ne ad altında ve her ne gerekçeyle olursa olsun ABDyi ziyaret etmesine karşıdır. ifadesine yer verilmişti.

çinin topraklarının parçası olduğunu savunduğu Tayvan, çin Halk Cumhuriyetinin kurulduğu 1949dan bu yana fiili bağımsızlığa sahip bulunuyor. çin ana karası ile Tayvan arasında iç savaşın ardından ortaya çıkan ayrılık devam ediyor.

Pekin, Tek çin ilkesini vurgulayarak Tayvanın dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik ilişkiler kurmasına, Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor, kendisini tanıyan ülkelerin Tayvan ile diplomatik ilişkileri kesmesini şart koşuyor.

Ana Sayfaya Git