Tükürük bezi tümörüne dikkat!

Yüzümüzün sağ ve sol tarafında 3’er tane olmak üzere 6 büyük tükürük bezinin yanı sıra mukoza içerisine serpiştirilmiş yüzlerce küçük mikroskobik tükürük bezi yer alıyor. Bu bezlerin oluşturduğu tükürük salgısı, sindirime yardımcı olmak ve enfeksiyona yol açan mikroorganizmalara karşı savunma mekanizması oluşturmak gibi önemli işlevler üstleniyor. Tüm organların yanı sıra böylesine önemli görevleri olan tükürük salgısını oluşturan tükürük bezinde de iyi ya da kötü huylu pek çok farklı türde tümör gelişebiliyor.

Haberler 07.04.2022 - 00:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kulak Burun Boaz Hastalklar Uzman Prof. Dr. çetin Vural, çocuklar dahil her ya grubunda görülse de, tükürük bezi tümörlerinde hastalarn büyük çounluunu 40-70 ya grubunun oluturduunu belirterek, Neyse ki bu tümörlerinin yüzde 70-80 gibi yüksek bir oran iyi huylu oluyor. Ancak iyi huylu tümörlerin bazlar zamanla karakter deitirerek kötü huylu tümöre dönüebildikleri için ihmal edilmemeleri gerekiyor diyor.

Dünya istatistikleri, 100 bin kiilik bir toplulukta, bir yl içinde bir yeni kötü huylu ve 3-4 iyi huylu tükürük bezi tümörü ortaya çkacana iaret ediyor. Ülkemiz nüfusunu 85 milyon kabul edersek, her yl 850-1000 tükürük bezi kanseri ve 4 bin kadar iyi huylu tükürük bezi tümörü oluaca tahmin ediliyor. Acbadem Dr. inasi Can (Kadköy) Hastanesi Kulak Burun Boaz Hastalklar Uzman Prof. Dr. çetin Vural, her tümörde olduu gibi tükürük bezi tümörlerinde de erken tannn tedaviyi kolaylatrdna dikkat çekerek, Günümüzde tbbi teknoloji ve cerrahi tekniklerdeki gelimeler sayesinde, geç kalmadan uygulanm ve doru planlanm iyi huylu tükürük bezi tümörlerinin tamamna yakn, kötü huylu tükürük bezi tümörlerinin de önemli bir ksm, bir daha geri gelmemek üzere hastann hayatndan çkyor. çou hastada geriye kalan tek ey, dikkatli bir gözün bile zor fark edecei ince bir iz oluyor diyor.

ARISIZ LE DKKAT!

Tükürük bezi tümörleri; yüz, boyun, az içi (damak, dil) ve yutak gibi bölgelerde çou kez arsz ilik eklinde ortaya çkyor. Kulak Burun Boaz Hastalklar Uzman Prof. Dr. çetin Vural, tükürük bezi tümörlerinin en sk kulak önündeki tükürük bezinde gelitiklerini belirterek, Dolaysyla hastalarn büyük çounluu kulann önünde veya hemen altnda ilik ya da kitle yaknmasyla hekime bavuruyorlar. Tümör çene alt tükürük bezinde olutuunda ise çene altnda ilik/kitle ya da az içinde, damakta gelitiyse o bölgede kitle yaknmas söz konusu oluyor diye konuuyor. Baz hastalarda tümör dardan fark edilmeyecek ekilde derinlerde yerleiyor. Bu tümörler çou kez ba boyun bölgesinin baka sorunlar için istenilen BT, MR veya ultrason gibi görüntüleme yöntemlerinde tesadüfen tespit ediliyor.

YA BEZESDR DYE DÜÜNMEYN!

yi huylu tükürük bezi tümörlerinin genellikle yava büyüdüklerine dikkat çeken Prof. Dr. çetin Vural, Hastalar balangç aamasnda tümörün ya veya lenf bezesi olduunu düünüp, doktora bavurmakta gecikebiliyor. Ancak kötü huylu tümörler ilerleyen zamanda çevre dokular igal ederek ve yüz sinirini kemirerek yüz felci gibi ciddi sorunlara yol açabiliyor, uzak organlara metastaz yaparak hayat tehdit edebiliyor. Bu nedenle iliklerin asla ihmal edilmemeleri gerekiyor diyor.

TÜTÜN CDD BR RSK FAKTÖRÜ

yi veya kötü huylu tükürük bezi tümörlerinin sebebi çou kez tam anlamyla bilinmiyor. Ancak çou tümör gibi sigara, tütün ve radyasyona maruz kalmak bu tümörlerin oluumunda risk faktörü olarak suçlanyor. Warthin tümörü ad verilen tümör ise hemen her zaman uzun süredir tütün kullanan hastalarda görülüyor.

EN ETKL YÖNTEM CERRAH TEDAV

Tükürük bezi tümörlerinde en etkili tedavi yöntemi, hemen her zaman, ameliyat oluyor. Cerrahi yöntemle tümör, çou kez çevresindeki bir miktar salkl dokuyla birlikte ve bölgede bulunan yüz siniri gibi hayati yaplar korunarak, çkartlyor. yi huylu veya düük dereceli (az saldrgan) kötü huylu tümörlerde, baaryla yaplm cerrahi yöntemle, tümörün hastann hayatndan tamamen çkmas çou kez mümkün oluyor. Kulak Burun Boaz Hastalklar Uzman Prof. Dr. çetin Vural, ancak yüksek derece (daha saldrgan) kötü huylu tümör varlnda cerrahi ilem sonrasnda radyoterapi yönteminin (n tedavisi) de tedavi planna eklenebildiini belirtiyor.

SNR MONTÖRÜYLE MNMUM RSK!

Tükürük bezi tümörlerinin ameliyatlarnda yüz sinirinin zarar görmesi riski hastalarn en çok kayglandklar sorunlarn banda geliyor. Son yllarda, özellikle yüz sinirinin içinden geçtii parotis tükürük bezinde yerlemi olan tümörlerin ameliyatla çkartlmasnda sinir monitörü ad verilen bir yöntem yaygn olarak kullanlyor. Prof. Dr. çetin Vural, Bu yöntem ameliyat srasnda yüz siniri ve dallarnn korunmasn kolaylatryor, ameliyatn daha güvenli bir ekilde tamamlanmasna katkda bulunuyor diyor.

Ana Sayfaya Git