Marmara Temiz Hava Merkezi Müdürlüğünün Bursa Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü işbirliği ile hazırladığı ’Sanayi Kaynaklı Emisyonların Hava Kalitesi Üzerine Etkileri’ konulu seminer, Bursada Ördekli Kültür Merkezi’nde düzenlendi. Bölgedeki sanayi kaynaklı kirliliğin belirlenmesi ve azaltılması amacıyla uygulanacak yöntemlerin tartışıldığı seminerde konuşan Ölçüm ve İzleme Dairesi Başkanı Bilal Dikmen, Temiz Hava Merkezlerinin kurulmasıyla ilgili bilgi verdi.
İstanbul, İzmir, Konya, Ankara, Adana, Samsun, Diyarbakır ve Erzurumda 8 tane bölgesel temiz hava merkezinin kurulacağını ifade eden Dikmen, şöyle devam etti: 2014 yılına kadar İstanbul, İzmir Konya, Ankara, Adana, Samsun, Diyarbakır ve Erzurum temiz hava merkezlerine bağlı illerde hava kalitesi ön değerlendirme çalışmasında bulunulması, temiz hava merkezi hizmet binalarının yapılması, yardımcı teknik personelin atanması amaçlanıyor. Türkiye genelinde mevcut istasyonlar haricinde 209 yeni hava kalitesi ölçüm istasyonu kurulacak.
2 YIL İÇİN 21 MİLYON TL ÖDENEK AYRILDI
Samsun bölgesinde hava kalitesi ön değerlendirme çalışmalarının tamamlandığını dile getiren Dikmen, şunları kaydetti: Mayıs 2013 yılı itibariyle Erzurum, Diyarbakır, İzmir, Adana bölgelerinde, 2012 itibariyle Ardahan, Konya illerinde hava kalitesi ön değerlendirme çalışmaları tamamlanacaktır. Temiz hava kalitesi binalarının yapımıyla ilgili olarak da İstanbul, Samsun, Erzurum temiz hava merkezi binaların yapımı için 2012 yılı için 4 milyon 500 bin TL, 2013 yılı için de yine 4 milyon 500 bin TL ödenek ayrılmıştır. Adana, Konya, Diyarbakır temiz hava merkezlerinin yapımı için ise 2012 için 5 milyon 500 bin TL, 2013 yılı için de 6 milyon 500 bin TL ödenek ayrılmıştır.
Temiz hava merkezlerinin kuruluş amacı hakkında da bilgi veren Dikmen, Temiz hava merkezlerinin kurulacağı iller, bölge illerine kurulacak olan hava kalitesi ölçüm istasyonlarının bağlı olacağı merkezler olacaktır. İstasyonlardan alınacak ölçüm sonuçları buralarda değerlendirilecektir. Bina içinde yer alacak kalibrasyon, balans ve analiz laboratuvarlarında, ölçüm istasyonlarındaki kalibrasyonlarla karşılaştırma yapılacaktır. Ölçüm istasyonlarından toplanacak yağmur suyu ve toz örneklerinin ölçüm ve analizleri bu laboratuvarlarda yapılacaktır.
DOĞAN: SAĞLIKLI BİR ÖLÇÜM SİSTEMİ KURULMALI
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Hava Yönetimi Dairesi Başkanlığı’ndan Çevre ve Şehircilik Uzmanı Evrim Doğan ise hızlı nüfus artışı ve sanayileşmenin çevre kirliliğine yol açtığını vurguladı. Doğan, sanayinin hava kirliğine sebep olması konusunda şunları kaydetti: Hava kirliliğinin insan ve çevre üzerine olumsuz etkilerini azaltmak için en kısa sürede kirlilik seviyesinin bilinerek harekete geçilmesi, yani sağlıklı bir ölçüm sisteminin kurulması gerekmektedir. Bu noktada gerekli işlemlerin yapılması için kurulan merkezimizde, yaptığımız çalışmalarla hava kirliliğinin nedenleri ile oranının tespit edilmesi ve çevrenin kirlilikten korunması amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz.