anlurfann simgesi Balklgöl Yerlekesi civarnda yer alan ve MS 812-814 arasnda Abbasiler döneminde yapld tahmin edilen Urfa Kalesinde balatlan kaz çalmalar sürüyor.
anlurfa Kalesi Kaz Bakan ve Batman Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Arkeolog Prof. Dr. Gülriz Kozbe, AA muhabirine yapt açklamada, yaklak bir aydr anlurfa ve Eyyübiye belediyelerinin destei, Kültür ve Turizm Bakanlnn koordinasyonunda, Türkiyenin çeitli üniversitelerinden akademisyenlerin katksyla kalede kaz çalmas yaptklarn söyledi.
Kalenin, binlerce yllk Balklgöl Heykeli ve Amazon kraliçelerinin av ve sava sahnelerinin tasvir edildii mozaiklerin olduu bölgeye çok yakn oluunun, kazlar biraz daha ilginç kldn dile getiren Kozbe, çalmalarda yeni eserlere rastlanabileceine dair ihtimallerin güçlü olduuna dikkati çekti.
Her yl binlerce yerli ve yabanc turistin akn ettii tarihi Balklgöl Yerlekesi yaknnda kaz yaplmasnn da ayr bir önem tadn vurgulayan Kozbe, kalede daha önce sadece kurtarma kazlarnn yapldn dile getirdi.
BÜYÜK SKENDER SONRASI KURULMU
anlurfa Kalesinin çok önemli bir turizm noktas olarak ön plana çktn kaydeden Kozbe, burada ilk kez sistemli bir kaz çalmasnn yapldn belirtti.
Kitabe ve yaztlarn haricinde kaleyle ilgili bilinmeyen birçok deerin olduunu vurgulayan Kozbe, öyle devam etti:
Kalenin, büyük olaslkla Neolitik bir alan üzerine kurulu olduunu düünüyoruz. Büyük skenderin ölümü sonras kurulan bir kale olduunu deerlendiriyoruz. Daha sonra Edessa Krall olarak bilinen Urfann ilk yerel krall Arami ve Süryani etkilerinin fazla olduu ama bir yandan da Yunan unsurlarnn da etkilerinin olduu bir krallktan bahsediliyor. Urfa Kalesinde Abbasilerden sonra Selçuklu ve daha sonrasnda Osmanlnn kalntlaryla karlaacamz öngörüyoruz.
KALENN BÜYÜK SÜTUNLARININ GZEM çÖZÜLÜYOR
Prof. Dr. Kozbe, tarihi Urfa Kalesinin simgesinin, yaklak 15 metre boyunda olan 2 büyük korint balkl sütun olduunu, sütunlarn güney ksmnda büyük bir mimari kalntnn izlerine rastladklarn dile getirdi.
Kazlarn devamnda bu kalntlar anlamlandracaklarna inandklarn ifade eden Kozbe, kaledeki geçmi döneme ilikin süreci evre evre, dönem dönem ortaya koyacaklarn, ortaya çkacak eserleri ilerleyen dönemde ziyaretçilerin rahatlkla görülebilecei düzeyde restore etmeyi planladklarn sözlerine ekledi.