(Video) BM’den 'tahıl koridoru' açıklaması

Tahıl ürünlerinin Ukrayna limanlarından sevkiyatına ilişkin belge, geçtiğimiz temmuz ayının 22'sinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde, Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler (BM) tarafından imzalanmış, nitekim anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle birlikte çok sayıda tahıl gemisi yola çıkmıştı.

Haberler 31.10.2022 - 13:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Anlaşmanın bir süre uygulanmasının ardından Rusya cephesinden gemilere ilişkin itiraz geldi. Rusya Devlet Başkanı Putin, tahıl gemilerinin fakir ülkeler yerine Avrupaya gittiğini ifade ederek, Cumhurbaşkanı Erdoğanla konuyu görüşeceğini dile getirdi. Putinin çıkışının ardından tahıl gemileri yine de yola çıkmaya devam etti.

Rusya Savunma Bakanlığından bugün ise konuyla ilgili sürpriz bir açıklama geldi. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, Rusyanın Tahıl Koridoru Anlaşmasına katılımı durdurduğu ifade edildi. Rusya, anlaşmadan vazgeçmesinin sebebi olarak son zamanlarda Karadenizde bulunan Rus filosuna yapılan saldırıları gösterdi.

Rusyanın anlaşmadan çekilmesinin ardından Türkiye devreye girdi. Milli Savunma Bakanlığının tahıl sevkiyatına ilişkin açıklamasında Bu sürede Ukraynadan gemi çıkışı olmayacaktır. İstanbul önlerinde bekleyen tahıl yüklü gemilerin denetlenmesine ise bugün ve yarın devam edilmesi planlanmaktadır. Sorunun çözümü ve tahıl girişiminin bugüne kadar koordinasyon içerisinde başarıyla sürdürülen faaliyetlerinin devam etmesi için Milli Savunma Bakanımız Sayın Hulusi Akar muhataplarıyla ve ilgili makamlar da kendi aralarında görüşmelere ve koordinasyona devam etmektedir denildi.

BM; Ukrayna, Türkiye ve BM delegasyonlarının, tahıl koridoru kapsamında 31 Ekim günü 14 geminin hareket planı ve 40 gemiye yapılacak denetimler konusunda anlaşmaya vardığını açıkladı. Açıklamada, Rus delegasyonunun iki planla ilgili de bilgilendirildiği belirtildi.

Failed to load the video

Ana Sayfaya Git