Kültür ve Turizm Bakanlığının sinema filmlerine olan desteğine ilişkin, Temmuz ayı itibarıyla sektöre destek tutarı 40,4 milyon TL, yani şu anda sinemaya verdiğimiz destek geçen yılı aşmış durumda. Görünen o ki bu yılki destek miktarı da geçen yılı katlayacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı, sinema filmlerinin uluslararası standartlarda korunması ve restore edilmesi için iki yıldır önemli çalışmalar yürütüyor. Bakanlığın bu alandaki son adımı dünya çapında yönetmenlerimizden Yılmaz Güneyin 11 filmini dijital ortama aktarmak için çalışma başlatmak oldu. Bu gelişmeyi kamuoyuyla paylaşan Bakan Ömer çelik, Tarihi ve kültürel değerlerimizin yitip gitmemesi ve gelecek kuşaklara sağlıklı aktarılması için geniş bir perspektifle hareket ediyoruz diye konuştu.
GÜNEYİN MİRASçILARI İLE GÖRÜŞME YAPILDI
Güneyin mirasçıları ile konuya ilişkin görüşmeler yapıldıktan sonra çalışmaların başladığının vurgulandığı açıklamada, Bakan Ömer çelik ayrıca, kültürel ve sanatsal etkinlik destekleri ile 2015 yılı Temmuz ayı itibarıyla sinema sektörüne verilen toplam destek tutarının 40,4 milyon TL olduğunu belirtti. Güneyin mirasçıları ile yapılan görüşmeler sonucunda 11 filminin dijital ortama aktarımı başladığını ifade etti.
FİLMLERİNİZİ GETİRİN BİZ SAKLAYALIM! çAĞRISIYLA YOLA çIKMIŞTIK
çelik, Kültür ve Turizm Bakanlığında belirlediğimiz yeni yol haritalarından biri de sinema tarihimiz oldu. Tarihi ve kültürel değerlerimizin yitip gitmemesi ve gelecek kuşaklara sağlıklı aktarılması için geniş bir perspektifle hareket ettik. Biliyorsunuz, ulusal film arşivi oluşturmak üzere harekete geçerek, Filmlerinizi getirin biz saklayalım! çağrısıyla yola çıkmıştık. Birçok filmin uygun koşullarda saklanmadığı için yok olduğunu tespit etmiştik. Türk sinema tarihinde iz bırakan, kültürel mirasımızın önemli öğelerinden olan filmleri tekrar kültürel yaşama katmak boynumuzun borcu olmuştu. Geleceğe ışık tutacak filmleri gerekli teknolojiye ve fiziksel şartlara sahip bir arşivde saklayarak bir önceki kuşağın veriminin yok olup gitmesine, bir sonraki kuşakların ise bu zenginliklerden mahrum kalmasına dur demek istedik. Eserlerin uluslararası standartlara uygun biçimde depolanmasını ve korunmasını sağladık. Ayrıca mevcut filmlerin bir veri tabanı dhilinde, elektronik ortamda takibine olanak veren RFID (Radyo Frekansı ile Tanımlama) sistemini kurduk. Kültürel mirasımızın korunması adına sinema tarihimize ait çeşitli formatlardaki sinema eserlerinin Bakanlığımızca dijital ortama aktarılması işlemini ve restorasyon çalışmalarını başlattık. Bu doğrultuda teknik donanımımızı ve altyapımızı tamamladık, uzmanlarımıza bu çerçevede eğitim aldırdık. Bakanlığımız bünyesinde bir film restorasyon ekibi oluşturduk ve arşivimizde bulunan filmleri dijital ortama aktarma işlemlerine başladık. Bunlar bugüne dek kamuoyuyla zaman zaman paylaştıklarımız. Bugünün önemine gelince; çalışmaların sonuncusunu sinemamızın unutulmaz isimlerinden Yılmaz Güney filmleri için başlattık. Güneyin mirasçıları ile yapılan görüşmeler sonucunda 11 filminin 35 mm negatif kopyalarının dijital ortama aktarımı için kolları sıvadık ve sinemamızın ödüllü filmlerinden Umutun bu ay restorasyonunu tamamladık. Aç Kurtlar, Ağıt, Arkadaş, Düşman, Duvar, Endişe, Seyyit Han, Sürü, Umut, Yol ve Zavallılardan oluşan bir dizi bu açıklamasında bulundu.
RESTORE EDİLEN UMUTUN PRÖMİYERİ VENEDİK FİLM FESTİVALİNDE
Restore edilen Umutun prömiyerinin Venedik Film Festivalinde gösterileceğini belirten çelik, Restorasyonu tamamlanan Umut filmi, dünyanın en eski ve önemli film festivallerinden birisi olan Venedik Film Festivalinde gösterilecek. Venedik Film Festivalinde 2012 yılından itibaren özel bir bölüm olarak restore edilmiş filmlerin gösteriminin yapıldığı Venedik Klasikleri bölümünde dünya prömiyerinin gerçekleştirilmesi için Bakanlığımızca yürütülen görüşmeler olumlu sonuçlandı. Umut, bu yıl 2-12 Eylül 2015 tarihleri arasında gerçekleştirilecek 72. Venedik Film Festivalinde 20 eserle birlikte seyirciyle buluşacak. Şunu hemen belirteyim; Yılmaz Güneyin senaristlik, yönetmenlik, yapımcılık ve başrol olmak üzere çoklu imzasını taşıyan Umut birçok önemli ismi bir araya getirmiştir. Bu sanatçılarımızı burada bir kez daha rahmet ve şükranla anıyorum ifadelerini kullandı.
TEMMUZ AYI İTİBARİYLE SEKTÖRE DESTEK TUTARI 40,4 MİLYON TL
Kültürel ve sanatsal etkinlik destekleri ile 2015 yılı Temmuz ayı itibariyle toplam destek tutarının 40,4 milyon TL olduğunu belirten çelik şu ifadeleri kullandı: 1990-2004 arasında sinema sektörüne destek 5,7 milyon dolar iken 2005-2014 arasında bu rakam 145,7 milyon dolara ulaştı. Sinemamızın 100üncü yaşını kutladığı geçtiğimiz yıl, desteklerde rekor kırdık, bir önceki yıla göre iki katına çıkardık, sinema sektörüne tam 38,7 milyon TL destek verdik. Bu yıl gerçekleştirilen Sinema Destekleme Kurulu toplantıları sonucunda; uzun metraj, kısa film, animasyon, belgesel ile senaryo diyalog ve araştırma geliştirme türlerinde toplam 258 projenin 27 milyon TL ile desteklenmesi kararlaştırılmıştı. Kültürel ve sanatsal etkinlik destekleri ile 2015 yılı Temmuz ayı itibarıyla toplam destek tutarı 40,4 milyon TL. Yani şu anda sinemaya verdiğimiz destek geçen yılı aşmış durumda. Görünen o ki, bu yılki destek miktarı da geçen yılı katlayacak. Sinema sektörünün daha iyi noktalara gelmesi için desteklerimizi sürdüreceğiz.
Kaynak: DHA