Yumurta kabuğunda tehlike

Yumurta kabuklarında 'salmonella bakterisi' uyarısı: Organiklikle ilgisi yok

Haberler 28.02.2022 - 00:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DCLE Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Bakan Prof. Dr. Muzaffer Denli, gübre bulam ya da kirlenmi yumurtalardan uzak durulmasn gerektiini belirterek, Bunlarn doallkla, organiklikle bir ilikisi söz konusu deildir. Sadece tüketiciyi kandrmaya yönelik bir durumdur. Özellikle salmonella dediimiz bakteri, kabukta skça bulunan bir bakteridir. Yumurta bu ekilde veya tam piirilmeden tüketildiinde gda zehirlenmelerine de yol açabilmektedir dedi.

Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü tarafndan yürütülen Organik Tavuk Yetitiriciliinin Yaygnlatrlmas Projesi kapsamnda üretilen tavuk ve yumurtalar hem üniversite kampüsünde hem de marketlerde satlyor. Bölüm Bakan Prof. Dr. Muzaffer Denli, yumurtann çiftlikten sofraya kendi ambalajnda gelen bir ürün olduunu söyledi. Yumurta ile ilgili çok spekülasyon yapldn belirten Prof. Dr. Denli, protein bakmndan son derece zengin bir gda olan yumurtann hem fizyolojik geliim için hem de salkl bir yaam için ideal olduunu kaydetti.

GEZEN TAVUK YUMURTASI çOK TALEP GÖRÜYOR

Özellikle çocuklarn tüketmesi gereken bir gda olduunu belirttii yumurtann hijyenik koullarda üretilmesinin önemine vurgu yapan Prof. Dr. Denli, unlar söyledi:

Herhangi bir ekilde gübre bulam veya farkl bir ekilde kirlenmi yumurtalardan uzak dursunlar. Bunlarn doallkla, organiklikle bir ilikisi söz konusu deildir. Sadece tüketiciyi kandrmaya yönelik bir durumdur. Özellikle salmonella dediimiz bir bakteri, kabukta skça bulunan bir bakteridir. Yumurta bu ekilde veya tam piirilmeden tüketildiinde gda zehirlenmelerine de yol açabilmektedir. Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü olarak Kanatl Kümes Hayvanlar Yetitirme Tesisimizi 2014 ylnda kurduk. Bu tesisin kurulumuyla beraber, bölge tavukçuluuna hizmet etmeye çaltk. Özellikle gezen tavuk yumurtas, bölgemizde ve ilimizde fazla talep görmektedir. Biz de bu talepler dorultusunda daha kaliteli, daha hijyenik gda arz nasl yaplr bunla ilgili çalmalarmz yürütmekteyiz.

SALMONELLA BAKTERS NEDR?

Salmonella bakterisi Enterobacteriaceae familyasnda yer alan, çubuk eklinde bir bakteridir. Yaklak 2 bin alt tipi insanlarda hastala neden olur. Salmonella typhi (tifo) ve Salmonella paratyphi (paratifo) yalnzca insanlarda enterik ate (tifo, paratifo) olarak adlandrlan ve zaman zaman salgnlarla seyredebilen hastalklara neden olan türlerdir.

Ana Sayfaya Git