Bakara Sresinde bir yet-i kerime vardır ki ismine yet-el Kürsi denir. yette geçen taht, hükümranlık, ilim, kudret gibi manalara gelen kürsi kelimesinden ismini almıştır.
yet-el Kürsinin fazileti hakkında pek çok hadis-i şerif rivayet edilmektedir. Bir hadis-i şerifte Peygamberimiz (sav): Kuranda en büyük yet, yet-el Kürsidir, bunu her kim okursa Allah, o saat bir melek gönderir, ertesi güne kadar iyiliklerini yazar ve günahlarını siler, bu yet bir evde okunursa şeytanlar otuz gün musallat olamaz. Kırk gün ona sihir tesir etmez, ey Ali bunu evlatına ve ailene ve komşularına öğret, bundan büyük bir yet nazil olmadı buyurur.
Yine Buhari Vekalet bahsinde her kim bunu yatağına yatarken okursa, Allah, o kulunu koruyacağını ve şeytanın ona asla yaklaşamayacağını beyan buyurur. (Buhari Vekalet).
Ayrıca bu yetin içinde Allahın en yüce isminin bulunduğu (İsmi zamı) ve Kuran yetlerinin efendisi olduğunu (Tirmizi Fezaili Kuranda) haber vermiştir.
Peygamberimiz (sav)in, Her kim farz namazlarının her birinin arkasından yet-el Kürsiyi okursa cennete girer buyurduğunu nakleder. İşte bu hadislerde işaret edilen fazilet sebebiyle yet-el Kürsiyi bütün namazların sonunda okuruz ve şöyle deriz.
Bakara 255:
Allahtan başka hiçbir ilah yoktur. O daima diridir (hayydır) bütün varlığın idaresini yürüten (kayyum)dir. Onu ne gaflet basar ne de uyku, göklerde ve yerde ne varsa hepsi Onundur, izni olmadan huzurunda şefaat edecek olan kimdir? (İzni olmadan kimse şefaat edemez).O insanların geçmişlerini ve geleceklerini bilir. Onlar ise Onun dilediği kadarından başka hiçbir şey bilemezler (kavrayamazlar).
Onun kürsisi bütün gökleri ve yeri kucaklamıştır, yeri ve göğü koruyup gözetmek Onun için zor değildir. (Ona bir ağırlık vermez). O çok yücedir, çok büyüktür.
Yine Peygamberimiz (sav) buyurur:
Günlerin efendisi Cuma, sözlerin efendisi Kuran, Kuranın efendisi Bakara Sresi, Bakara Sresinin efendisi de yet-el Kürsidir. (Ramuzul Ehadis 302)