12'si tutuklu

3 ayda 26 HDP milletvekili gözaltına alındı, 12'si tutuklandı, diğerleri adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Haberler 30.01.2017 - 09:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TBMMde geçmie dönük bir defaya mahsus milletvekillii dokunulmazlnn kaldrlmasndan sonra haklarnda soruturma ve davalar bulunan milletvekillerine yönelik balatlan yarglama süreçlerinde 4 Kasm 20016 tarihinden itibaren HDPli 59 milletvekilinden 26s gözaltna alnd. Dün Ankarada gözaltna alnan ve Diyarbakrda getirilen Parti sözcüsü Bilgen serbest brakld.

HDPlilere yönelik balatlan yarglama süreçlerinde 4 Kasmdan beri aralarnda partinin e genel bakanlar Selahattin Demirta ve Figen Yüksekda ile grup bakan vekilleri dris Baluken ile çalar Demirelin bulunduu 12 milletvekili tutukland. Tutuklanan milletvekillerinden HDP rnak Milletvekili Leyla Birlik, 2 ay tutuklu kaldktan sonra 4 Ocakta tahliye edilirken, HDPnin yurt dnda bulunan rnak Milletvekili Faysal Saryldz ile Van Milletvekili Tuba Hezer için ise yakalama karar çkartld.

TUTUKLU MLLETVEKLLER

4 Kasmdan balayarak haklarnda yürütülen soruturmalar kapsamnda tutuklama karar verilen HDP E Genel Bakanlar Selahattin Demirta, Figen Yüksekda ile Milletvekilleri dris Baluken, çalar Demirel, Besime Konca, Ferhat Encü, Nihat Akdoan, Selma Irmak, Nursel Aydoan, Gülser Yldrm ve Abdullah Zeydan halen cezaevinde bulunuyor.

GÖZALTINA ALINAN MLMLETVEKLLER

Haklarnda yürütülen soruturmalar kapsamnda 4 Kasmdan balanarak deiik tarihlerde de 14 HDP Milletvekili gözaltna alnd. çkarldklar mahkemelerde söz konusu vekiller adli kontrol artlar ise serbest brakld. Adli kontrol ile serbest braklan Milletvekilleri, Srr Süreya Önder, Ziya Pir, mam Taçer, Aye Acar Baaran, Alican Önlü, Pervin Buldan, Emin Adyaman, Nimetullah Erdomu, Osman Baydemir, Ahmet Yldrm, Hüda kaya, Meral Dan Beta ve Altan Tan oldu.

PART SÖZCÜSÜ BLGEN SERBEST BIRAKILDI

HDP Parti sözcüsü ve Kars Milletvekili Ayhan Bilgen ise Diyarbakr Cumhuriyet Basavclnn yürüttüü soruturma kapsamnda dün Ankarada gözaltn alnd. Ankaradan stanbula giderken havaalannda gözaltna alnan HDP Kars Milletvekili ve Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, Diyarbakra getirilerek, Adliyeye çkarld. Diyarbakrda savclk sorgusunun ardndan tutuklanma talebi ile Sulh Ceza Hakimliine sevk edilen HDPli Bilgen, hakimlik sorgusundan sonra adli kontrol art ile serbest brakld. Bingöl ile birlikte gözaltna alnan toplam HDPli vekil says 26ya çkm oldu.

çIKIKA AçIKLAMA YAPTI

Bilgen, Adliye çaknda beraberindeki milletvekilleri ile açklama yapt. Bilgen, u an da e bakanlar dahil 11 milletvekillerinin tutuklu olduunu, çok sayda arkadalarnn bugüne kadar gözaltna alndn belirterek, öyle konutu:

Tutuklanp, sonradan braklan oldu, gözaltna braklan oldu. Yurtd yasaklar konuluyor. Bir biçimde adli kontrol mekanizmalar oluturuluyor. Biz bugün buraya gelme sebebimizden çok, davann içerii esasndan çok, referandum sürecinde bir siyasi partinin görevi olan, halka gerçekleri anlatmak, halkn bu konuyla ilgili yaklamn, tutumunu etkileyecek çalmalar yapma görevimizin yaplmasnn engellendiini düünüyoruz. Dün yine 4 arkadamz bu adliyenin koridorlarndayd. MYK kararyla ilgili Genel Merkez hesabndan atld iddia edilen 3 Twit ilgili ki içeriklerinde ifade özgürlüüne aykr hiç bir ey bulunmamasna ramen, tamamen Kobani ile dayanma, Türkiye devletinin de bu duyarll sergilemesi ve IDin yaptklarna kar toplumun duyarllk gelitirmesine yönelik mesajlar dolaysyla MYK üyelerimiz yarglanyor. Daha önce milletvekilli olmayan MYK üyelerimiz defalarca ifade vermeye gittikleri halde dosyasnn savcs sürekli deitii için ifade verenler ve ifade vermeyenler var. imdi bundan dolay ben de bugün stanbulda anayasa süreciyle ilgili panellere katlmam gerekirken, sabah havaalannda gözaltna alndm, buraya getirildim. Bizim için bundan sonras önemli.

REFERANDUM çALIMALARI

Önümüzdeki günlerde de Türkiye bir referandum tartmas yaarken, parti yöneticilerimiz, milletvekillerimiz sürekli adliye koridorlarnda ifade vermek zorunda braklacaklar. Kendilerini savunmak zorunda kalacaklar. Biz bu sürecin demokratik olduunu, eit yar içerisinde olduunu, özgür biçimde gerçekletiini söyleyeceiz, bunun imkan yok. Bu, çok açk bir çelikidir, açk bir tutarszlktr. Aslnda bu süreç, milletvekillerinin yarglanmasnn yolunu açan anayasa deiiklii yaplrken, o keyfi düzenleme gerçekletirilirken belki de bakanlk hesab çok önceden balad için, bugün bizim çalma yapmamz engellenmesi için düzenlenme gerçekletirildi. Biz tekrar bir kez bütün Türkiye kamuoyunun dikkatini buna çekmek istiyoruz. Bu artlarda gerçekletirilecek bir referandumun ne kadar meru olup olmadna ve bu koullarn, bu tarzn, bu fiili darbenin sürekli hale gelecei bu paketin desteklenmesinin evet çkmasnn Türkiyeyi nereye sürükleyeceine herkesin dikkatini çekmek istiyoruz.

Ana Sayfaya Git