50 lira kazansam şükrediyorum!

15 yıldır Diyarbakır'daki semt pazarlarında tezgah açan Sultan Sema Yıldız'la Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde hayatını ve çalışma koşullarını konuştuk: "Kadın diye alışveriş yapmayan bile oluyordu."

Haberler 09.03.2022 - 00:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrdaki semt pazarlarnda 15 yldr tezgah açp geçimini salamaya çalan Sultan Sema Yldz, Hayat artlar çok zorlat, her ey çok pahal. Ay sonunu getirene kadar birçok masraftan ksyoruz diyor.

59 yandaki Sultan Sema Yldz, yaklak 15 yldr Karacadan Karabahçe Köyünde bulunan arazisinde ektii biberleri fabrikada pul biber haline getirip, Diyarbakr Balarda kurulan semt pazarlarnda satp geçimini salamaya çalyor. Yldz, haftann alt günü sabahn erken saatlerinde tezgah açp pazar bitene kadar sat yapyor.

KAZANDIIM SADECE EVN GDERLERNE YETYOR

Yldz, ülkede yaanan ekonomik sorundan dolay hayat artlarnn zorlatn söylüyor. Yaad maddi sorunlar nedeniyle geçim sorunu yaadklarn belirten Sultan Sema Yldz, Bu ülkede artk her ey çok pahal. Ben 59 yandaym, kendimi bildim bileli çalp duruyorum ama hiçbir birikimim yok. çünkü ne kazanrsak hepsi ihtiyaçlara gidiyor. Bir bakyorsunuz elde avuçta hiç bir ey kalmam. Sabahtan akama kadar buradaym, sat yapmaya çalyorum kazandm da ancak evin giderlerine yetiyor. Yaz k demeden kadn halimle pazardan tezgah açp çalyorum. Bir kaç sene öncesine kadar kazandmla hiç olmazsa günü kurtaryordum. ki yldr onu bile yapmak çok zorlat. Günde 50 lira kazansam ükrediyorum. Baz günler bu paray bile kazanmakta zorlamyorum. çocuumuz yok, bize bakacak kimse yok, eimle yalnzz. O da kn bazen inaatlarda çalyor bazen de köyde bulunan arazide ektiimiz biberlerle urayor diyor.

RAHAT ALIVER YAPAMIYORUZ

Yaam artlarnn kendileri için gün geçtikçe daha fazla zorlatn dile getiren Yldz, Her ey çok pahal. Giydiimiz kyafetten tutun da yediimiz her eyin fiyat üç dört katna çkm durumda. Artk gönül rahatlyla alveri bile yapamaz olduk. Ben burada tezgah açmasam eve ekmek bile alamam. Kadn halimle elimden geleni yapyorum ama gene de yetmiyor baz eylere. Elektrik, su faturas ve evin kirasn zar zor çkartyoruz. Ay sonunu getirene kadar bir çok masraftan ksyoruz diyor.

KADINLARA HEP FARKLI EKLDE BAKILIYOR

Semt pazarnda kadn olarak çalmann zor olduunu da belirten Yldz, unlar söylüyor: Kadnlar nerede çalrsa çalsn onlara hep farkl bir ekilde baklyor. Burada tezgah açanlarn hepsi erkek, kadn olarak tek ben varm. Önceleri çok zorlanyordum, kadn olduum için alveri yapmayan bile oluyordu. Daha sonra insanlar yava yava alt ama kendimi kabul ettirene kadar çok zorluk yaadm. Pazara gelen kadnlar bile benden hiçbir ey almyordu. Kadnlarn kendi ayaklar üstünde durabildiini herkese göstermesi lazm. Bizim kimseye ihtiyacmz yok. Erkekler ne yapyorsa aynsn yapabiliriz. Ben bugün erkeklerin tezgah açt pazarda tezgah açyorsam bu kimsenin sayesinde deildir. Benim isteyerek yapmaya karar verdiim bir durumdur.

Ana Sayfaya Git