72 yıl hapis istemiyle yargılanan istismar sanığı öğretmene beraat

DİYARBAKIR'ın Lice ilçesinde geçen yıl 13 yaşındaki 6 kız öğrenciye cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan ve hakkında 72 yıla kadar hapis istemiyle dava açılan Fen ve Teknoloji öğretmeni, 37 yaşındaki F.Ö., somut kanıt bulunmaması nedeniyle tüm suçlardan beraat etti. Mahkeme, ayrıca, beraat eden sanığa Hazine'den 3 bin 960 lira avukatlık ücreti ödenmesine hükmetti.

Haberler 01.12.2017 - 09:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Licede bir okulda Fen ve Teknoloji öretmeni F.Ö., 6 kz örenciye cinsel istismarda bulunduu iddiasyla 30 Mart 2016 günü gözaltna alnd. Örencilerin olay rehber öretmene anlatmasnn ardndan gözaltna alnan F.Ö., tutuklama istemiyle sevk edildii Sulh Ceza Hakimliince adli kontrol karar ile serbest brakld. Tacize uradklarn iddia eden örencilerden iftira attklar gerekçesiyle ikyetçi olan ve baka bir ile tayin edilen F.Ö. hakknda, çocuun cinsel istismar suçunu iledii iddiasyla 72 yla kadar hapis istemiyle dava açld. F.Ö.nün, 2014-16 yllarnda ders srasnda cinsel arzularn tatmin etmek için birden fazla kez örencilere dokunduu, elbiselerinin içine elini soktuu ve sarld belirtilen iddinamede, madurlarn cinsel istismar doruladklar ifade edildi.

BAKANLIK TUTUKLANMASINI STED

ddianamenin kabul edilmesinin ardndan F.Ö.nün tutuksuz yarglamas Diyarbakr 6nc Ar Ceza Mahkemesinde yapld. Durumaya, Adanadan Ses ve Görüntülü Biliim Sistemi (SEGBS) ile katlan sank, suçlamalar reddederek, kendisinin madur olduunu ileri sürdü. Madur çocuklarn olay ilk anlattklar öretmen F.K. ise durumada tank olarak verdii ifadede, sank F.Ö.nün daha önce birkaç kez kendisine de dokunduunu belirtti. 4 Ekim 2016 günü yaplan durumada ara karar açklayan mahkeme heyeti, sank hakknda uygulanan adli kontrol tedbirinin de kaldrlmasna hükmetti. Bunun üzerine harekete geçen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanl, müdahil olduu davada F.Ö.nün tutuklanmasn istedi.

SAVCI CEZALANDIRILMASINI STED

Davann geçen ubat aynda yaplan durumasnda, esas hakknda görüünü açklayan savc, madurlarn yarglama aamasnda istikrarl beyanlarda bulunduunu ve tank olarak dinlenen öretmenlerin ifadelerinin dikkate alnmas gerektiini belirterek, sank F.Ö.nün 6 örenciye kar çocuun cinsel istismar suçundan dolay 27 yldan 72 yla kadar hapisle cezalandrlmasn istedi.

Son durumaya Adanadan SEGBS ile katlan sank, iftiraya uradn belirterek, Öretmenlik mesleine yakmayacak hiçbir ey yapmadm. Korkudan hiçbir örencime yaklaamyorum. Örenciler sarlmak istiyor, ben korkuyorum, sarlmyorum. Ben örencilere kendimi sevdirmeye çaltm. 1.5 yldr bu olay düünmediim bir dakikam bile yok. Ders anlatmakta konsantre olamyorum. kili yapacamz derslerde bile örencilerimi uzaklatryorum. Bu olayda bir madur varsa benim dedi.

BAKANLIK BERAAT KARARINA TRAZ ETT: YASAYA AYKIRI

Kararn açklayan mahkeme heyeti, sank F.Ö.nün suçu ilediini gösterir somut delil bulunmamas nedeniyle beraatine hükmetti. Gözaltnda kald süre nedeniyle maddi ve manevi zararn devletten isteyebileceini sana bildiren mahkeme heyeti, 3 bin 960 lira avukatlk ücretinin de Hazineden alnarak F.Ö.ye ödenmesine karar verdi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanl, sank F.Ö.nün tüm suçlardan beraat ettirilmesinin yasaya aykr olduunu belirterek, Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesine istinaf bavurusu yapt.

çOCUUN BEYANI ESAS ALINMALI

Diyarbakr Barosu çocuk Haklar Merkezinden Avukat Ümit Asye Demir ise özellikle öretmenlerin yargland bu tip dosyalarda sann öncelikle aça alnmas gerektiini ifade ederek unlar söyledi:

Aça alnmad zaman öretmen çocuklarla temas etmeye devam ediyor. stismar iddias doruysa baka çocuklar da buna devam edebileceini düünüyoruz. Bu dosyada öretmen baka bir ile gönderiliyor ve orada çocuklara iliki kurmaya devam ediyor, öretmenlik yapmaya devam ediyor. Bunun çok sakncal olduunu düünüyoruz. Birçok çocuun istismara yönelik beyan var. Bir çocuun beyanna belki itibar edilmeyebilir ama birkaç çocuun beyan önemlidir, istismar güçlendiren bir eydir. çocuun beyannn esas alnmas gerekir. çocuk cinsel eitimi çok fazla olan veya cinsel hayal kurabilecek biri deildir. çocuklar bu konularda genelde iftira atacak düzeyde olmuyor. 6 çocuk, öretmenin yaklamn istismar olarak deerlendiriyor. çocuklarn beyanlarnn dikkate alnmas gerekirken böyle kararlar verilmesini doru bulmuyoruz. Mahkemelerin hl çocuun beyanna itibar etmeme konusunda, iftira olabilecei konusunda üpheleri var. Taciz boyutunda olan olaylarn ispat çok zor olduu için mahkemelerde hep Böyle birey olmamtr, çocuk yanl anlamtr, cinsel dokunma deildir yaklam var. Nitelikli bir hal olmad sürece mahkemeler bu davran istismar olarak deerlendirmiyorlar. çocuk tarafl deil, sank tarafl düünüyorlar. Bunu atklar zaman mahkemeler çocuk dostu olarak devam edebilirler.

Ana Sayfaya Git