Adanalı ustalar 'kebap bizim' dedi, Şanlıurfalı ustalar 'hodri Meydan' dedi

Ülkenin en sevilen lezzetlerinden biri olan kebap, acılı ve acısız çeşidiyle ismini aldığı Adana ve Şanlıurfa illeri arasında anlaşmazlığa yol açtı.

Haberler 27.07.2020 - 10:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyenin en sevilen ve bilinen lezzetlerinden olan kebap hem turistlerin hem de vatandalarn vazgeçilmezi. Yaygn olarak aclsna Adana kebab, acszna ise Urfa kebab denilen lezzet, adn ald iki il arasnda anlamazla yol açt. Adana ve anlurfadaki kebap ustalar arasnda çkan anlamazlkta taraflar, en lezzetli kebap bizde demeye devam ediyor.

Yemek kültürüyle ön plana çkan ve kendine özgü lezzetleriyle tannan Adanada, kebap en çok tercih edilen yemeklerden biri olurken, 2005 ylnda da tescillenip corafi iaret ald. Younlukla acl servis edilen ancak tercihe göre acsz olarak da yaplabilen kebabn bu türüne Urfa kebab ad verilmesine Adanal ustalar tepki gösterip; bu durumun yanl olduunu ve kebabn Adanaya mal olmu bir yemek olduunu savunuyor.

UFAK BR DEKLKLE SM DETRP, KABUL EDEMEZLER

Adanadaki kebap ustas Yaar Aydn, Adanann lezzeti olan bir yemee küçük bir deiiklikle isim deitirilip, sahip çklamayacan belirterek, Urfa kebab diye bir ey olmadn vurgulad. Aydn, acsz Adana kebabna Urfa kebab denmesinin kabul edilemeyeceini ve Adana kebabnn Adanallara ait olduunu söyledi. Türkiyede her kentin ve her yörenin kendine ait yemekleri olduunu belirten Yaar Aydn, anlurfallarn acy çok sevmesine ramen Adana kebabnn içinden acy çkartp ayn kebaba nasl Urfa kebab dediklerini anlamadn söyledi.

BEYT DEL, URFA DEL, ADANA

Adana için simge olan ve zrhtan çekilen kymayla yaplan Adana kebabnn isminin ve sahibinin tek olduunu vurgulayan Aydn, Bu yemek biz Adanallara aittir. Baka bir isimle anlamaz. Acsz haline Urfa demek hatadr. 40 yldr bu ii yapyorum Bana Urfa kebab ver diyen müterim olmad. Biz bu ii bildik bileli bu kebabn ad Adanadr. Ac katlmayan kebaba da Acsz Adana denir. Kymann içine sarmsak katyorlar Beyti diyorlar. Ac katmyorlar Urfa diyorlar. Hepsinin asl Adana kebabdr diye konutu.

BZ BAKA KENTN YEMEN SAHPLENMYORUZ

Her yemei yerinde yemenin ayr bir güzellii ve anlam olduun dikkat çeken Aydn, Adanal kebapç ustalar olarak kebab sevgiyle ve özenle yaptklarn dile getirdi. Bunun sebebinin Adana kebabnn kenti temsil etmesinden dolay olduunu söyleyen Aydn, Bu ülke yemekleriyle ünlü bir ülkedir. Urfann kendisine göre cieri vardr ve çok da severim. Diyarbakrn, Bingölün, Gaziantepin, Edirnenin ksacas ülkemizin her köesinin çok lezzetli yemekleri var. O zaman soruyorum, neden Adana kebabmza Urfa deyip sahipleniyorlar Biz baka kentin yemeklerini sahiplenmiyoruz diye konutu.

ANLIURFALILAR HODR MEYDAN DED

anlurfada ise ustalar, kuzu etinden yaplan ve baharat eklenmeden sadece tuz ile yorulup servis edilen kebabn, sadece Adana deil, Türkiyenin her ilinde yaplandan daha lezzetli olduunu savundu. Ustalar, közde piirilerek hazrlanan Urfa Kebabn her zaman savunacaklarn söyleyerek, Hodri Meydan dedi. Adanada yaplan kebaptan farkl olarak sade ekilde hazrlandn vurgulayan anlurfal ustalar, tüm vatandalar kebabn diyar olarak adlandrdklar anlurfada kebap yemeye davet etti.

HER EYN SADES GÜZELDR

anlurfal ustalardan Osman Yüksekyayla, kebapta etini kullandklar erkek kuzularn bereketli topraklarda organik ekilde otlandn ve etinin lezzetinin buradan geldiini söyledi. Doal ortamda otlanan kuzularn etinin besicilerin yetitirdii koyunlardan daha lezzetli olduunu ve bunun da Urfa kebabn aromasyla ön plana çkardn savunan Yüksekyayla, Kuzular kesildikten sonra et bir gün dinlenmeye braklr. Hayvann eti bir gün içinde kendini toparlar. Hayvann eti bir gün sonra makineyle deil, ustalarmz tarafndan zrhtan geçirilerek çekilir. Her eyin sadesi güzeldir. Et kendi lezzetini versin diye hiçbir katk maddesi eklemeyiz. Urfa ile Adana arasndaki en büyük fark budur. Ete sadece tuz eklenir. Zrhtan tuzla harmanladktan sonra ete pul biber bile koymayz. Doktorlar baharattan uzak durulmasn tavsiye ediyor. Doktorlarn tavsiye etmedii ekilde bol baharatla yaplan Adana kebabn neden yiyelim? Biz kebabn yannda mideye zarar vermeyen Urfa isotunu sunarz, ac isteyen istedii miktarda kullanabiliyor diye konutu.

EN LEZZETL KEBAP URFADADIR

anlurfal kebap ustalarndan Faruk Akba da kebaplarnn çok lezzetli bulduunu söyledi. Urfa kebabnn hiçbir katks olmadan müterilere sunulduunu anlatan Akba, Biz kebabn içerisine baharat, isot ya da sebze koymuyoruz. Karacada bölgesinde yetien kuzularn etinin lezzetine güveniyoruz. Bunun için de Adana deil tüm Türkiyeye Hodri meydan diyoruz. Kebabnn çok lezzetli olduunu iddia eden varsa biz jürilerin önünde yarmaya hazrz. Kebabn diyar anlurfadr, o kadar iddialyz. anlurfaya gelip kebap yiyenlerin hepsi de ayn görüü bizimle paylayor eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git