Aile yapımız çöküyor

"Türkiye'de Ailenin Değişen Yapısı" araştırmasının sonuçları yayımlandı Sonuçlara göre Türkiye'de yaşayanların yüzde 11,2'si 18 yaşına girmeden evlilik yaparken, eşi tarafından sürekli şiddet gören kadınların oranı yüzde 10,7 oldu

Haberler 12.11.2021 - 00:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

stanbul Ticaret Üniversitesi ve AREDA Aratrma i birliiyle gerçekletirilen aratrmada, evlilik, çocuk sahibi olmak, kadnn çalmasna ilikin tutumlar, aile içi iddet, iletiim araçlarnn aile üzerindeki etkisi, salgn sürecinde aile kavram gibi konular ele alnd.

3-13 Mays tarihleri arasnda 26 ilde, 2 bin 400 kii ile çevrim içi yaplan çalmaya göre, evliliin younlat ya grubu 18-20 ya olurken, katlmclarn yüzde 32si bu ya aralnda evliliini yaptn belirtti.

lk evlendiinizde kaç yandaydnz? sorusuna katlmclarn yüzde 7,3ü 17 yanda, yüzde 11,1i 19 yanda, yüzde 8,3ü 25 yanda, yüzde 4,2si ise 30 yanda evlendiini söyledi. Buna göre Türkiyede yaayanlarn yüzde 11,2si 18 yana girmeden evlilik yapt.

Tek bir çocuunuz olsa kz m yoksa erkek mi olmasn isterdiniz? sorusuna, ankete katlanlarn yüzde 56,3ü kz, yüzde 43,7si erkek istediini kaydetti.

Yalandklar zaman anne veya babanza bakmakla yükümlü olduunuzu düünüyor musunuz? sorusuna katlmclarn yüzde 96,9 evet derken, yüzde 3,1i hayr yantn verdi. Ankete göre, aile büyüklerini ziyaret edenlerin oran yüzde 80ini ayor.

HEM RESM HEM DE DN NKAH OLMALIDIR DYENLERN ORANI YÜZDE 86,2

Evlilikte nikahla ilgili sorulan sorulara ise, katlmclarn yüzde 86,2si Hem dini nikah hem de resmi nikah olmaldr yantn verdi.

Ei tarafndan sürekli iddet gören kadnlarn oran yüzde 10,7 olurken, bazen iddet görenlerin oran yüzde 46,5 iddet yok diyenlerin oran ise yüzde 42,8 oldu.

Ei tarafndan sürekli iddet gördüünü söyleyen erkek oran ise yüzde 4,4 iken, bazen iddet gördüünü söyleyenlerin oran yüzde 28,9. Anne veya babas tarafndan sürekli iddet gören çocuk oran ise yüzde 6,7 olarak açkland.

Salgn döneminde aile içi ilikiler önceki dönemlere göre nasl oldu? sorusuna, katlmclarn yüzde 23ü güçlendi, yüzde 32,8i anne-baba ile çocuklar arasndaki iliki güçlendi derken, yüzde 27si kardeler arasndaki, yüzde 23ü ise aile bireyleriyle yallar arasndaki ilikilerin güçlendiini söyledi.

Katlmclara sorulan, Sizce bir erkek için evlilik ya ne zaman balamal? sorusuna yüzde 26 orannda 25 yanda, yüzde 21,1 orannda ise 30 yanda balamal yant verildi. Sizce bir kadn için evlilik ya ne zaman balamal sorusuna ise katlmclarn yüzde 29,6s 25 yanda balamal dedi.

Bir çocuk daha yapmay düünüyor musunuz? sorusuna katlanlarn yüzde 22,2si evet derken, yüzde 77,8i bir çocuk daha yapmay düünmediini ifade etti.

KADIN CNAYETLER

Sonuçlar deerlendiren Mardin Artuklu Üniversitesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararas likiler Bölümü öretim üyesi Prof. Dr. Ömer çaha, ei tarafndan iddet gören kadnlarn oranna dikkati çekerek, unlar kaydetti:

Ei tarafndan bazen iddet gören kadnlarn yüzde 46,5. Kadn cinayetlerinin zemini de buras, iddetle balyor. Soru olarak, Sizce Türkiyede ilenen kadn cinayetlerinin altnda yatan en önemli neden nedir? diye sorduumuzda cevap olarak ilk srada Cezalarn caydrc olmamas, ikinci srada Eitimsizlik, üçüncü srada ise Ekonomik nedenler geldi. Yine anket sonucunda görüyoruz ki, pandemi sürecinde evin içindeki kadn ve erkek arasndaki iliki güçlendi. Evet baz dönemler çatmalar oluyor arada, ancak genel olarak bu süreçte dayanmann arttn görüyoruz. Ankette katlmclara alveri alkanlklarn da sorduk. Pandemi sürecinde, alverite temizlik ve hijyen ürünlerini satn alma orannn arttn görüyoruz.

Ana Sayfaya Git