Bugüne kadar çok sayda baarl yapma imzann atan Uluç, Lat belgeselinde maarada yaam süren Batmanl köylüleri, Bargranda semt pazarlarnda yük tamacl yapan anlurfal çocuklar, Yurtsuz Meleklerde ise anlurfann Harran ilçesinde çadrlarda kalan Suriyeli aileleri anlatt
Mustafa Uluç:
Dizilerdeki süslü, hayali dünyalardan gerçeklere yönelmek için çabalyoruz. Bu amaçla hareket ediyoruz, toplumsal konulara yönelmeye çalyoruz. u ana kadar 15in üzerinde ödül aldk. Yurt dnda çok sayda gösterimlerimiz oldu
Dou ve Güneydou Anadolu bölgelerinde çektii ksa metrajl belgesellerle ulusal ve uluslararas birçok ödül kazanan Mardinli yönetmen Mustafa Uluç, Anadoludaki gerçek hikayeleri dünyaya aktarmaya çalyor.
çocukluunda arkadalaryla izledii filmlerden etkilenerek yönetmen olmaya karar veren Mardinli Mustafa Uluç, üniversite snavnda Erciyes Üniversitesi letiim Fakültesi Radyo Televizyon Sinema Bölümünü kazand.
Fakülteden arkadalaryla burslarn birletirip ksa metrajl filmler çekmeye balayan Uluç, ilk olarak Mardin ve Cizrede Suriyeden gelip Türkiyede evlenen gelinlerin hikayelerini anlatmaya çalt. Uluçun ilk çalmas olan 18 dakikalk Snrn Ötesindeki Gelinler belgeseli birçok ulusal festivalde gösterildi. Almanya, Fransa ve Polonyadaki festivallerde de yer alan film 2013teki TRT Belgesel Film Yarmasnda özel ödüle layk görüldü.
Bundan sonra daha da umutlanan Uluç, Anadolunun kültürel deerlerini, bilinmeyen ya da dile getirmekten kaçnlan öykülerini anlatmay amaçlad.
Bugüne kadar çok sayda baarl yapma imza atan Mustafa Uluç, çektii Lat belgeselinde maarada yaam süren Batmanl köylüleri, Bargranda semt pazarlarnda yük tamacl yapan anlurfal çocuklar, Yurtsuz Meleklerde ise anlurfann Harran ilçesinde çadrlarda kalan Suriyeli aileleri anlatt.
Harran Üniversitesi Radyo ve Televizyon Programcl Bölümü hocalarnn desteiyle film atölyesi kuran Uluç, sinemaya merakl örencilere dersler veriyor, onlarla ksa filmler çekip festivallere katlyor.
Uluçun hedefi ise maddi kayglar tamadan Anadoludaki hikayeleri uzun metrajl film olarak beyaz perdeye tamak.
mkanszlklara ramen amacndan vazgeçmedi
Mustafa Uluç, küçük yalardan itibaren sinemaya merak olduunu, üniversitede Radyo Televizyon Sinema Bölümünü kazannca arkadalarla birlikte bir ekip kurduunu ve imkanszlklara ramen film çekmeye baladklarn anlatt.
lk filmin olumlu tepkiler almas üzerine ie daha sk sarldklarn ve belgeseller yaptklarn kaydeden Uluç, elgesel film çekmenin zorluklarna deindi. Uluç, çektiimiz filmlerde dram ve mahrem konulara bir yerde giriyorsunuz. Tabii bu konular çekerken ilk etapta aileleri ikna etmeniz gerekiyor. Bu açkças biraz zahmetli oluyor. Onlara güven vermeye balaynca i biraz daha kolaylayor. Ama iin en zor noktas, açkças bir belgeseli çekmeye karar verdikten sonra onun için bir bütçe hazrlamanz lazm. ifadelerini kulland.
Gerçeklere yönelmek için çabalyoruz
Uluç, yurt dnda elde ettikleri derecelerin kendilerini daha da motive ettiini vurgulayarak, unlar kaydetti:
Biz toplum içerisinde göz önünde olmayan ama ifade edilmesi gereken konulara yöneliyoruz. Semt pazarnda yük tamacl yapan çocuklar, Batmanda maarada yaam süren insanlar, savatan kaçan Suriyelileri aktarmaya çaltk. Bunlar belki göz önünde ama birçok kiinin farknda olmad konular. Biz sinema filmlerimden, dizilerdeki süslü, hayali dünyalardan gerçeklere yönelmek için çabalyoruz. Bu amaçla hareket ediyoruz, toplumsal konulara yönelmeye çalyoruz. u ana kadar 15in üzerinde ödül aldk. Yurt dnda çok sayda gösterimlerimiz oldu. Almanya, Polonya, Irak, ran, çek Cumhuriyeti... Birçok yerde dereceye girdik. Birincilik, ikinciliklerimiz var.
Kültürel deerleri uzun metrajl filmde ortaya koymak istiyorum
Mustafa Uluç, uzun metrajl film çekmeyi hedeflediini belirterek, öyle devam etti:
En büyük hayalim uzun metrajl film çekmek. Ama bunu yaparken ticari kaygm olmasn istiyorum. u anda Türkiyede izlediimiz filmlerin çou, Batnn kültürel deerleri taklit edilerek izleyicilerin önüne sunulan filmler. Yani izlenildii anda tüketilen filmler. Benim tek hedefim bu anlamda kültürel deerlerimizi de ileyen uzun metrajl bir film ortaya koyabilmek. Örnek aldmz çok usta yönetmen var, Türkiyede Nuri Bilge Ceylan, Dervi Zaim, Ylmaz Erdoan gibi. Benim en büyük hayalim Ylmaz Erdoan gibi usta bir yönetmen ile u ana kadar çektiimiz filmleri oturup konumak. Umarm bu da gerçekleir.
Türkiyede ksa film sektörünün istenilen düzeyde olmadna dikkati çeken Uluç, söz konusu filmlerin televizyonda yer alamadn sadece festivallerde izleyiciyle bulutuunu anlatt.
Uluç, Ksa film sektörünün ayakta kalabilmesi için ve daha ileriye yönelik admlar gerçekletirmesi için kendi ekonomik döngüsünü oluturup topluma ulamas lazm. Biz kendi ekonomik döngümüzü nasl salyoruz, film festivallerinde ilk ikinin veya ilk üçün içerisine girerek. Ama ilk ikinin ve ilk üçün içerisine girmeyip çok baarl eserler üreten baarl yönetmen arkadalarmz da var. Özellikle yerel yöneticilerin bu tarz çalmalara sahip çkmas gerekiyor. deerlendirmesinde bulundu.