Ratin Alkid Resin Metodu ile lenerek Eitim Öretim Materyali Hazrlanmas projesi kapsamnda hayvan kadavralarnn yer ald Resinli Ratlar Anatomik Modelleri sergisi YYÜ Cengiz Andiç Kültür Merkezinde törenle açld.
Proje yürütücüsü Yrd. Doç. Dr. Selim çnarolu, davetlilere yapt bilgilendirmede, Veteriner Fakültesi Anatomi Ana Bilim Dal olarak bilim dünyasna kadavralarla ilgili yeni bir yöntem kazandrdklarn söyledi. 2004te balanan çalmay bugünkü haline getirdikleri için duyduklar mutluluu paylaan çnarolu, öyle konutu:
2014te Türk Patent Enstitüsü tarafndan patenti verilen tamam yerli bir kadavra hazrlama ve muhafaza etme tekniimiz var. Biz bu teknii daha da nasl gelitirebiliriz diye düündük. Ksa bir literatür taramas yaptk ve bir ylda dünya genelinde 128 milyon deney hayvannn kullanldn gördük. Bunlarn da yaklak 60 milyonu eitim amacyla kullanlyormu. Biz buradaki hayvan katliamnn önüne geçmeyi amaçlayan bir projeyle TÜBTAKa müracaat ettik. u an 64 tane kendi alkidrezin adn verdiimiz teknikle rat kadavras hazrladk.
- Kadavralar, kokusuz, kuru ve ilem yaplabilir
Türk bilim adamlarnca bulunan alkidrezin yönteminin, dier yöntemlere göre avantajlarn da anlatan çnarolu, unlar kaydetti:
Bunun özellii, kuru ve kokusuz olmas dnda darda muhafaza edilir olmas, üzerinde kesme, biçme, diki atma gibi ilemlerin yaplabilmesi. Bu bilim dünyasnda da çok büyük bir yenilik. Bu yöntemle laboratuvar hayvanlarnn kullanmna bir snr getirilmesini umuyoruz. htiyaç kadarnn kullanlmasn istiyoruz. Bunun yannda bir de maliyetleri var. Amaçlarmzdan biri de bu külfetten uzaklatrmak. kincisi de ratlar üzerinde çalacaklar için hiçbir hayvan katletmeden sadece kadavralar üzerinde istedikleri her türlü ilemi yapabilir ve kendi çalmalarna odaklanmalarn salayabiliriz. Bu çalmann bilim dünyasna katk sunacana inanyoruz. Elimizde 14 yllk kadavra var. Bu kadavralarmzn 10 yln üzerinde dayanacan düünüyoruz.
Sergiyi Veteriner Fakültesi Dekan Prof. Dr. Zafer Soygüder ve baz sivil toplum kurulu temsilcileri de gezdi.