'Arabuluculuk' önerisi

Diyarbakır Barosu Başkan Yardımcısı Gazal Bayram Koluman, baro olarak cezaevlerindeki açlık grevlerinin çözümüne ilişkin arabulucu rolünü üstlenmeye hazır olduklarını açıkladı.

Haberler 13.04.2019 - 10:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Barosu, öldürülen bakanlar Tahir Elçi için her hafta Diyarbakr adliyesi önünde düzenledii anma etkinliinin 171incisini gerçekletirdi. Etkinlikte konuan Diyarbakr Barosu Bakan Yardmcs Gazal Bayram Koluman, Elçinin faillerinin tespiti için çok sayda talepleri olduunu, tüm taleplerine ramen etkin bir soruturma yürütülmediini ifade etti. Diyarbakr Barosunun Londra Üniversitesi Adli Mimarlk Bölümüne faillerin tespit edilmesi için hazrlattklar raporu soruturma dosyasna sunduklarn hatrlatan Koluman, uzmanlk raporuna ramen üpheli sfatyla henüz kimsenin ifadesinin alnmadn tekrarlad. Savcln rapor hazrlanmas için bir bütün olarak dosyay Adli Tp Kurumuna (ATK) gönderdiini söyleyen Koluman, ATKden rapor bekleniyor gerekçesiyle dosyada herhangi bir ilem yaplamadn aktard. Koluman, ATKnin ivedi olarak raporunu hazrlayarak soruturma makamna bir an önce göndermesini talep ettiklerini vurgulad.

MAZBATALARIN VERLMEM OLMASI SKANDALDIR

Konumasnda, yaplan yerel seçimlere deinen Koluman, propaganda dilinin, ayrtran, kutuplatran, ötekiletiren, nefret dilinin yaygn olarak kullanlan bir seçim olduuna iaret etti. Seçim propagandasnn eit olmayan koullarda yürütüldüüne dikkat çeken Koluman, muhalif kesimlere eit propaganda imkannn tannmadnn altn çizdi. Eitsiz koullarda yürütülen propaganda faaliyetine sessiz kalan Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) seçim bittikten sonra adil ve hukuki olmayan kararlara imza attn ve kendisine olan güveni sarstn söyleyen Koluman, Seçim takvimi srasnda seçilme yeterliliine sahip olduuna karar verildii kimi adaylara seçildikten sonra seçilme yeterliliinin olmad gerekçesiyle mazbatalarn verilmemi olmas hukuk açsndan bir skandaldr dedi.

YSK DAYANAI OLMAYAN KARARI GER ALMALI

Bavuru sürecinde seçim yeterliliine sahip olduuna karar verilen adaylarn seçim takvimi srasnda Kanun Hükmünde Kararname (KHK) gibi tartmal bir karara dayanlarak mazbatalarnn verilmemesini seçilme hakknn ihlali, o adaylar seçen yüzbinlerce seçmenin de seçme hakknn ihlali olduunu belirten Koluman, YSKnn bu kararn tekrar gözden geçirmesi ve OHAL artlar devam ediyormuçasna ald bu hukuki dayana olmayan karar geri almas gerekmektedir ifadesini kulland. Koluman, kararn geri alnmamas durumunda hukuk güvenlii ilkesini zedeleyen, hukuk devletine olan güveni ortadan kaldran bir durum yarataca uyarsnda bulundu.

çÖZÜM ODAKLI REFORMLAR

Bata hükümet yetkilileri olmak üzere herkesi sandktan çkan iradeye sayg duyamaya davet eden Koluman, Bu saatten sonra toplumun tüm siyasi aktörlerinden beklentisi de seçim psikolojisinden çkp toplumsal bar, ekonomi, yarg, temel hak ve özgürlükler ile Kürt meselesi konusunda çözüm odakl reformlarn hayata geçirilmesi gerekir diye konutu.

Açlk grevi eyleminin cezaevlerindeki tutuklularn da katlmyla 7 bin kiiye ulatn öne sürerek Koluman, yaanabilecek olumsuzluklara kar uyarlarna ramen sorunun muhataplarnn çözüm üretmediini ve cezaevlerinde ac haberlerin gelmeye baladn kaydetti. Cezaevlerindeki 7 tutuklunun söz konusu sebeplerden dolay yaamlarna son verdiini anmsatan Koluman, ac bir haber alma endiesiyle çocuklar cezaevinde bulunan ailelerin, seslerini duyurmak için Diyarbakr Barosunda 3 günlük açlk grevine girdiini anlatt.

BARODAN ARABULUCULUK ÖNERS

Açlk grevlerinin balamasndan bu yana Diyarbakr Barosunun baz tespit ve önerileri olduunu vurgulayan Koluman, hukukun üstünlüü iaryla çözüm odakl arabulucu rolünü üstlenmeye hazr olduklarn sözlerine ekledi. Anma etkinlii konumann ardndan yaplan oturma eylemiyle birlikte sona erdi.

Ana Sayfaya Git