Aşı karşıtları için 'izole edilsinler' önerisi

Covid-19 salgınıyla mücadelede aşılama tüm hızıyla sürerken, aşı karşıtlarına bir tepki de Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Serhan Sakarya'dan geldi. Prof. Dr. Serhan Sakarya, bir başka kişinin ağır hastalanmasına ya da ölümüne sebebiyet verebilecek olan aşı karşıtlarının mutlaka sosyal ortamdan, toplu ulaşımdan izole edilmesi gerektiğini belirtti.

Haberler 02.11.2021 - 00:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Pandemi tüm dünyann olduu gibi Türkiyenin de bir numaral gündem maddesi. Covid-19un son dönem Türkiyedeki seyrini deerlendiren Enfeksiyon Hastalklar Uzman Prof. Dr. Serhan Sakarya, ekim ay sonunda hedeflenen 200 milyon doz a hedefine ne yazk ki ulalamadn ancak yaplan alamann sonucundaki saysal verilerin de göz ard edilmemesi gerektiini söyledi. Prof. Dr. Sakarya, Geçen yln ayn dönemlerine baktmzda, Covid-19 tans konulmu hasta saymz 60 binler seviyesindeydi, u an 30 binler seviyesinde. Ölüm oranna baktmzda da 400lü rakamlardan, 200-250 aras rakamlara düü var. Sadece bu rakamlar bile alamann ie yaradnn göstergesi dedi.

OKULLARDA HER çOCUK AILANMALI

Normallemenin ülkemizde yanl anlaldn, neredeyse tüm ilikilerin Covid-19 öncesi duruma döndüüne dikkati çeken Prof. Dr. Sakarya, Solunum izolasyonu, mesafe ve hijyen her zaman önemini koruyor, korumalyz. Ancak normalleme için kesinlikle okullar açlmal. Eitimsizlik, Covid-19dan daha tehlikeli bir konu. u an okullarda belli kriterleri karlayan 13 ya üzeri çocuklar alanyor. Böyle bir ey olamaz. Baz kiilere sadece yurtdna çkyor diye 4. doz a yaplyor ama ayn snf içerisindeki çocuklar alanmyor. Bu çocuklar sürekli birbirleriyle temas içerisindeler. Eve gidiyorlar, belki anne ve babalarna bulatryorlar. Bu nedenle okula giden her çocuk mutlaka alanmal. Biz her zaman ann hastal yok etmek anlamna gelmediini söyledik. A, kiinin hastanede yatma ya da hastalktan ölme riskini azaltyor ifadelerini kulland.

AI OLMAMAK DEMOKRAS LE AçIKLANAMAZ

Virüsün insandaki konann engellenmemesi durumunda varyantlarnn meydana gelmesinin kaçnlmaz olduunu, ileride aya dirençli ya da a kaça varyantlarla karlamann çok olas olduunu belirten Prof. Dr. Sakarya, Bunu amak için alamann hz kazanmas ve tedbirlerin daha sk hale gelmesi gerekiyor. Dünyada u an için önlemleri en çok geveten ülkelerden birisi ne yazk ki Türkiye. Dier tarafndan a kartlarna yaptrm uygulamak zorundayz. Bunun demokrasi ya da kiinin kendi tercihi ile açklanacak bir durumu yok. Kii a yaptrmak istemez belki o kii Covid-19 da olsa onda çok hastalk yapmaz ama yaknndaki kiiyi öldürebilir. Bu nedenle a kartlar lütfen çkp konumasn. Kesinlikle a olmak zorunlu tutulmal ve a olmayanlar da sosyal ortamlardan, toplu tamalardan, okullardan uzak tutulmal yani izole edilmeli dedi.

KI GELYOR DKKAT

Türkiyedeki Covid-19 kaynakl vefat saysnn 2 ylda 70 binler seviyesine yükseldiini, a ve önlemler sayesinde bu rakamlarn bask altnda tutulduunu ancak k aylarnn da geldiini anlatan Prof. Dr. Sakarya, pleri elimizden kaçrrsak, bu rakamlar bu kz 120 binlere dayanr. Peki ipi elimizden nasl kaçrrz, a olmazsak, önlemleri gerektiini gibi uygulamazsak bu ip elimizden kaçar diye konutu.

Ana Sayfaya Git