Avukatlar suça karışımı önleyecek

Diyarbakır Barosu bünyesinde oluşturulan Çocuk Hakları Merkezi'ne üye avukatlar valilik, belediye ve sivil toplum kuruluşları ile koordineli şekilde çocukların suça bulaşmasını engellemeye yönelik çalışacak.

Haberler 16.01.2013 - 01:15 Son Güncelleme : 16.01.2013 - 01:15

Daha önce baro bünyesinde Çocuk Hakları Komisyonu olarak kurulan ve kapsamı genişletilerek Çocuk Hakları Merkezine dönüştürülen birimde hizmet veren avukatlar, suça karışan çocuk sayısının artış gösterdiği Diyarbakır’da valilik ve milli eğitim ile koordineli şekilde tüm okullarda çocuk haklarına ilişkin bilgilendirme ve eğitim çalışması yürütecek.

Çalışma ile suça karışan çocuk sayısının asgariye indirilmesi hatta sıfırlanması amaçlanıyor.

Diyarbakır Baro Başkan Yardımcısı ve Çocuk Hakları Merkezi Koordinatörü Nahit Eren, yaptığı açıklamada, baronun yeni yönetimi ile baro bünyesinde hizmet veren Çocuk Hakları Komisyonu’nu daha geniş alanda daha aktif bir çalışma yürütebilmek amacıyla merkeze dönüştürdüklerini ifade ederek, bu kapsamda merkeze kayıtlı 41 avukat ile Diyarbakır’a çocuk haklarına ilişkin faaliyet yürütmeyi planladıklarını söyledi.

-Diyarbakır’da suça karışan çocuk sayısında artış-

Eren, suça karışan çocuklara hukuki yardımın avukatlar olarak temel görevleri olduğunu ve amaçlarının suça karışmayı önleyici faaliyetler yürütmek olduğunu vurgulayarak, bunun için de valilik, belediye, çocuk esirgeme kurumları ve sivil toplum kuruluşları ile bağlantılı olarak çalışma yürüteceklerini belirtti.

Müdafilik rolünden öteye Diyarbakır’da suça karışan çocukların sıfırlanmasına yönelik tüm okullarda çocuk haklarına ilişkin bilgilendirme ve eğitim çalışması yürüteceğiz diyen Eren, aldıkları karar doğrultusunda valilik ile koordineli şekilde çocuk haklarına ilişkin bilgilendirme ve eğitim çalışmalarına 2 ay içerisinde başlayacaklarını kaydetti.

Eren, daha önce görev yaptığı Çocuk Hakları Komisyonu olarak gerçekleştirdikleri 2002-2005 yıllarını kapsayan istatistiki çalışmada her yıl bir önceki yıla göre yüzde 80-100 oranında suça karışan çocuk sayısında artış olduğunu tespit ettiklerine dikkati çekerek, Bu hızlı yükseliş bizi çok rahatsız ediyordu. Bölgede bu tür bir çalışmaya acil bir ihtiyaç var. 90’lı yılların yarattığı nüfus yoğunluğu ve bilinçsiz kentleşmenin bugüne yansıyışı bu. Bu nedenle artış gösteren suça karışan çocuk sayısını azaltmak hatta sıfırlamak ihtiyacı bu merkezin kurulmasına vesile oldu. Bu temelde gönüllü ve duyarlı bir şekilde çalışacak avukatlar var dedi.

-Suç unsurları anlatılacak-

Avukat Nahit Eren, valilikle irtibatlı şekilde, bu alanda yeterli donanıma sahip avukatlar vasıtasıyla okullarda çocuk hakları alanında verecekleri eğitimlerde çocuklara suçtan uzak durmaları konusunda gereken telkinlerde bulunacaklarını belirterek, şunları söyledi:

Çocuklara nelerin suç olduğunu ve suç unsuru teşkil eden konularla ilgili bilgi vereceğiz. Aynı zamanda toplumda onlar adına risk oluşturacak alanlardan uzak durmaları için uyarılarda bulunacağız. Bu kapsamda valilik bünyesinde ailelere ilişkin faaliyet yürüten kurumlarla koordineli şekilde velilere yönelik de eğitim verilecek. Merkez aynı zamanda suça karışmış çocuğa ilişkin ’denetimli serbestlik’ dediğimiz koruma tedbirlerine başvurulduğu zaman çocuğun bir daha suça karışmaması için gerekli tedbirlerin alınması için kurumlar arasında aracı görevi de yürütecek.

Merkeze üye avukatların çocuk hakları alanında daha verimli çalışma yürütebilmeleri, baroya kayıtlı avukatların da bu alanda daha etkin müdafilik rolü üstlenebilmeleri için çalışmaya avukatların eğitimi ile başladıklarını ifade eden Eren, çalışmaya katılacak avukatlara çocuk haklarında uzman avukatlarca eğitim verilmesine başlandığını sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır