Bağımlılıktan kurtulmak için bir dizi eğitim çalışmasından geçtiğini belirten Sönmez, Ben başarabildiysem, herkes başarır dedi. Son yıllarda uyuşturucu ve madde bağımlılığının artması üzerine Avcılar Belediyesi, AB projeleri bulunan ‘C4 İyileştirme Çözümleri’ adlı grup ile işbirliğine giderken Ambarlı Mahallesi’nde Bağımlılık Tedavi ve Takip Merkezi açtı. Barış Manço Kültür Merkezi’nde düzenlenen panelde konuşan, bugüne kadar çeşitli toplantılarda13 yıl süren alkol ve uyuşturucu bağımlılığı ilemücadelesinianlatan bağımlılık danışmanı Çiğdem Sönmez, alkol ve madde bağımlılığının yaşamında önemli rol oynadığını anlattı. 6 çocuklu bağımlı bir babanın 4’üncü çocuğu olarak 13 yaşından itibaren alkol ardından uyuşturucu kullandığını belirten Çiğdem Sönmez, şunları anlattı: Ben 11 yaşındayken annem ve babam boşanmışlardı. Şiddet, alkol ve uyuşturucunun getirmiş olduğu dezavantajlarla birlikte annem ve ailenin diğer büyükleri psikolojik, ve duygusal anlamda yanımda olamadı.Ben de kendimi aileye ait hissedemiyordum. 13 yaşında ilk içkimi içtiğim süreçteki arkadaşlarım beni kabul etti, sırtımı sıvazladı, ‘Aferin’ dedi, beni onayladı, saçmalasam da beni hiç eleştirmediler. 18-19 yaşına geldiğim tek başıma bir oturuşta 16-17 bira, bir büyük rakı veya votkayı tek başıma bitirebilir hale gelmiştim. 20’li yaşlarda bir arkadaş grubuyla daha tanıştım. Onlar da aynı şekilde beni destekledi. Bu grupta uyuşturucu madde kullananlar da vardı. Bu kez onların içinde aidiyet duygusu yaşamakla birlikte uyuşturucu maddelerle tanıştım ve onları kullanmaya başladım. 26 yaşına kadar hayatım bunları kullanmakla geçti. 26 yaşında 5-6 gün madde bulamadım, kullanamadım ve ayılmak zorunda kaldığımı fark ettim. Çiğdem Sönmez, kendisine geldiğinde her türlü maddeyi kullanan, bugün ‘Temiz’ olarak nitelendirdiği bir eş, hasta kayınvalide ve kayınbiraderi olduğunu ‘fark ettiğini’ ve kendi kendisine “Nasıl bir yaşamın içindesin, ne yapıyorsun? diye sorabildiğini ifade etti. 13 yıl kullandığı alkol ve uyuşturucuyu bırakınca akıl sağlığının zorlandığını hissettiğini, 3 ay boyunca doğru dürüst yemek yiyemediğini, uyuyamadığını anlatan Sönmez, şöyle devam etti:
GERÇEKLE YÜZLEŞİNCE İYİLEŞME SÜRECİNE GİREBİLDİM
Her gece yazarak farkında olmadan kendime yardım etmişim. Allah yardım etti bana. Kullanmayı kesince iyileştim mi; hayır. Öğrendim ki, maddeli kullanmayı durdurmak, toplumun içinde var olabilmek, çalışıyor, para kazanıyor olmak iyileşmek demek değildi. ‘Kuru ayıklık’ dediğimiz süreçteydim aslında. Bu sefer etrafımdaki insanları duygusal çıkarlarım için sömürmeye başlamıştım. Yani ‘karakter kusurları’ dediğimiz tarafa geçmiştim. 12 yıl boyunca zaman zaman benimle madde kullanan insanla yaşamaya devam ettim ama ben kullanmadım. Kullanmamak için sadece bir inadım vardı içimde. Eşimi kurtarmak için yardım ararken tedavi için ‘Sen gel, eşin de gelir’ diyerek beni kandırdılar. 5-6 iyileşme toplantısına katıldıktan sonra bir baktım ki ben ondan betermişim. Gerçekle yüzleştikten sonra iyileşme sürecine girebildim. Birkaç senedir kullanmıyordum. Ama duygusal, düşüncesel, ruhsal anlamda iyileşmiş değildim. Sadece fiziksel anlamda temizdim. İyileşme gruplarına katıldığımda, yeni gelenlere ve ailelerine yardım ederken bir psikolog arkadaşımın ve bir uzmanın sözleri üzerine eğitim aldım. Bağımlı çocuğu olmam; bağımlı çocuğunu, kullanıcı olmam; bu durumdaki birisini, bağımlı eşi olmam da bu durumdaki birisinin yakınını anlamama yardımcı oluyor.
BEN BAŞARDIM, HERKES BAŞARABİLİR
Çiğdem Sönmez, sosyal hizmetler başta olmak üzere çeşitli alanların yanı sıra bağımlılık danışmanlığı, kişisel gelişim eğitimi aldığını ve birçok profesyonel donanım edindiğini, halen bir üniversitede eğitmenlik yaptığını, danışmanlık firması kurduğunu vurgularken, 12.5 yıldır ’temizim.’ Ve hala hayattayım. Beni kurtaran inancımdı. Onunla bağlantıyı kaybetmiştim yeniden buldum. Çok sıkı tutuyorum. Mesajım şu: Ben başardım, herkes başarabilir. Bağımlılıktan kurtarılmak istenen bireyin yakınları ve toplum empati kurarak onları anlamaya çalışmalı vesorumluluklar yüklemeli dedi. Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak Benli, merkezde gençler ve ailelerine eğitim, rehberlik, yaşam koçluğu, psikolojik danışmanlık hizmeti vererek, sosyal hayatta başarıyı elde etmelerini sıkı bağlarla sağlamayı hedeflediklerini, bağımlılığın ömür boyu süren bir sorun olduğunu vurguladı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Narkotik Şube Uzmanı Psikolojik Danışman ve Başkomiser Uğur Evcin ise,15-16 yaş ortalamasında madde bağımlılık oranının yüksek olduğunu tedavi konusunda yeterli sistemler bulunmadığını söyledi.