Bakan açıkladı, Piyasada sağlığa zararlı 7 bin 270 ürün var!

Bakan Canikli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tüketicinin korunmasına yönelik yürüttükleri faaliyetlerden birinin piyasa gözetimi ve denetimi olduğunu belirterek, bu kapsamda piyasada tekstil, kırtasiye, ayakkabı gibi ürünlerin insan sağlığını tehdit edip etmediğine yönelik denetimler gerçekleştirdiklerini söyledi.

Haberler 12.07.2015 - 18:52 Son Güncelleme : 12.07.2015 - 18:52

Bu yılın ilk yarısında bin 457 firmanın ve 1 milyon 882 bin 918 ürünün denetlendiğini bildiren Canikli, denetimler sonucu güvensizlik tespit edilen firma sayısının 79, ürün sayısının da 7 bin 270 olduğunu kaydetti.

Bakan Canikli denetimler sonucu bu yılın ilk 6 ayında 197 bin 938 lira idari para cezası uygulandığını belirtti.

Denetimlerin tekstil, kırtasiye, oyuncak, çocuk bakım ürünleri gibi ürün gruplarında gerçekleştiğini anlatan Canikli, bu yılın ilk yarısında 135 bin 65 tekstil ürünün denetlendiğini, 3 bin 602sinde güvensizlik tespit edildiğini bildirdi.

Söz konusu dönemde denetlenen 41 bin 801 ayakkabının bin 823ünün güvensiz bulunduğunu belirten Canikli, yerli ve ithal çocuk ayakkabıları ile spor ayakkabılarıyla başlayan denetimlerin kapsamının genişletilerek devam ettiğini söyledi.

Kırtasiye ürünlerinde yapılan denetimlerin olumlu sonuçlarını gördüklerini ifade eden Canikli, kırtasiye ürünlerinde 2011 yılında yüzde 53 olan güvensizlik oranının da geçen yıl yüzde 11,2ye gerilediğine işaret etti. Canikli, bu yılın ilk yarısında 375 kırtasiye ürünün denetlendiğini, bunların 15inde sağlığa aykırı zararlı fitalat tespit edildiğini bildirdi.

Bakanlığa oyuncaklarla ilgili piyasa gözetim denetim sorumluluğunun 2013 yılında geçtiğini hatırlatan Canikli, geçen yıl 157 bin 778 oyuncağın denetlendiğini bunların 6 bin 689unun sağlığa zararlı olduğunun tespit edildiğini, bu yılın ilk yarısında ise 75 bin 646 ürünün denetimden geçtiğini, 418inin güvensiz bulunduğunu belirtti.

PATİKTEN KÜVETE çOCUK BAKIM ÜRÜNLERİ DENETLENİYOR

çocuk bakım ürünlerinin 1 Ocak 2013 tarihinde yürürlüğe giren tebliğ kapsamında denetlendiğini anımsatan Canikli, bu kapsamda, yürüteç, tekerlekli çocuk arabaları, bebek çantaları, bebek tekstil ve patiği, bebek küveti, mobilyaları gibi ürünlerin denetime tabi olduğunu söyledi. Ayrıca emzik, biberon, deterjan, diş fırçası, hava aromatize edici, havuz kimyasalı gibi bildirime tabi ürünlerin ve perdeden çakmağa diğer tüketici ürünlerin de denetimlerinin yapıldığını anlatan Canikli, bu kapsamda toplam 1 milyon 630 bin 31 aralarında çocuk bakım ürünlerinin de yer aldığı diğer tüketici ürünlerinin denetlendiğini, bunlardan bin 412sinin uygunsuz bulunduğunu belirtti.

Geçen yılın toplamında ise 5 bin 225 firmanın ve 715 bin 658 ürünün denetlendiğini hatırlatan Canikli, 45 bin 908 ürün ve 327 firmada güvensizlik tespit edildiğini ve yıl genelinde toplam 1,6 milyon liralık idari para cezası kesildiğini ifade etti.Piyasa denetimlerin başladığı 2011 yılından bu yana toplam 2 milyon 743 bin 891 ürünün denetlendiğini ve güvensizlik tespit edilen firmalara 3 milyon 85 bin 697 lira idari para cezası kesildiğini anlatan Canikli, denetimlerin artarak devam edeceğini söyledi.

GÜVENSİZ ÜRÜN SAYISINDA AZALMA OLUYOR

Yapılan denetimler sonucu güvensiz ürün sayısında azalma görüldüğüne dikkati çeken Canikli, tüketicilerde de sağlığı zararlı ürünlere yönelik bilinçlenme görüldüğünü ifade etti.

GÜVENSİZ ÜRÜNE SIFIR TOLERANS

Bakanlığın güvensiz ürüne karşı sıfır tolerans politikası gereği söz konusu güvensiz ürünlere karşı derhal önlem alındığını ve piyasa gözetimi uygulaması sonunda ürünleri güvensiz bulunan üretici ve ithalatçılara idari para cezası verildiğine işaret eden Canikli, ayrıca güvensiz ürünlerin ilanı, toplatılması ve imhası cezalarının uygulandığını kaydetti.

PİYASA GÖZETİM VE DENETİMİ

Bakan Canikli, tüketicilerin sağlık ve güvenliğini korumaya yönelik piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetlerinin ara vermeksizin devam ettiğini kaydederek, kısa vadede piyasada yüzde yüz güvenli ürün amacına ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.

Kaynak: Anadolu Ajansı

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır