Küresel snma sonucu bu yl etkili olan kuraklk nedeniyle hububat ekiminde rekolte düük olunca saman üretimi son yllarn en düük seviyesine geriledi. Yaanan kuraklktan dolay meralarda da ot yok. Bu nedenle saman ve ot fiyatlar iki katna çkm durumda. Bu durumun en çok etkiledii besiciler için k aylar zorlu geçecee benziyor.
Van Gölü Yem ve Samanclar Temin ve Tevzi Kooperatifi esnaflarndan Hasan Ünver, saman ve ot ktl nedeniyle herkesin kendi kafasna göre fiyat belirlediini, ka doru ise fiyatlarn daha da artacan söyledi.
TARLADA 500, PAZARDA BN 200 TL
Kurakln yan sra saman fiyatlarna yol ve mazot giderlerindeki artn eklendiini belirten Ünver, Saman baka kentlerden aldmz için zaten yüksek olan fiyata bir de yol masraf, yakt ve arac ücreti de ekleniyor. Bu durum biz esnaflar ve çiftçileri çok etkilendi. Fiyatlar yüksek olduu için ne biz sat yapabiliyoruz ne de insanlar alabiliyor. Bu yl kötü bir dönem geçiriyoruz. Geçen yl yeil samann tonu bin 200 TL civarndayd, bu yl 2 bin 500 TLye satyoruz. Beyaz saman fiyat tarlada 500 TL dolaylarnda satlyor ama buraya gelene kadar bin 200 TLye çkyor. Bunun en çok kazanan ise araclar oluyor. Araclar, baka kentlerde ucuza alp burada bize pahalya satyorlar. Biz de mecbur almak zorunda kalyoruz dedi.
PYASA STOKçULARIN ELNDE
Saman piyasasnn eskiden çiftçinin elinde olduunu söyleyen Süleyman Bulut da, bu piyasann imdi stokçularn eline geçtiini ifade etti.Birçok kii saman alarak stok yapyor. Fiyatlarnn yükselmesi ile birlikte de piyasaya sürüyorlar. Sadece burada deil, Diyarbakr, Batman, Mardin ve Urfaya kadar bu sektör böyle dönüyor diyen Bulut, bunun önüne geçmek için yetkililerin denetimlerini arttrmas gerektiini kaydetti.
YAYLA YASAKLARI
Esnaflardan Nevzat Akku ise kurakln saman fiyatlarnda arta yol açmasnn yan sra yayla yasaklarna iaret etti.
Bölgedeki birçok besicinin saman bulamad ve alamad için hayvancl brakma noktasna geldiini söyleyen Akku, Hayvanclk dibe vurmu durumda. Biz esnaflar da kar edemiyoruz. Bu durumda sadece karaborsaclar ve araclar kazanyor dedi.