Kuran-ı Kerimin indirilmeye başlandığı Kadir Gecesi, İslamda, Sema kapılarının açıldığı, dua ve tövbelerin kabul edildiği kutlu gece olarak kabul ediliyor.
Kuran-ı Kerimde tek gece olarak adı geçen Kadir Gecesi, şöyle anlatılıyor:
Şüphesiz, biz onu (Kuranı) Kadir Gecesinde indirdik. Bilir misin nedir Kadir Gecesi? Kadir Gecesi bin aydan hayırlıdır. O gece melekler ve ruh, Rablerinin izniyle her bir iş için iner dururlar. O gece tan yeri ağarıncaya kadar esenlik doludur.
Kadir Gecesi, Diyanet İşleri Başkanlığınca ülke genelindeki camilerde ibadet ve duayla idrak edilecek.
Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi İhsan çapcıoğlu, Kuran-ı Kerim ve Peygamberin hayatına bakıldığında, bazı gün ve gecelere özel önem verildiğini, bunlardan birinin de Kadir Gecesi olduğunu söyledi.
Kuran-ı Kerimin indirilmeye başlandığı Kadir Gecesinde gündüz oruç tutulması, gecenin ise ibadetle geçirilmesinin tavsiye edildiğini belirten çapcıoğlu, Ramazanın son 10 gününde itikaf diye adlandırdığımız bir gelenek var. Bir mekanda tercihen camide tefekkür ediliyor, ibadet ediliyor. Kadir Gecesi de bu 10 gün içinde özel bir yere sahip. Kadir Gecesinin son 10 gündeki tekli gecelerde aranması bize tavsiye edilmiştir. dedi.
çapcıoğlu, Hz. Muhammedin Kadir Gecesinde inanarak ibadet eden ve dua edenlerin geçmiş günahlarının affedildiğine ilişkin ifadesinin olduğunu aktardı.
Kadir Gecesinde Hz. Muhammedin Ya Rabbi, sen affedicisin, affetmeyi seversin. O halde beni de affet. duasını etmek gerektiğini dile getiren çapcıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:
Bugün özellikle Gazze, Doğu Türkistan, Arakan gibi dünyanın farklı yerlerinde haksızlık ve zulme maruz kalan Müslüman kardeşlerimiz için de dua edelim. Oraların bir an önce huzura, barışa, esenliğe erişmesi için gönülden dualarımızı yineleyelim. Birlik ve beraberliğimiz için tüm Müslümanların ve ülkemizin birliği için bu gecede özellikle dua edelim.