Bitlis Nemrut'tan Adıyaman Nemrut'a bisiklet turu sona erdi

 Van Gölü Aktivistleri Derneği tarafından Bitlis'in Tatvan ilçesi sınırları içinde bulunan Nemrut Krater Gölü’nde başlayan bisiklet turu Adıyaman Nemrut'ta son buldu.

Haberler 03.07.2024 - 09:31 Son Güncelleme : 03.07.2024 - 10:35

Yeryüzü Cenneti Bitlis Nemrut Krater Gölünden Tarihi Adıyaman Nemruta Pedallıyoruz 2. Bisiklet Festivali, Adıyamandaki tarihi Nemrut Dağında son buldu. Bitlis Valisi Erol Karaömeroğlu tarafından Nemrut Krater Gölü kıyısında startı verilen festivale katılan sporcular, Bitlisteki tarihi ve doğal güzellikleri dolaştıktan sonra Batmana gitti. Van Gölü Aktivistleri Derneği tarafından organize edilen festival kapsamında Batman ve Diyarbakırdaki tarihi ve doğal güzellikler ziyaret edildi.
1147 yılında Artuklular döneminde inşa edilmiş tarihi Malabadi Köprüsü ile Batman çayını geçen katılımcılar, daha sonra UNESCO Dünya Kültür Mirası listesindeki tarihi Diyarbakır Kalesi surlar ile miras alanının parçası olan Dicle Nehri üzerindeki On Gözlü Köprüde halay çekti.


Güneydoğu Anadolu Bölgesinin boğaz köprüsü olarak nitelendirilen Türkiyenin en uzun üçüncü asma köprüsü Nissibi Köprüsünde pedal çeviren sporcular, Fırat Nehri kıyısında mola verdikten sonra Adıyamanın Kahta ilçesindeki UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan 2 bin 206 metre yükseklikteki Nemrut Dağına çıktılar.
Nemrut Dağında açıklama yapan Van Gölü Aktivistleri Derneği Genel Başkanı Erdoğan Özel, Yeryüzü Cenneti Bitlis Nemrut Krater Gölünden Tarihi Adıyaman Nemruta Pedallıyoruz 2. Bisiklet Festivalinde şu anda finaldeyiz. Amacımız, iki Nemrut arasında bir yol oluşturmaktır. Özellikle tarihine, doğasına ve kültürüne dikkat çeken bir kültür yolu oluşturmak amacıyla bu yıl ikincisini düzenlediğimiz bu projemizi gerçekleştirdik. Geleneksel hale getirdiğimiz bu etkinliğe her yıl katılım artıyor. Yurt içinden ve yurt dışından 70 kişilik bir sporcu kafilesiyle şu an Adıyamandaki tarihi Nemrut Dağındayız. Bitlisteki doğal güzelliğe sahip Nemrut Kalderasından çıktık ve Ahlat ile Adilcevazdaki tarihi yerleri dolaştık. 8 gün süren bisiklet turu kapsamında Bitlisteki tarihi yerleri gezdik. Sonra Batmandaki tarihi yerleri ziyaret ettik ve Malabadi Köprüsüne gittik. Daha sonra Diyarbakırdaki On Gözlü Köprü, Ulu Cami, 4 Ayaklı Minare, surlar ve diğer tarihi yerleri dolaştık. Ardından Fırat Nehrinin güzelliğine şahitlik ederek Nissibi Köprüsünde geçtik ve Nemruta geldik. Gerçekten tarihi ve doğal güzelliklerin yer aldığı harika bir parkur oldu. Bitlis Valiliği himayesinde bu projemizi gerçekleştirdik ve projemize belediyeler ile diğer kurumlar destek verdi. Bitlis Valiliği başta olmak üzere Tatvan, Adilcevaz, Ahlat kaymakamlıklarına ve Bitlis ile Adilcevaz belediyelerine desteğinden dolayı teşekkür ediyorum. Projemize, Tatvan Ticaret ve Sanayi Odası ile bazı iş insanları da katkı sundu diye konuştu.
Gençlik ve Spor Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Bitlis Valiliği, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA), kaymakamlıklar, belediyeler ve sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle gerçekleşen tura katılan sporcular ile doğaseverler, Bitlis Nemruttan Adıyaman Nemruta kadar 450 kilometre pedal çevirdikten sonra araçlarla geri döndü.

Ana Sayfaya Git