Batmanda, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce, mısır hasadının ardından anız yakarak çevre kirliliğine neden olan çiftçilerin tarımsal destekleme primlerinin kesilmesi için çalışma başlatıldı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkililerinin, anız yakan çiftçilerin tespit edilmesine yönelik çalışmaları sürüyor.
Mısır hasadının ardından anız yakılan arazilerin koordinatları güvenlik güçlerine bildirildikten sonra ekipler, arazide inceleme yaparak anız yaktığı tespit edilen 182 çiftçiye, 452 bin lira ceza kesti.
Arazi incelemesi sırasında açıklama yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Sadık Yalçın, şöyle konuştu:
Tarımsal destekleme primlerinin kesilmesi için özellikle anız yakılan yerlerle ilgili Valimizin imzasıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına yazı gönderdik. O çalışmaların takipçisiyiz, üst düzeyde çalışmalar Valimiz nezdinde devam ediyor.
Anız yangınlarına karşı kentteki kamu kurum ve kuruluşların yanı sıra sivil toplum kuruluşları ile hareket ettiklerini aktaran Yalçın, anız yangınlarının önlenmesine yönelik çalışmaların başarılı olduğunu belirtti.
Diyarbakırın Silvan ve Bismil ilçelerinde yakılan anızların Batmanı da olumsuz etkilediğine işaret eden Yalçın, şunları söyledi:
Aralık ayına kadar çalışmalarımız sürecek. Batman, ovalık bir alanda olduğu için özellikle Silvan ve Bismil ilçelerinde yakılan anızlar ilimizi olumsuz etkilemekte. Orada yakılan anızların dumanı kentimiz üzerine çökmekte. Bu konuda Diyarbakır Valiliği, Bismil ve Silvan kaymakamlıkları ile yazışmalarımız oldu. Ekiplerimiz her an arazide inceleme yaparak yakılan yerleri tespit ediyor, arazi sahipleri belirlenerek cezai işlemler uygulanıyor.
- Cezalar arttı
çevre Şehircilik İl Müdürlüğü çevre Yönetim ve Denetimi Şube Müdürü Sedat Akın ise anız yaktığı tespit edilen 182 kişiye 11 bin dönüm için 452 bin lira ceza kesildiğine dikkati çekti.
Hava kirliliğinin yaşamı olumsuz etkilediğini anlatan Akın, şunları kaydetti:
Anız cezalarını bu yıl 5 katı olarak uygulamaktayız. Bu da dönüm başına 204 liraya denk geliyor. çiftçilerimizin bu konuda hassas olmalarını bekliyoruz çünkü insan ve çevre sağlığı açısından çok ciddi zararlar oluşturmakta.