Prof. Dr. Mustafa Gerek, uzun süreli cep telefonu kullanmnn erikinlere göre çocuklarn saln daha çok etkilediini belirterek, 12 yandan küçük çocuklara cep telefonu, tablet gibi cihazlar vermemek lazm. Aileler, susturmak veya oyalamak amacyla çocuklarna cep telefonu vererek aslnda onlara büyük zarar veriyor. dedi.
Prof. Dr. Gerek, teknolojinin gelimesiyle hem genç hem de yetikinlerin büyük bölümü tarafndan her gün kullanlan cep telefonlarnn sala olan olumsuz etkilerini ve bunlardan korunmak için yaplmas gerekenleri anlatt.
Teknolojinin, birçok avantajn yannda ciddi salk sorunlarn da beraberinde getirdiine iaret eden Gerek, teknolojik cihazlardan özellikle cep telefonlarnn sal en çok etkileyen araçlardan olduunu söyledi.
Gerek, youn cep telefonu kullanmnn omurga bata olmak üzere iskelet sistemi sorunlarndan, göz ve kulak rahatszlklarna kadar birçok ikayete neden olduunu belirterek, Uzun süreli cep telefonu kullanan kiilerde ve oyun oynamak veya film izlemek gibi nedenlerle cep telefonu kullananlarda duru bozukluu, srt, boyun ve bel arlar, görme ve iitmeyle ilgili sorunlar ortaya çkyor. Son yllarda hem kulak çnlamas hem de duyma azl ile ilgili sorunlarn arttn görüyoruz. diye konutu.
- Kulaklk kullanm, kulak hastalklarna yol açabiliyor
Cep telefonlarn kulaklk ile kullanmann kulakla ilgili salk sorunlarna sebebiyet verdiini kaydeden Gerek, öyle konutu:
Cep telefonundan film izlerken, müzik dinlerken veya oyun oynarken kulaklk kullanm, kulak hastalklarna yol açabiliyor. Bunun kulaa iki ekilde zarar oluyor. Bunlardan biri, d kulak yolu enfeksiyonu. Özellikle uzun süre kulaklk kullananlarda bu hastalk görülebiliyor. Bu, kulaklklarn steril olmamas veya d kulak yolunda hasar oluturmas sonucu ortaya çkyor. kinci olarak, cep telefonundan çkan radyasyonun ve ses dalgalarnn iç kulaa verdii ciddi zararlar var. çünkü iç kulak çok hassas bir organ. ç kulaktaki iitmemizi ve dengemizi salayan hücreler bu tür etkilere kar son derece duyarldr. Bu hücrelerin kayb neticesinde hem iitmede azalma hem de dengeyle ilgili sorunlar görülüyor.
Prof. Dr. Gerek, cep telefonunun yayd radyasyon sebebiyle neden olduunu olumsuzluklara da dikkati çekerek, Cep telefonunun mümkün olduunca ba ve boyun bölgesinden uzakta tutulmasnda ve elektrik ritminin çok fazla yaand kalp, beyin, kulak, göz gibi alanlardan uzak olmasnda yarar var. Ayrca, cep telefonlarnn yatak odalarnn dnda arj edilmesine de dikkat edilmesi gerekiyor. dedi.
çocuklarn, erikinlere göre cep telefonunun zararl etkilerinden daha çok etkilendiini vurgulayan Gerek, 12 yandan küçük çocuklara cep telefonu, tablet gibi cihazlar vermemek lazm. Aileler, susturmak veya oyalamak amacyla çocuklarna cep telefonu vererek aslnda onlara büyük zarar veriyor. çünkü çocuk cep telefonunu eline ald zaman çevreyle olan iletiimini koparyor, sadece cep telefonuna baml hale geliyor. Ayrca cep telefonunun yayd radyasyondan çocuklar çok daha fazla etkileniyor. Radyasyondan dolay çocuklarn geliimiyle ilgili ciddi sorunlar ortaya çkyor. diye konutu.
- çocuklar, 15 dakikalk süreyi amamal
Prof. Dr. Gerek, çocuklara cep telefonu verilmesi gerekiyorsa bunun mutlaka belirli süreyle snrlanmas gerektiini vurgulayarak, Eer çocuklara cep telefonu vermek zorunda kalyorsak, bu sürenin 15 dakikadan fazla olmamas gerekir. çocuklara, 15 dakikalk süreyi amamak kaydyla günde belki birkaç kez telefon verilebilir ama daha fazla olmamal. ifadelerini kulland.
Büyüme dönemindeki çocuun iskelet geliiminin önemine iaret eden Gerek, Büyüme dönemindeki bir çocuun iskelet geliiminin doru olmas en önemli salk beklentimizdir. Buradaki herhangi bir duraklama çocuun ileriki yllarn etkileyecek olan sorunu da beraberinde getirecektir. Postür problemi dediimiz yanl durutan kaynakl problemleri ortaya çkaracaktr. deerlendirmesinde bulundu.
Gerek, cep telefonlarnn iletiim arac olarak kullanlmas gerektiini belirterek, uzun süreli kullanmnn sal olumsuz yönde etkileyeceinin altn çizdi.