Çini işlemeciliği sanatı

Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Hayat Boyu Öğrenme Merkezi'nde çini kursuna katılan kadın kursiyerler, bu sanatı öğrenip, ürettikleri ürünlerle gelir elde ediyor. Kurs eğitmeni Sevda Erbey, kadınların yaptığı ürünlerin 120 lira ile 6 bin lira arasında değişen fiyatlara satıldığını söyledi.

Haberler 08.04.2019 - 09:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kadn, çocuk, genç ve engellilerin yaam kalitesini yükseltmek, sorunlarn çözmek ve toplumsal yaama katlmlarn salamak amacyla açlan Sosyal Hizmetler Daire Bakanl Hayat Boyu Örenme Merkezindeki çini kursunda kadn kursiyerler, çini sanatn öreniyor. Kadnlarn ürettii ürünler, 120 lira ile 6 bin lira arasnda satlyor.

Kurs eitmeni Sevda Erbey, 11 yldr çini sanatyla ilgilendiini, bilgi ve tecrübelerini daha çok kiiye ulatrmay hedeflediini söyledi. Erbey, Diyarbakrda çini denilince, kimse Diyarbakr ve çiniyi birbirine badatramyordu. Bu benim için çok önemli bir ey. Ne kadar insana ulaabilirsem, o kadar iyi. 30 örencim var. Örencilerin 6- 7 aylk eitim dönemi oluyor, ancak bu ii örenmek için yeterli deil. 3 yldr gelen örencim de var. Yaklak bir örencinin 3- 4 yln vermesi gerekiyor ki tek bana bu ii yapabilsin dedi.

EN GÜZEL AAMASI, FIRINLANMASI

çini ilemeciliinin en güzel urann frnlama aamas olduunu belirten Elbey, çini çok zahmetli ve sabr isteyen bir i. lk aamasnda desenin tasarm var. Tasarm yapldktan sonra ineli kalemlerle tek tek deliniyor. Delindikten sonra çiniye aktarma tekniimiz var. Aktarmada da kömür tozunu kullanyoruz. Sonra boyamas yaplyor. Boyadan sonra sr dediimiz bir madde var. Srlanp frna atlyor. 900 ile 1000 derecelik frnda piiyor. Pitikten sonra, porselen görünümünü alyor. Parlak ve renkleri daha canl oluyor. En güzel aamas zaten frn aamasdr. Büyük bir sr içeriyor. Ürün nasl çkacak, renkleri hangi ekilde çkacak, her seferinde bir sürprizle karlayorsunuz. Bazen üzüldüümüz de oluyor. Bazen frndaki iler paramparça olduu günler de olabiliyor diye konutu.

120 LA 6 BN LRA ARASINDA SATILABLYOR

Üretilen ürünlerin 120 lira ile 6 bin lira arasnda satldn ifade eden Erbey, çini ileme sanatnn iyi bir gelir kaps olduunu belirterek öyle konutu:

Örenciler ayn zamanda bunu bir kazanç kaps olarak da yapyor. lk etapta etrafndaki arkada, e ve dostlarla balyor. Bu ekilde güzel sat yapan örencilerim de var. Gelir açsndan çok iyi. çok zahmetli bir i. Bütün aamas elle yaplyor ve aamalar çok uzun. Fiyatlar 120 lira ile 5- 6 bin lira arasnda deiiyor. Büyük ve özel tasarmlar olabiliyor, o durumda da fiyatlar yükselebiliyor. Birçok kursumuz var, ev kadnlarnn günlük hayatlarnn dnda kendisi için de bir eyler yapmalar gerekiyor. Kadn mutlu oldu mu, etrafndaki insanlar da mutlu olur. O yüzden kadnlarn kendileri için de mutlaka bir ey yapmalar gerekiyor. çini zaten toprak, toprak olduu için insan dinlendiriyor ve huzur veriyor. O yüzden herkese tavsiye ediyorum.

Kursiyerden ev kadn 2 çocuk annesi Zerrin Gündüz ise, 3 yldr çini ileme sanat kursuna geldiini söyledi. Gündüz, Büyük vazolar da çaltm, güzel objeler çkardm. Hocamzn göstermesiyle güzel iler yaptk. Bu ii zor brakrm gibi geliyor bana. Yaparken de büyük zevk alyorum. Psikolojik olarak da insan rahatlatyor. Ayrca arkada ortam olmas, yeni insanlar tanmak, baka kültürleri örenmek çok güzel. Gelire de çevirmi durumdaym. Arkada çevremde satn almak isteyenler oluyor. Birçok ürünümü de sattm. Gelir güzel, ancak ben üretmekten büyük zevk alyorum. Gelir ikinci planda kalyor dedi.

Ana Sayfaya Git