Raporda, çocuklara yönelik verilen tedbir kararlarnn ortak bir veri tabannda toplanmas, anne babalarn çocuklarnn internet kullanmna ilikin bilinçlendirilmesi, aile eitim programlarnn uzun süreli planlanmas ve ailelere çocuklarnn geliim dönemlerine yönelik broürler gönderilmesi önerilerine yer verildi
çocuk bakm kurulularnda çalan personele istismarla mücadele konusunda rehber olacak kitapçk hazrland
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlnca çocuklar için koruyucu ve önleyici politikalarn ele alnd çaltayn sonuç raporunda internet kullanmndan aile eitim programlarna uzanan süreçte alnmas gereken tedbirlere ilikin önerilere yer verildi.
Bakanlk, Türkiyede çocuklara yönelik kamu kurum ve kurulularnca yürütülen koruyucu ve önleyici politikalarn ele alnmas ve yeni bir yol haritasnn oluturulmas amacyla düzenlenen Türkiyede çocuklara Yönelik Koruyucu ve Önleyici Politikalar Deerlendirme çaltaynn sonuç raporunu yaymlad.
Kamu kurumlar, sivil toplum kurulular ile üniversitelerin çocuk koruma ve aratrma merkezlerinden temsilcilerin katlmyla düzenlenen çaltayn sonuç raporunda, var olan çalmalar, detayl bir ekilde ele alnrken, çocuk koruma sisteminde yaplmas gereken deiiklikler ve hayata geçirilecek yeni uygulamalara ilikin öneriler sraland.
Raporda, çocuklara ilikin koruyucu ve önleyici politikalarda karlalan en önemli sorunun koordinasyon eksiklii olduu tespitinde bulunularak, bu konuda yaanan aksaklklarn giderilmesi gerektii ifade edildi.
çocuklara yönelik kurumlarn verilerini paylaabilecei ortak bir sistemin kurulmasnn önemli olduu belirtilen raporda, kurumlarn uygulad farkl ekillerdeki psikososyal müdahale programlarnn içerii ve etkinliinin deerlendirilmesi gerektii kaydedildi.
nternet uyars
çocuklar için koruyucuönleyici politikalarn yannda riskleri önlemek açsndan yönlendirici politikalarn da hayata geçirilmesinin önemli olduu ifade edilen raporda, Teknolojinin çocuk bakcs olarak kullanld günümüzde, ebeveynler çocuun tabletlerde, televizyonlarda, telefonlarda nelerle megul olduunu denetlememektedir. çocuklara yaplan müdahale programlar yetikin eitimleri ile koordineli olmaldr. deerlendirmesi yapld.
Raporda, çocuklarn internet kullanm ve burada karlatklar risklere ilikin u öneriler gündeme getirildi:
nternette çocuklarn nelerle megul olduuna ilikin anne ve babalarn bilinçlendirilmesi gerekmektedir. Güvenli nternet Hizmeti bu alanda önleyici bir tedbirdir. Devletin özellikle internette yaylan ihmal/istismar içerikli sosyal medya paylamlarnda proaktif önlem almas gerekmektedir. Medya okuryazarl eitiminin erken yalarda verilmesi, anne babalarn da eitilmesi gerekmektedir.
Ayrca internette çocuklarn geliimini olumsuz etkileyebilecek içeriklerle ilgili önleme mekanizmalarnn yaygnlatrlmas amacyla sivil toplum kurulularnn projeler üreterek Bilgi Teknolojileri ve letiim Kurumuna (BTK) sunmas, BTKnn da nternet Yardm Hattnn bilinirliini artrmas gerektiine iaret edildi.
Ailelere broürler gönderilsin
Raporda aile eitim programlarnn da çocuklarn geliim özellikleri ile ihtiyaçlarn içeren bütüncül bir ekilde oluturulmasna vurgu yapld.
Aile eitim programlarnn davran deiiklii oluturabilmesi için uzun süreli planlanmas gerektii belirtilen raporda, unlar kaydedildi:
Aile eitim programlar tek tarafl bilgi aktarmndan ziyade karlkl etkileim oluturacak ekilde tasarlanmaldr. Farkl kurumlar tarafndan verilen aile eitim programlarnn içeriklerinin deerlendirilmesi ve herkesin ulaabilecei ekilde planlanmas gerekmektedir. Aile eitim programlarndaki görseller, Türk kültürüne uygun olmaldr. Ya gruplarna göre çocuklarn özelliklerini içeren broürler ailelere posta yoluyla iletilmeli ve broürlerin herkese ulamas salanmaldr.
Koruyucu önleyici çalmalarn çocuun doumundan itibaren balayan bir süreç olduu ve bu süreçte çocuun bakmndan sorumlu kiiler bata olmak üzere, çocukla muhatap olan herkesin çocuun korunmasndan sorumlu olduu vurgulanan raporda, çocuk Koruma Kanunu kapsamnda koordinasyon kurullar daha etkin hale getirilmelidir. Bu kanun kapsamnda verilen tedbir kararlarna yönelik veri taban oluturulmal ve elektronik sistem üzerinden takip edilmelidir. önerisinde de bulunuldu.
çocua yönelik cinsel istismar önleme rehberi
Öte yandan, Bakanlk tarafndan, çocuk Bakm Kurulularnda çalan Personele Yönelik stismar ile Mücadele Rehber Kitapç da hazrland.
Kitapçkla koruyucu ve önleyici mekanizmalarn hzlca harekete geçirilmesi, madura nasl yaklalmas, adli süreç dahil her aamada neler yaplmas gerektiine ilikin bir yol haritas belirlendi.
Kitapçkta, istismara ilikin üphenin olumasndan, deerlendirme ve müdahaleye kadar farkl aamalara ilikin kilit noktalar hakknda pratik bilgilere yer verildi.
çocuklar korumann ve refahlarn salamann ortak sorumluluk olduu bilinciyle hazrlanan, erken ve doru müdahale için temel bilgileri içeren kitapçkta, u balklar bulunuyor:
çocuklara Yönelik stismar Nedir? stismarn Türleri, Aile çi Cinsel stismar, çocuklarn Ticari Cinsel Sömürüsü, çocuun Cinsel stismara Maruz Kaldn Açklamas, çocuklarn Yaadklar Cinsel stismar Açklayamamalarnn Temel Nedenleri, Cinsel stismarn Belirtileri, çocuk stismar ile lgili Duyum Alndnda veya çocuk Tarafndan stismar Vakas Anlatldnda Neler Yaplmal? Türkiyede Cinsel Dokunulmazla Kar Suçlar.
çocuklara, kendilerini cinsel istismardan nasl koruyabilecekleri ve riskleri önceden fark ederek ne tür önlemler alabileceklerine ilikin farkndalk kazandrmak amacyla verilecek eitimlere ve bilgilendirme çalmalarna ilikin örnekler de öne çkt.
Kitapçkta personelin çocuklara verecei farkndalk eitimlerinde yapaca uyarlar öyle sraland:
Yeni tantnz kimselerin sizi eve ya da gideceiniz yere brakma tekliflerini kabul etmeyin.
Alkol ve uyuturucular salkl düünmenizi ve iletiim kurmanz engelleyebilir. Alkol ve uyuturuculardan uzak durun.
Arkadanz, sürekli sizin yerinize karar vermeye çalan, size nasl davranmanz gerektiini söyleyen, sizi sürekli kendi istekleri dorultusunda zorlayan bir kii ise bu tip durumlarn ona kar dikkatli olmanz konusunda uyar iaretleri olabileceini unutmayn.
Ayn kii ya da kiiler tarafndan yinelenen tarzda laf atma, takip edilme, telefon sapkl gibi cinsel taciz ve saldrlara maruz kaldnzda bu durum sadece sözel de olsa savcla dilekçe ile bavuruda bulunun. lem sizin için karmak veya zor ise bir yetikinin desteini aln.
nternette oyun, müzik, sinema, alveri veya baka türden bir siteye girmeden önce sitenin güvenilirliini aratrn. Sohbet odalarnda kiisel bilgilerinizi, telefon ve adresinizi paylamayn. Burada tantnz biri ile bulumayn. nternet sitelerinde pek çok insan kendisi hakknda gayet inandrc ekilde yalan söyleyebilmektedir, bunu göz önünde bulundurun.
Hayr demekten çekinmeyin. Birden fazla hayr deme ekli bulunuyor. Hayr, teekkürler, Hayr, acelem var, gitmek zorundaym, Hayr, belki daha sonra denebilir. Hayr kelimesi birkaç kere tekrarlanabilir, Hayr deyip ortamdan uzaklalabilir.