Cudi Dağı ceylanlara yuva oldu

Şırnak'ın Silopi ilçesindeki Cudi Dağı'nın eteklerine Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğünce yaklaşık bir yıl önce bırakılan, nesli tükenme tehdidi altındaki "gazella subgutturosa" türü ceylanların sayısı yavrulama sonucu 50'den 65'e yükseldi

Haberler 13.07.2021 - 00:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

rnakn Silopi ilçesindeki terörden arndrlan Cudi Dann etekleri ceylanlarn yuvas oldu.

Doa Koruma ve Milli Parklar ube Müdürlüünce bölgede biyolojik çeitliliin artrlmas amacyla hayata geçirilen proje kapsamnda yaklak bir yl önce güvenliin tesis edildii Cudi Da eteklerindeki Üçaaç ve Gavita mezrasna gazella subgutturosa türü 50 ceylan brakld.

Bölgedeki ceylanlarn says yavrulama sonucu 11 ayda 65e ulat.

Ekiplerin fotoraf makinesi, drone, dürbün ve foto kapanla takip ettii sürüye, eylül aynda anlurfadaki 75. Yl Ceylan Üretme stasyonundan getirilecek 40 ceylan daha eklenecek

65 CEYLAN SAHADA ÖZGÜRCE DOLAIYOR

Doa Koruma ve Milli Parklar ube Müdürü Orhan Kalay, 3 yl önce yaptklar aratrmada bu bölgede 50 yl önce ceylanlarn yaadn tespit ettiklerini belirterek, bu kapsamda geçen sene eylül aynda 50 ceylan Cudi Da eteklerindeki 6 bin hektarlk alanda doaya braktklarn söyledi.

Kalay, her hafta periyodik zamanlarda ceylanlarn kontrollerini saladklarn ifade etti.

23ü dii 50 ceylann bölgeye adapte olduunu dile getiren Kalay, uyguladklar projenin baarya ulamasnn memnuniyetini yaadklarn kaydetti.

Kalay, Ceylanlara, yakn köylerdeki vatandalarn yaklam da çok önemli. Onlarn olay sahiplendiini görmek bizi sevindiriyor. Mays ay onlarn doum sezonu. 15 yeni ceylan yavrusunun sürüye katldn gözlemledik. Toplamda 65 ceylan sahada özgürce dolayor. dedi.

BÖLGEDE CEYLAN SAYISI ARTIRILACAK

Bölgenin biyolojik çeitlilie elverili olmas nedeniyle yeni ceylanlar alana yerletirme hedeflerinin olduuna iaret eden Kalay, Doa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüünden 40 ceylan daha söz konusu bölgeye yerletirme konusunda onay aldklarn bildirdi.

Eylül aynda anlurfadan getirilecek 40 ceylan daha bu alana yerletirmeyi planladklarn anlatan Kalay, Ceylanlarn buraya adapte olmalar ve yakn köylerdeki vatandalarn onlara sahip çkmasnn ilimizin zengin biyolojik çeitlerine art bir deer kattn görüyoruz. Bu da bizim için memnun edici bir durum. diye konutu.

Kalay, yaz mevsiminde su eksikliini öngörerek söz konusu sahaya Yaban Hayatna Su Tedariki Projesi ile su kanallar oluturup, su getirmek için çalmalarn baladn belirtti.

KÖY OLARAK CEYLANLARI KORUMAYA çALIIYORUZ

Gavita mezras sakinlerinden Biar Mungan, bölgede ceylan yetitirilmesi konusunda uygulanan projeden duyduklar memnuniyeti dile getirdi.

Anne ve yavru ceylanlar bir arada görünce mutluluklarnn katlandn anlatan Mungan, Köy olarak ceylanlar korumaya çalyoruz. Onlar yavrularyla özgürce dolatklarn görünce çok mutlu oluyoruz. ifadelerini kulland.

Ceylanlarn bulunduu sahaya su kanal yapldn, bölgede yaayan vatandalar olarak bu çalmalara destek verdiklerini aktaran Mungan, vatandalarn ceylanlara sahip çkmas gerektiini kaydetti.

Ana Sayfaya Git