Dijital Bamllkla Mücadele Dernei Bakan Prof. Dr. Tuncay Dilci, Dijital bamlln çocuklar üzerindeki etkisi ile ilgili çarpc açklamalarda bulundu. Prof. Dr. Tuncay Dilci, okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise düzeyindeki örencilerin velileriyle dijital analiz yöntemi ile aratrma yaptklarn belirterek Yaptmz çalmalarda u anki örencilerimizin koronavirüs öncesine göre, 2 kat daha fazla oranda baml olduunu görüyoruz. Yüzde 27 gibi bir bamllk var. Hemen hemen 4 örenciden 1i ciddi anlamda dijital nesnelere kar bamllk duygusu içerisindedir. Yine bu çocuklarn yüzde 37sinde yoksunluk sendromu görülmektedir. Bu yoksunluk sendromu aslnda youn dijitallemeye bal ortaya çkan dank beyin sendromunun ortaya koyduu bir davurumdur. Dank beyin sendromu daha çok youn dijitalleme ve teknoloji ürünleriyle e zamanl ksa sürede çok i yapma kaygsdr. Buna bal bir kaygsal bozukluk olmakla beraber insanlarda yeni dürtüsel anlamda arta da dönümektedir. Bu çocuklarda da hem performans algsn hem da dönük dikkat eksiklii, odaklanma problemi ve beraberinde güçlü bir yerinde duramama ve hareketlilik gibi bozuklua dönümektedir diye konutu.
LKOKUL DÜZEYNDEK çOCUKLAR çOK BAIMLI
Baml çocuklar bir yorum problemi gözlemlediklerini aktaran Prof. Dr. Dilci, unlar söyledi:
En çok öne çkan sonuç; yüzde 47 ile iletiim bozukluu olduunu görüyoruz. Özellikle göz temas kuramama bu çocuklarn en önemli problemi. Dijital bamllk emareleri tayan her 2 çocuktan 1inde yüzde 47 orannda iletiim problemi olduunu görüyoruz. Bu durum biraz önce ifade ettiimiz gibi dank beyin sendromunun ortaya koyaca sonuçlar balamnda bir kaygya dönümesidir. Bu da odaklanamama ve uyku problemi, bilinç bulankl gibi sonuçlarla ileride sosyal bir insann gösterecei aktiviteleri gösterememedir. Yine aratrma sonuçlarmzn en bariz özelli okul öncesinde bamllk yüzde 21 gibi görülürken, en çok bamlln ilkokul düzeyindeki çocuklarda olduunu görüyoruz. lkokul düzeyindeki çocuklarn yüzde 33ünde görülmekte. Bunun nedeni de geçmi olduumuz 2 yllk süreçte uzaktan eitim ve dijital okullamann getirdii bir problem olarak görüyoruz. Tabii ki dijitallemeye kar deiliz. Ancak bunu salkl, doru ve çocuklarmzn psiko-pedagojik, bilinçsel, duyusal, devinsel geliimlerini sabote etmeyecek ekilde kullanlmas taraftaryz.
ÖNLEYC TEDBRLERN ALINMASI GEREK
Yaplan aratrmada baml çocuklarn günde 10 saat 47 dakika dijital nesnelerle temas halinde olduunu belirlediklerini ifade eden Prof. Dr. Dilci, Baktmz zaman ciddi anlamda bir temas söz konusu. Bu dijital nesnelerin ortaya koymu olduu elektromanyetik etki ile çocuklar biliel bozukluk, karmaklk ve duygusal problemler yaayabilir. Gerekli rehberlik önlemlerinin alnmas, önleyici tedbirlerin alnmas gerekmektedir ifadelerini kulland.