17 Austos 1999 Marmara Depreminin 20nci yl dönümü vesilesiyle açklamada bulunan Avrupa Hazr Beton Birlii (ERMCO) ve Türkiye Hazr Beton Birlii Bakan Yavuz Ik, 2019 ylnda yürürlüe giren yeni Türkiye Deprem Tehlike Haritas incelendiinde nüfusun yüzde 70ten fazlasnn deprem tehlikesi yüksek bölgelerde yaamakta olduunun görüldüünü ve Türkiyede depreme dayanksz olan 6,7 milyondan fazla konutun acil olarak yenilenmesi gerektiini vurgulad.
Türkiye Hazr Beton Birlii (THBB), 17 Austos 1999da yaanan deprem felaketinin 20nci yl dönümünde deprem gerçeini bir kez daha hatrlatt. Geçmite Türkiyede birçok ykc deprem olduu gibi, gelecekte de sk sk oluacak depremlerle önlem alnmazsa büyük can ve mal kaybna urayacamza dikkat çeken Avrupa Hazr Beton Birlii (ERMCO) ve THBB Yönetim Kurulu Bakan Yavuz Ik, u açklamalarda bulundu, 2019 ylnda yürürlüe giren yeni Türkiye Deprem Tehlike Haritasn incelediimizde nüfusun yüzde 70ten fazlasnn deprem tehlikesi yüksek bölgelerde yaamakta olduunu görüyoruz. T.C. çevre ve ehircilik Bakanl da 6,7 milyondan fazla konutun depreme dayanksz olduunu ve bu konutlarn yenilenmesi gerektiini açklad. Son 58 yl içerisinde depremlerden, 58.202 vatandamz hayatn kaybetmi, 122.096 kii yaralanm ve yaklak olarak 411.465 bina yklm veya ar hasar görmütür. Sonuç olarak, depremlerden her yl ortalama 1.003 vatandamz hayatn kaybetmekte ve 7.094 bina yklmaktadr. T.C. çileri Bakanl Afet ve Acil Durum Yönetimi Bakanl (AFAD) Deprem Dairesi Bakanl verilerine göre Marmara Depreminin yaand 17 Austos 1999dan bugüne kadar ülkemizde 305.238 deprem gerçeklemitir. Bugün Türkiyede depreme dayanksz olan 6,7 milyondan fazla konut bulunmaktadr. Bütün bu veriler göstermektedir ki depreme dayanksz yaplarn acil olarak yenilenmesi gerekmektedir. Bununla ilgili çevre ve ehircilik Bakanlnn mevzuatta düzenlemeler yaparak bu süreci kolaylatrc ve hzlandrc admlar atmaya çaltn biliyoruz. Bunun bir an önce gerçeklemesini her eyden önce bir vatanda olarak bekliyorum.
Yaplan aratrmalarda deprem ykmlarnn önemli nedenlerinden birinin standart d beton kullanlmas, uygulama ve proje hatalar olduu görülmektedir. Depreme dayankl yaplara ihtiyaç olan ülkemizde hazr beton sektörünün en önemli sorunu bir ksm üreticinin denetim d, kalitesiz üretim yapmasdr. THBB olarak önceliimiz bu üreticilerle ilgili bütün kesimleri ve halkmz bilgilendirmek, THBB Kalite Güvence Sisteminin (KGS) önemini anlatmak ve ülkemizde kullanlan betonun tamamnn kaliteli üretilmesi için çalmaktr. dedi.
Kalite Güvence Sistemi belgeli kaliteli hazr beton, olas bir depremde birçok binay ayakta tutacaktr.
Kaliteli beton kullanm ve denetim ile depremi en az hasarla atlatmann mümkün olduunu vurgulayan Ik, Hazr beton alannda kaliteyi garanti altna almay hedefleyen Birliimiz, Kalite Güvence Sistemi denetimleri ile kaliteli ve yüksek dayanm snflarnda beton üretimi gerçeklemesini salamaktadr. Beton üretim tesislerinin yerinde denetiminin yan sra habersiz ürün denetimleri de gerçekletiren KGS tarafszln kantlayarak kaliteli beton kullanmnn yaygnlamasna katk salamaktadr. Hazr betonun üretim sürecinin tamamn kapsayacak ekilde denetlenmesi, deprem ve dier d etkilere dayankl binalar üretmek için kaçnlmaz bir arttr. Yeni yaplarn oluturulmasnda ve kentsel dönüüm çalmalarnda kullanlacak KGS belgeli kaliteli hazr beton, olas bir depremde birçok binann yklmasna engel olacaktr.
THBB olarak hem üyelerimiz hem de beton kullanclar için depreme dayankl yap tasarm ve hazr beton uygulamalarn konu alan bilgilendirmeler yapyoruz. Birliimizin kurulduu günden bu yana, Türkiyede kaliteli ve standartlara uygun betonun üretilip kullanlmas için yurdun dört bir yannda seminerler düzenliyoruz. Beton Bileenleri, Taze Beton, Betonun Yerletirilmesi ve Bakm, Betonun Dayanm ve Dürabilitesi, Özel Betonlar, Betonda Kalite Denetimi gibi konularn anlatld, Türkiyenin çeitli bölgelerinde periyodik olarak gerçekletirdiimiz bu seminerlerde beton kullanclarna yani müteahhitlere, mimarlara, mühendislere ve betonla ilgili kamu idarelerinin yetkililerine, yap denetim kuruluu temsilcilerine ve beton üreticilerine betonun doru uygulamalarn anlatyoruz. Son iki ylda 16 farkl ilde 20 seminer gerçekletirdik. Kaliteli yaplama ve deprem konusunda halkmzn bilinçlenmesi adna üzerimize düeni yapmaya devam ediyoruz.
Ülkemizde üretilen betonlarn yüzde 65i Türkiye Hazr Beton Birlii üyeleri tarafndan KGS belgeli olarak üretilmektedir. Depreme kar dayankl yaplama için bu orann çok daha yüksek olmas gerekmektedir. KGS Sistemine katlan beton tesisleri, youn kontroller sonucunda daha stabil bir üretim yapmakta, kalite sapmalar azalmaktadr. Böylece hem kaliteli hem de ekonomik bir üretim salanmaktadr. Standartlara uygun üretimin salanmas sonucunda beton üreticisi ile tüketici arasnda güven salanmaktadr. Sektördeki bütün üreticilere tarafsz ve doru bir denetim uygulad için KGS Belgeli beton üreticileri özellikle tercih edilmektedir. Bu dorultuda, bütün beton üreticilerini standartlara uygun üretim yapmak üzere KGS Sistemine davet ediyoruz. dedi.
çipli Beton uygulamas ile ilgili gelimeleri yakndan takip ediyoruz
çipli Beton olarak adlandrlan Elektronik Beton zleme Sistemi (EBS) ve yap denetimde yaplan dier deiiklikler hakknda deerlendirmelerde bulunan Ik, THBB olarak bu sistemi, sektörümüzdeki haksz rekabetin azaltlmas ve kalite seviyesinin yükseltilmesi için önemli bir frsat olarak görmekteyiz ancak u aamada uygulamada sorunlar yaanyor. Bu konuda raporlar hazrlayarak Bakanlk nezdinde giriimlerde bulunduk. Bu sorunlarn da çözülmesiyle çipli Beton un beton kalitesine önemli bir etkisinin olacan düünüyoruz. Ayrca Yap Denetim Sisteminde de çok önemli bir deiiklik oldu. Bu yl yap denetim kurulularnn kura sistemi ile görevlendirilmesine baland. Böylece artk kurulular teoride deil pratikte de bamsz bir ekilde faaliyet gösterebilecek. dedi.