Tralandktan sonra boyalarla renkli hale getirilen deriler, tabakhanelerde zorlu ilemlerin ardndan yemeni ustalarnn maharetiyle çeit çeit, renk renk yöresel ayakkab yemeniye dönütürülüyor
- Yemeni ustas Tekin:
- Yemenilerin hepsi el emei. Sadece kesimini makinede yapyoruz. Bir çifti ile uraaym dersen en az 2-3 saat sürüyor. Günde bir adam 10-15 çift yapabiliyor
Bölgenin kültürel deerleri arasnda yer alan yöresel ayakkab yemeni, meakkatli pek çok ilemin ardndan müterilere ulatrlyor.
Güneydou ve Dou Anadolu bata olmak üzere Türkiyenin birçok ilinden Gaziantepe getirilen koyun, keçi, dana ve manda derileri, kentteki tabakhanelerin depolarnda istifleniyor.
Tüyleri tralandktan sonra büyük makinelerde ykanan deriler, ardndan çeitli boyalarla renklendiriliyor. Kurutulmalarnn ardndan deriler, fabrikada tabaklama aamasndan geçiriliyor. Makinelerde preslenen tabaklanm deriler, kentteki yemenicilere gönderiliyor.
Yemenicilerde çeitli ayakkab modellerinde kesimi yaplan deriler, bir daha hiçbir makine ilemi görmeden el emeiyle dikiliyor.
Usta ellerle ekillenen yemenilerin üst ksm dana ve keçi, içi koyun veya dana, alt ve iç köselesi ise manda derisinden yaplyor.
Kentin tarihi ve turistik mekanlarnda sata sunulan yemeniler, çeitli renk ve modelleriyle yeril turistlerin yan sra yabanclardan da ilgi görüyor.
Kentteki bir tabakhanenin sahibi Fatih Mehtap, Türkiyenin birçok farkl yerinden gelen derilerin zorlu süreçlerden geçtiini belirtti.
Tüylü derilerin tabakhanede tralandn anlatan Mehtap, bunlarn daha sonra farkl boyalarla renklendirildiini, ardndan da kurutulduunu söyledi.
Derilerin ana rengi verildikten sonra makineler araclyla preslendiini aktaran Mehtap, ürüne yemeni yapmnda gerekli parlakl bu süreçte verdiklerini kaydetti. Derinin tabaklamas srasnda kötü bir koku yayldn ifade eden Mehtap ancak zamanla bu kokuya alldn dile getirdi.
Mehtap, derilerin ileme hazr hale getirilmesinin çok zorlu bir süreci kapsadn belirterek, tüm aamalarn ardndan derileri ayakkab, mont, yemeni yaplan i yerlerine gönderdiklerini söyledi.
- Bir çift yemeni yapm 3 saati buluyor
Yemeni ustas Mikail Tekin ise bu kültürün ülkeye Yemen ve Halepten geldiini belirtti.
Gaziantepin yemeni üretimi konusunda özel bir yeri olduunu ancak bunun dnda Kahramanmara, anlurfa, Kilis ve Diyarbakrda da bunun üretildiini aktaran Tekin, Yemenin en önemli özellii doal ürün olmasdr. Yemeni ter, koku, mantar ve kant yapmyor. eker hastalar ayaklarnda yanmalar olduundan daha çok yemeniyi tercih ediyor. Köselesi hava alyor, bu yüzden serin oluyor. Hem salkl hem de rahat ve serin ayakkab. diye konutu.
Yaklak 40 yl öncesine kadar Gaziantepte herkesin yemeni giydiini anlatan Tekin, unlar kaydetti:
Sonradan yemeniler teknolojiye yenik dütü fakat son 10 yl içerisinde yemeni yeniden canland. Herkes salk nedeniyle tercih ediyor. Fiyatlar, normal ayakkablara göre çok uygun. Normal kösele bir ayakkaby maazalarda 300-400 liraya alrsnz ancak bir çift yemeni 60-90 lira arasnda deiiyor. Kn yamurlu ve karl havaya gelmez. Onun dnda kuru havalarda her zaman giyersin. Kn evlerde tercih ediliyor. Tabakhaneden ilenip geldikten sonra bunlarn kesimini yapyoruz. Daha sonra vitrinlere koyarak satn gerçekletiriyoruz. Yemenilerin hepsi el emei. Sadece kesimini makinede yapyoruz. Bir çifti ile uraaym dersen en az 2-3 saat sürüyor. Günde bir adam 10-15 çift yapabiliyor.