Diyarbakrda 28 ubat kararlar dolaysyla okuduu Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümünü brakmak zorunda kalan Aysel Yaar (44), 2011de yaplan yasal düzenlemeden sonra 40 yanda ve 3 çocuklu anne olarak mezun olabildi.
O dönemde yaananlarn unutulmamas ve oluan maduriyetlerin giderilmesi için mücadele veren 28 ubat Kadn Platformunun Diyarbakr Temsilciliini yapan Yaar, o dönem yaananlar ve toplumsal etkilerini AA muhabirine deerlendirdi.
Kendisi gibi 28 ubat döneminde baörtüsünden dolay okuldan ayrlmak zorunda kalan örencilerle 6 yl önce 28 ubat Kadn Platformunu kurduklarn ifade eden Yaar, o dönemdeki uygulamalar nedeniyle okuyamam ve sonrasnda 2011deki afla okullarn bitirenlerin haklarnn iadesi için çaltmlarn dile getirdi.
Amaçlarnn 28 ubat döneminde haklar gasp edilmi bütün madurlara destek olabilmek olduunu kaydeden Yaar, Tutuklu, ilerinden atlan memur, askeriyeden atlm memur kardelerimiz için gereken çabay sarf edip onlara destek olmak için çalyoruz. dedi.
- Gözaltna alnp yakalanabiliriz korkusu yaadk
Yaar, Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümünde okuduu srada 1998-1999 eitim öretim ylnda baörtüsüyle gidemedii için okulu braktn belirtti.
Özellikle kzlarn douda fazla okutulmad düünüldüünde, bir kadn olarak üniversiteye gidebilmenin önemine iaret eden Yaar, önceleri okula baörtüsüyle girebilirken 28 ubat sürecinden sonra 1998-1999 döneminde baörtüsünden dolay okulara alnmamaya baladklarn söyledi.
Yaar, o dönemde balarn açmalar için yaplan bask yapldn ama bunu inançlar gerei kabul etmediklerini ifade ederek, öyle konutu:
Tek korkumuz balarmz açmak deildi. Polisler kapda panzerle bekliyordu. Her an gözaltna alnp yakalanabiliriz korkusu da yaadk. Bu yüzden okulu brakmak zorunda kaldm. 2011de ylnda baörtüsüyle beraber okuyabileceimizle ilgili bir af geldi. Tekrar okula baladm. Bizim zor bir süreçti. Üç çocuk annesiydim. Aradan yllar geçmiti, ders konularn unutmutum. Bu ekilde 2014te okulumu bitirdim.
- Ortalk PKKya kald
O dönemde zulm görmelerinin tek nedenin slami hassasiyetlere sahip olmalarndan kaynaklandn, oysa tek çabalarnn toplumun güzel bir yere gelmesi olduunu dile getiren Yaar, tüm ülkede 28 ubat 1997deki MGK kararlaryla yaplan uygulamalarn Douda aslnda çok öncesinde baladn söyledi.
Yaar, bölgede 28 ubat sürecinin 90l yllarn banda baladn ve slami kesimin bilinçli olarak bertaraf edilmeye çalldn aktararak, unlar söyledi:
slam yayorsanz, belirli adlarla anlyordunuz. Elerimiz, kardelerimiz, yaknlarmz tutuklanmaya baland. Camiye giden kardelerimizi zulüm görmeye balad. 28 ubat postmodern darbesinden sonra bunun etkisi Batda da hissedildi. 28 ubat, PKKya yarad. Buradaki slami kesim bir ekilde bertaraf edildi. Meslekleri ellerinden alnd, tutukladlar, buralardan sürüldüler. Ortalk PKKya kald.