Hava buz gibi. Artk kemiklemi topraklarn üzerinde gezinerek yiyecek bir ey aryorlar. çou zaman bulamyorlar. Yazdan kalan son birkaç öbek sararm otu kemirmek için fazla zamanlar yok. Tepelere yaan kar, bir süre sonra ovaya da inerek onlar tümden aç brakacak.
Dou ve Güneydou bölgelerinde eeklerin kaderi çok benzer. Bölgedekilerin anlattklarna göre, eek bakmak yazn kolay, kn zor. Yazn üzerindeki yük indirildiinde çayra salnyor. Burada otlayp birikintilerden su içen eeklere bakmak için baka bir ey yapmak gerekmiyor. Ancak, k geldiinde köylülerin yapacaklar i tükeniyor ve verim alamayacaklar eekleri araziye salyor.
Gövdesiz eekler
Kap dar edilen eekler altklar üzere birkaç kez geriye dönüyorlar. Ancak her seferinde ya talanarak ya da tüfekle korkutularak sonlar olacak yolculua zorlanyor. Bu yolculukta, ya açlktan, ya donarak ya da çktklar karayollarnda araçlarn çarpmas sonucu telef oluyor. Eeklerin, kesilerek, etlerinin kasap ve lokantalara satld iddialar da zaman zaman gündeme geliyor..
Siverekte geçtiimiz haftalarda medyaya da yansyan olayda olduu gibi. Gövdesiz dört eek kafasnn bulunduu haberi, eek eti mi yiyoruz endiesine yol açt. Bunun üzerine, Siverek Belediyesi bir açklama yaynlad ve yaptklar denetimlerde trnakl hayvan etine rastlanmadn duyurmak durumunda kald.
Köylerde eek yok
Siverekte yerel basnda çkan bu haberin ardndan Diyarbakr Siverek yolunda ilerlerken, gruplar halinde dolaan eekler gördük. çevredeki köylere gidip eeklerin nereden geldiini sorduk. Köylüler, eeklerle ilgili konumak istemedi. Kimi, Bizim eeimiz yok, kimi de Biz salmyoruz dese de, kimse, köyde hiç eek sesinin olmamasn açklayamad. Bir çocuk kendi köylerinin deil, ama baka köylerde bulunan eeklerin kap dar edildiini anlatt.
Dönerse senindir
Sosyal Bilimler bölümünü bitirdiini ve öretmenlik için atama beklediini söyleyen bir çoban ise, memuriyetine zarar gelebilecei kaygsyla fotorafnn çekilmesini ve adnn haberde yer almasn istemedi, sadece konutuklarnn yazlmasn istedi.
Bizim eeimiz yok, olanlar var ama. çou k geldiinde kap dar ediyor. çünkü kn ie yaramyor. Sadece yem yiyorlar. çou köylü koyunlarna ve tavuklarna bakyorlar ama eein yedii gözlerine batyor.. Bu nedenle kovuyorlar. Bir köyden k aylar geldiinde 50-60 eek kovuluyor. Havalar sndnda bir veya iki tane, bilemedin üç tane dönüyor. Zayf, çelimsiz ve yara bere içerisinde dönüyorlar. Gelen eek kiminse yeniden alyor ve k aylarna kadar ilerine kouyorlar. Artk onlar da almlar. Hayatta kalabilmilerse, kovulduklar köye havalar snnca dönüyorlar. Dönerse senindir, dönmezse de bahsi bile edilmiyor, çünkü ölmütür diye düünülüyor.