Yargtay 13. Hukuk Dairesi, bir doktorun, doum yaptrd kadnn bebeinin ölü dünyaya gelmesinden sorumlu olmadna hükmeden yerel mahkeme kararn bozdu. Kararda, doktorlarn görevlerini yerine getirirken özenli davranmalar gerektiine ve hafif kusurlarndan bile sorumlu olduklarna hükmedilerek, doktorun sorumluluunun bu kapsamda deerlendirilmesi gerektii kaydedildi.
Kocaelide hamileliinin son günlerindeki bir kadn, doum yapmak üzere özel bir hastaneye geldi. Burada yaplan kontrollerinde kadna her eyin normal seyrettii belirtilmesine karn, bebek ölü olarak dünyaya geldi.
Kadn, hastaneye saat 12.00 civarnda geldiini, yaplan kontrollerde her eyin normal olduunun söylendiini, bu saatten 23.00e kadar karnndaki suyun bittii bildirilmesine ramen, hiç bir kontrolün yaplmadn, bebein uzun süre susuz kalmas ve dksn yutmas nedeniyle doktorun ihmali sonucu öldüünü savunarak davac oldu.
Davada, hamilelik sürecini takip eden doktorun hatal, eksik tehis ve tedavi sonucunda bebein ölümüne sebebiyet verdii ileri sürülerek, fazlaya ilikin haklar sakl tutulmak kaydyla 100 lira maddi, anne için 50 bin lira, baba için de 30 bin lira manevi tazminat talep edildi.
Daval doktor ve hastane ise gerekli tbbi müdahalenin yapldn, kusurlarnn bulunmadn savunarak davann reddedilmesini istedi.
Davay görüen, Gebze 4. Asliye Hukuk Mahkemesi, Adli Tp Kurumu Bakanl 1. htisas Kurulunun, doum için gelinen tarihte ve en son yaplan kontrollerde bebein skntda olduunu gösterir bulgu olmad, gebenin takiplerinin düzenli yapld da dikkate alndnda hekimlere ve salk personeline atfedilecek kusur bulunmad yönündeki raporu dorultusunda, davay reddetti.
Kararn temyiz edilmesi üzerine dosyay görüen Yargtay 13. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin tazminat talebini reddeden kararn bozdu.
- Yapt uralarn özenle görülmemesinden sorumlu
Bozma kararnda, doktorun i görürken yöneldii sonucun elde edilmemesinden deil de, bu sonuca ulamak için yapt uralarn özenle görülmemesinden sorumlu olduu ifade edildi.
Doktorun sorumluluunun, genel olarak içinin sorumluluuna ilikin kurallara bal olduu belirtilen kararda, öyle denildi:
Doktor, içi gibi özenle davranmak zorunda olup, hafif kusurundan bile sorumludur. O nedenle doktorun meslek alan içinde olan bütün kusurlar, hafif de olsa sorumluluun unsuru olarak kabul edilmelidir. Doktorlar, hastalarnn zarar görmemesi için yalnz mesleki deil, genel hayat tecrübelerine göre herkese yüklenebilecek dikkat ve özeni göstermek zorundadr. Doktor, tbbi çalmalarda bulunurken, baz mesleki artlar yerine getirmek, hastann durumuna deer vermek, tp biliminin kurallarn gözetip uygulamak, tedaviyi her türlü tedbirlerini alarak yapmak zorundadr. Doktor, özen yükümlülüü kapsamnda en ufak bir tereddüt gösteren durumlarda, bu tereddüdü ortadan kaldracak aratrmalar yapmak ve bu arada koruyucu tedbirler almakla yükümlüdür. çeitli tedavi yöntemleri arasnda seçim yaparken, hastann ve hastaln özellikleri göz önünde tutulmal, onu risk altna sokacak tutum ve davranlardan kaçnmal ve en emin yolu tercih etmelidir.
- Görevini gerei gibi yerine getirmemi saylr
Kararda, hastann güvendii doktordan titiz bir özen ve dikkat göstermesini beklemekte hakl olduu, titiz bir özen göstermeyen doktorun Borçlar Kanunu uyarnca görevini gerei gibi yerine getirmemi saylmas gerektii ifade edildi.
Adli Tp Kurumu Bakanlnn raporunda doktor ve salk görevlilerine kusur atfedilmemi olmasna karn, dosya kapsamndaki tbbi tedavi evraklar incelendiinde davac kadnn, önceki muayenelerine ait formlara göre, yüksek-riskli gebe tanm yaplarak takip edildii belirtildi.
Kadnn doum için hastaneye bavurmasna ilikin düzenlenen epikriz raporunda da hastann amniyon svsnn normalden az olduu tespit edilerek ilaçla doum indüksiyonu karar alnd anlatlan kararda, kadnn beyanlarna göre, hastaneye girilen saat 11.58den doumun gerçekletii saat 23.00e kadar doktor tarafndan sadece bir kez vizite edildii bildirildi.
Doktorun, hastann giri yapt saat ile doumun gerçekletii 11 saatlik dönem içerisinde gerekli kontrolleri yaptna dair baka bir tedavi evraknn dosyaya sunulmadna iaret edilen kararda, u tespitlere yer verildi:
Davac hastann yüksek-riskli gebe olarak takibi yaplmasna ve hastaneye bavurduunda amnion svsnda azalma tespit edilerek ilaçla doum indüksiyonu karar alnmasna ramen, hastaneye giri saati ile doum saati arasndaki 11 saatlik süreçte hastay gerektii ekilde takip edip etmediine dair bir deerlendirmenin yaplmad, sadece doktor denetimi dnda görevli ebeler tarafndan yaplan NST kaytlarna göre doktorun sorumlu bulunmad sonucuna varld anlalmaktadr.
Hal böyle olunca, her ne kadar bebein ölümünün mekonyum aspirasyonundan kaynakland tespit edilmi ise de bu durumun hastann takip süreci ve yat srasndaki mevcut bulgulara göre önceden öngörülerek, gerekli tetkikler yaplmak suretiyle riskin azaltlmas veya önlenmesinin mümkün olup olmad, buna ilikin önlemlerin alnabilip alnamayaca ile bu hususlarda daval doktorun herhangi bir kusurunun olup olmad hususunda bir belirleme yaplmad, Adli Tp Kurumu raporunun bu haliyle hüküm kurmaya elverili bulunmad anlalmaktadr.
Kararda, dosyann üniversitelerin ilgili ana bilim dallarndan seçilecek aralarnda kadn doum uzmannn da bulunduu, konularnda uzman doktorlardan oluturulacak bir bilirkii kuruluna dosya tevdi edilmesi, davallarn hukuki konum ve sorumluluklarnn, buradan alnacak rapor ve dosyada mevcut delillerle birlikte bir bütün olarak deerlendirilerek belirlenmesi gerektii kaydedildi.