Düğünler için karar!

Batman'da kanaat önderleri düğün takılarını düzenleyen yeni karar aldı

Haberler 29.11.2021 - 10:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Batmanda baz kanaat önderleri, imamlar ve muhtarlar, evlenecek çiftleri ekonomik açdan zorlayacak tak talep edilmemesi konusunda karar ald.

Kozluk ilçesindeki bir tesiste Bekiran ailesinin öncülüünde bir araya gelen kanaat önderleri, imamlar ve muhtarlar, evlenecek gençlerin ve ailelerin zor duruma dümesini engellemek, gençlerin tak talebiyle evlilii ertelemesinin veya evlilikten vazgeçmesinin önüne geçmek için makul tak miktarn belirledi.

mzalanan karara göre, istenen tak 80 gram geçmeyecek, düünlerde tak merasimi yaplmayacak. Karara uymayanlarn düünlerine katlm salanmayacak.

DÜÜN TAKILARINA DÜZENLEME

Batman Bekira çevre Köyleri Sosyal Yardmlama ve Dayanma Dernei Bakan Mehmet ah Arzk, gazetecilere, günümüzde düünlerin büyük maliyetlere, ekonomik skntlara ve kimi zaman borçlara sebep olduunu belirtti.

Baz ailelerin çocuunu evlendirmekten kaçtn veya düünü ertelediini ifade eden Arzk, unlar kaydetti:

Baz düün maliyeti 250-400 bin liraya ulat. Bu durum karsnda kaytsz kalamazdk. Düünlerimizi daha kolay, fazla külfete girmeden makul bir seviyeye getirmek için baz kararlar alnmas zorunlu hale geldi. Buna göre, irani (erbet) merasimi ayr bir günde ve ayr mekanda deil, nian yani yüzük takma gününde aile içinde yaplacak. Kna gecesi gelinin veya damadn evinde, en yakn aile fertleriyle sade bir ekilde yaplacak. mkanlar dahilinde ve zorunlu olmadkça geline erbetlik ve gelinlik yerine yöresel kyafet giydirilecek. Gelin kuaförde deil evde süslenecek. Düünler yer ve zaman müsaitse evlerin önünde veya köy meydannda yaplacak. Düün srasnda tak ve hediye merasimi yaplmayacak. Yardmda bulunmak isteyen veya hediye vermek isteyenin gizli bir ekilde hediyesini vermesine karar klnmtr.

MECBUR KILINAN MKTARI AZALTMAK

Arzk, bu karar ile gençlerin önünü açtklarn dile getirerek, Toplantmzn ana konusu büyük külfete sebep olan kz isteme srasnda istenen ve mecburi klnan altn miktardr. dedi.

Kadnlarn da genç kzlarn da ailesinin borca, ekonomik skntya girmesini istemeyeceine iaret eden Arzk, yaptklar görümelerden sonra istenen altnn 80 gram geçmeyecek ekilde olmasna karar verdiklerini aktard.

Mehmet ah Arzk, kararn takibinin yaplacan dile getirerek, Ayrca bu karar ilan edilecek ve kararlara uymayanlarn düünlerine itirak edilmeyecek. Bu kararlarn birçok hayra vesile olacan ümit ediyoruz. Bir dier sorunumuz taziyelerde verilen yemek. Bu sknt için de yaplan görümelerde taziyelerde verilen yemeklerin kaldrlmas, taziyeye gelen misafirlere yemek teklifi yaplmamas, taziyede sürekli kalan aile efrad için ise yemeklerin görülmeyecek yerde yenilmesi, taziyelerin bir yerde ve üç gün yaplmas münasip görüldü. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git