Eczacılardan deklarasyon

Türk Eczacıları Birliğince (TEB) yayımlanan 7 maddelik deklarasyonda, "ilaç fiyat kararnamesinin güncellenmesi, vatandaşların ilaca erişim hakkının önündeki engellerin kaldırılması, hastalara ilaç fiyat farkı çıkaran ürünlerin geri ödeme koşullarında değişiklik yapılması" taleplerinde bulunuldu.

Haberler 09.02.2022 - 00:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk Eczaclar Birliince (TEB) yaymlanan 7 maddelik deklarasyonda, ilaç fiyat kararnamesinin güncellenmesi, vatandalarn ilaca eriim hakknn önündeki engellerin kaldrlmas, hastalara ilaç fiyat fark çkaran ürünlerin geri ödeme koullarnda deiiklik yaplmas taleplerinde bulunuldu.

TEBden yaplan açklamada, eczaclarn 7 ana balkta sorunlar ve çözüm taleplerinin yer ald deklarasyona yer verildi.

Deklarasyonda, eczanelerin ekonomik sürdürülebilirlii salamas ve ayakta kalabilmesi için tüm srarl taleplere karn 2009 ylndan bu yana güncellenmeyen, mevcut koullara hiçbir ekilde uyum salamayan ilaç fiyat kararnamesinin acilen güncellenmesi istendi ve u taleplerde bulunuldu:

Vatandalarmzn ilaca eriim hakknn önündeki engeller acilen kaldrlmaldr. Ylda bir kez ubat aynda yaplan kur güncellenmesinin ylda 3 veya 4 kez yaplmas gerekmektedir. çinden geçtiimiz enflasyonist ortamda herhangi bir düzenleme veya iyiletirme yaplmayan tek alan, eczanelerimizin de içinde bulunduu ilaç temin ve tedarik sürecidir. Bu dengesizliin ortadan kaldrlmas için Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile birliimiz arasndaki protokolün günün artlarna uygun ekilde acilen güncellenmesi gerekmektedir.

Ayrca deklarasyonda, hastalara ilaç fiyat fark çkaran ürünlerin geri ödeme koullarnda deiiklik yaplmas, SGK tarafndan medikal ürünlerin fatura ve eki belgelerinin tarama ilemi yaplarak elektronik hale getirilmesi, kamu kurum iskontosu uygulamasnn kamu ile ilaç firmalar arasnda çözülmesi, kamuda çalan eczaclarn çalma koullar ve özlük haklarnda günün koullarna uygun, hakkaniyetli bir düzenleme yaplmas taleplerinde de yer verildi.

AYAKTA KALMA MÜCADELES VERYORUZ

TEB Bakan Arman Üney, konuyla ilgili yapt deerlendirmede, Türkiyenin dört bir yannda hizmet veren eczaclarn üstlendikleri sorumluluun bilincinde, toplumun saln koruma ve gelitirme ana hedefiyle vatandalara hizmet etmek, meslei onurlu bir ekilde sürdürebilmek için var gücüyle çaltn belirtti.

Üney, Gelinen noktada, 13 yldr güncellenmeyen ilaç fiyat kararnamesinden her yl gittikçe kangren haline gelen ilaca eriim ve tedarik sorunlarna kadar uzanan pek çok yükün altnda ezilir haldeyiz. Enflasyonist basklar karsnda ayakta kalma mücadelesi veriyoruz. unu da çok açklkla belirtmeliyim ki sorunlarmza acil çözümü sadece meslektalarmz için deil, vatandalarmzn da rahat nefes alabilmesi için istiyoruz. ifadesini kulland.

Özellikle vatandalarn ilaca eriim hakkn engelleyen süreçlere çözüm bulunmasn istediklerini vurgulayan Üney, Deklarasyonda dile getirdiimiz bütün taleplerimizi yetkililerle, ilgili kamu kurum ve kurulularyla paylatk. Yapc bir anlayla bütün sorunlarmza çözüm bulacamza inanyorum. Bu çerçevede diyalog kanallarmz hep açk. açklamasnda bulundu.

Ana Sayfaya Git