Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlnca, engellilerin umuma açk hizmet veren her türlü yaplar ve açk alanlar ile toplu tama araçlarna daha rahat eriebilmesini salayacak denetlemelere, yaymlanan genelgeyle yeni ölçütler getirildi. Buna göre, alveri merkezleri içerisindeki sinema ve maazalar engellilerin kullanmna uygun hale getirilecek.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlnca, engellilerin umuma açk her türlü yap ve açk alanlar ile toplu tama araçlarn rahatça kullanmasn salamak amacyla belirlenen ölçütler yenilendi.
Bakanlk tarafndan, Eriilebilirlik zleme ve Denetleme Yönetmeliinde 21 Eylül 2016da yaplan deiikliin ardndan Eriilebilirlik zleme ve Denetleme Formlar Genelgesi yaymland. Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Fatma Betül Sayan Kaya imzal genelgeyle, izleme ve denetleme faaliyetlerinde kullanlacak formlar yeniden düzenlendi.
Genelgeyle, denetimlerin nasl yaplaca ile ilgili ilkeler belirlenirken, mevcut binalarn eriilebilir hale getirilmesinde uyulmas gereken ölçütlerde de deiiklikler yapld.
Kamu hizmeti için kullanlan resmi binalar ile ibadet yerleri, özel eitim, özel salk tesisleri, sinema, tiyatro, opera, müze, kütüphane, konferans salonu gibi kültürel binalar ile gazino, düün salonu gibi elence yaplar, otel, özel yurt, i han, büro, pasaj, çar, alveri merkezi gibi ticari yaplar, spor tesisleri, yüzme havuzu, genel otopark ve buna benzer umuma ait binalar yeni ölçütlere göre belirlenen formlarla denetlenecek.
Denetimler sonucu eriilebilir olduu tespit edilen yerler ve araçlar için valilikler bünyesindeki komisyonlarca, umuma açk hizmet veren her türlü yaplar ve açk alanlar ile toplu tama araçlarnn denetim tarihi itibaryla eriilebilirlik mevzuatna uygun olduunu gösteren Eriilebilirlik Belgesi düzenlenecek.
Dier yandan, komisyonlarn denetim sonucu eksiklik tespit ettii binalar, açk alanlar ve toplu tama araçlarna yönelik idari para cezalar da kesilebilecek.
Binalara, yaya kaldrmlarna, yaya geçitlerine, duraklara, otoparklara, halka açk telefon kulübelerine, halka açk tuvaletlere, kent parklarna, sürücü koltuuna ilave olarak sekizden fazla koltuu bulunan ve yolcu tamak amacyla kullanlan araçlara, rayl sistem tatlarna ve gemilere ilikin formlarda, her birine yönelik ayr sorular hazrland.
- Ayn bahçedeki binalara ayr denetleme
Hazrlanan formlarda, baz binalarn kullanm türüne göre ne ekilde denetlenecei netletirildi. Ayn bahçe içinde ana binadaki hizmeti tamamlayc nitelikte hizmet veren dier binalarn blok olarak kabul edilerek ayr bina olarak denetlenmesi, alveri merkezlerinin denetiminde ortak kullanm alanlar için tüm formda istenen eriilebilirlik koullarnn aranmas, maaza girileri ve maaza içi dolam alanlar için ilgili sorularn yantlanmas istendi.
AVMlerde bulunan sinemalar için sinema girileri, sinema içerisinde bulunan tuvaletler, sinema içi dolam alanlar ve sinema salonlar için ilgili sorular ile katl sinemalarda AVMnin asansörünün kullanlamad durumlarda asansörle ilgili sorular sorulacak. Asansör bulunmayan binalarda engelli tuvaleti zemin katta olacak.
- Örenci yurtlarna düzenleme
Genelgeye göre, bir kampüste birden fazla yurt bulunmas durumunda, en az bir kz ve bir erkek yurdunda engelliler için odalar oluturulacak, ortak kullanm alanlar da yine engellilerin eriimine uygun hale getirilecek.
Dier yurtlarda ise yemekhane, dinlenme odalar, çalma odalar ve ziyaretçi salonlar gibi ortak kullanm alanlar, engellilerin eriebilirliinin salanmas için yeniden dizayn edilecek.
Özellikle hissedilebilir yürüme yüzeyi iaretleri ile ilgili standartlara uygun olmayan uygulamalar engellemek için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanl tarafndan usul ve esaslar hazrlanacak.
Genelgede, girii kaldrmdan olan binalarda 1 metreye kadar kot farklar için portatif rampann, 3 kata kadar olan ve proje onay veya yap izni 1999 ylndan önce alnm binalarda, asansör ve rampann teknik olarak yaplamamas halinde merdiven trmanma cihaznn kabul edilecei de belirtildi.