çok salkl besin kaynadr dedi.
Diyarbakrn Ergani ilçesine bal Krsal Yamaçlar Mahallesi Süleymanoullar mezrasnda sulak alan olmamasna ramen çiftçi Mehmet Can Cokun tarafndan yaptrlan yapay gölete giren manda sürülerinin görüntüleri Afrikann Savanasn anmsatyor. K aylarn ahrlarda geçiren, ilkbaharn gelmesi ve havalarn snmasyla meralara salnmaya balanan manda sürüleri, otlandktan sonra Mehmet Can Cokun tarafndan yaptrlan yapay gölete girerken belgesellik görüntüler veriyor.
Suyu, çamuru çok sevdikleri için yapay gölet yaptm
Manda yetitiricisi Mehmet Can Cokun, mandalarn Afrika kökenli bir hayvan olduunu belirterek, Mandalar Afrika kökenli hayvanlardr. Evcilletirdikleri için bizim bölgemizde de yetitirici görebilmek mümkün. Fakat Ergani ilçesinde sulak alan az olmasndan dolay özel olarak onlar için yapay gölet yaptm. Ben yaklak 10 yldr yetitiriyorum. 1 manda ile baladm uanda 25 adet mandam bulunuyor. Mandalar doal yaam sevdii için dam, ahr sevmeyen bir hayvandr. Ar yamur ve kar olursa dar çkmazlar. Yoksa yl boyunca darda kalmay tercih eder. Suyu, çamuru çok severler. Gün içinde merada otlandktan sonra kendileri için yaptrdm yapay gölete girip yüzerler. Su olmadan bu hayvanlar yaayamaz. Suya geçilerinde çok güzel görüntüler olur. Suyun içinde yüzerken sanki böyle timsahlar çkacak gibi görüntü verirler dedi.
Sütleri kanser ve kronik hastalklara iyi geliyor
Cokun, mandacln bu bölgede eskiden beri yapldn belirterek, Mandaclk zor ama son dönemlerde karl bir i haline geldi. Bizim köylerde çok eskiden beri yaplyor. Bir ara yok alma tehlikesiyle kar karya kald. imdi fiyatlar iyi, sütü, kayma, yourdu tercih ediliyor. Kanser ve kronik hastalklar olanlar genelde sütü ve yourdunu tercih ediyor. Buraya mandalar için özellikle il dndan görmek için gelen vatandalar oluyor. Vatandalar mandalarla öz çekim yapyorlar diye konutu.
Öte yandan mezrada bulunan büyükba hayvanlar mandalarn bu hallerine uyum salamak için onlarla birlikte suya girip serinliyor.