Esrarengiz fareler!

Ağrı Dağı'nın "esrarengiz fare"leri baharın gelişiyle yuvalarından çıktı

Haberler 14.03.2022 - 00:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ar Dann eteklerinde yaayan Güney Amerika kökenli su maymunlar, ilkbaharda sulak alanlarda görülmeye baland.

Geçmite kürk üretimi için komu ülkelere getirildikten sonra Aras Nehrine kaçan ve buradan da Idrdaki sulak alanlara yaylan su maymunlar, Ar Dann eteklerinde yayor.

5137 metre yüksekliiyle Türkiyenin çats olarak nitelendirilen Ar Dan da içinde barndran 88 bin hektarlk Ar Da Milli Parkndaki dan zirvesinden eriyen karlarla beslenen sulak alanlar, halk arasnda esrarengiz fare olarak adlandrlan su maymunlarnn deimeyen yaam alan oldu.

K mevsimini genellikle sazlklar arasndaki yuvalarnda geçiren su maymunlar, baharn gelii, doann canlanmaya balamasyla yuvalarndan çkt.

SULAK ALANLARDA YYECEK ARARKEN GÖRÜNTÜLEND

Sulak alanlarda yiyecek ararken görüntülenen su maymunlar, bölgenin en dikkat çeken yaban hayvanlar arasnda yer alyor.

KuzeyDoa Dernei Bilim Koordinatörü Emrah çoban, su maymununun Türkiyede görülen ilgi çekici türlerden olduunu ve büyük bir fareye benzediini söyledi.

Bu hayvanlarn ana vatannn Güney Amerika olduunu ifade eden çoban, çevre ülkelerde kürk amacyla yetitirilip bu alanlar kapand için braklan ve kaçan hayvanlar ülkemizde Aralk ve Karasu sazlklar olmak üzere belirli bir alanda yayl göstermiler. Aslnda büyük bir fare gibi ön dileriyle sazlklar kemiriyor ve tatl sularda üreyerek hayatn sürdürüyor. dedi.

STLACI BR TÜR OLMASINA RAMEN YAYILII çOK SINIRLI

Su maymunlarnn Ar Danda ve milli parkta görülebilecek esrarengiz türler arasnda yer aldn anlatan çoban, stilac bir tür olmasna ramen yayl çok snrl. çok snrl olduu için de ilgi çekiyor. Srf bu hayvanlar görmek için gelen turistler, doa fotorafçlar var. Onlar da yava yava bu türün tannmasn salyorlar. diye konutu.

çoban, su maymunlarnn görünüü ve küçük yavrularyla ilgi çektiini belirterek, unlar kaydetti:

Turuncu ön dileri ilgi çekiyor, üreme dönemlerinde küçük yavrularyla etrafta gezinerek çok güzel görüntüler veriyorlar. Tür istilac olduu için sürekli gözlenmesi gerekiyor ve bunun için çalmalar devam ediyor. Morfolojik yaps nedeniyle fareye benziyor, uzun bir kuyruu, ön dileri var. Uzaktan baknca tamamyla fare gibi görünüyor ama fare deil.

Ana Sayfaya Git