Eşsiz doğa harikası Ihlara Vadisi bu yılda ziyaretçilerini ağırlıyor

Kapadokya’ya açılış kapısı olarak bilinen Aksaray’ın Ihlara beldesinde bulunan ve dünyanın 2. büyük kanyonu olan Ihlara Vadisi her yıl milyonlarca turisti ağırlıyor.

Haberler 26.05.2024 - 10:52 Son Güncelleme : 26.05.2024 - 11:35

Tarihi ve kültürel mirasıyla çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış Aksaray yılda milyonlarca turiste ev sahipliği yapıyor. Dünyanın ikinci büyük kanyonu Ihlara Vadisi de Kapadokyanın doğa harikası olarak ilgi çekiyor. Tarihi kaynaklardaki adı Peristremma olan Ihlara Vadisinin içinden geçen Melendiz çayının adı ise Potamus, KapadukusKappadokya Irmağı şeklinde geçiyor.


Ihlara Vadisi, tektonik yükselmeler ve Hasandağı volkanının püskürmesinin ardından çöküntüye uğrayan alan üzerinde ilerleyen Melendiz çayının binlerce yılık aşındırması sonucunda oluştu. Birçok tarihi ve kültürel mirasının yanında özellikle dünyanın ikinci büyük kanyonu olan 14 kilometre uzunluğundaki 382 basamaklı merdivenle inilen Ihlara Vadisi yerli-yabancı turistlerden yoğun ilgi görürken, vadi doğal güzelliğinin yanı sıra bünyesinde barındırdığı yüzlerce bitki ve canlılarla da dikkat çekiyor. Ihlara Vadisinde 105 kilise ve yaklaşık 10 bin adet mağara bulunuyor. İçerisinden geçen Melendiz çayı ile adeta tüm doğal güzellikleri barındıran Ihlara Vadisi yerli ve yabancı turistleri cezbediyor.
Ihlara Vadisini gezmeye geldiklerini belirten Necla Şeşen (63), Ihlara Vadisini çok güzel gördük. Turumuza buradan başladık aşağıya doğru ineceğiz. Görüntüler, her taraf etkileyici. Hislerimiz çok değişik, eskiler neler yaşamış, neler görmüş. Herkese de tavsiye ediyorum gelip görsünler dedi.

Ihlara Vadisi hakkında bilgiler veren bölge halkından Kerim Yasav (49) ise Ihlara Vadisi dünya mirasına giren 7 harikadan biridir. Hasan Dağının patlaması ve lavın açtığı bir vadi oluşumu olmuş. Ama bundan önceki yaşamlarda öncelikle Bizans, Helenistik ve Rumların yaşadığı söylenmektedir. İçerisinde mağaralar, yeraltı şehirleri ve özellikle kiliseler var. Bu kiliselerde özellikle Ortodoks asıllı kesimler geliyor ve kilisede ayin yapıyorlar. O dönemde kayaları oymuşlar ve kilise yapmışlar. çok sayıda yerli ve yabancı ziyaretçilerimizin akın ettiğini görüyoruz diye konuştu.

Ana Sayfaya Git