Hakkari Üniversitesi, kentteki biyoçeitliliin ortaya çkarlmas amacyla Hakkari ili Orthoptera Faunasnn Tespiti Projesi balatt.
Üniversite bünyesinde kurulan Biyolojik çeitlilik Aratrma ve Uygulama Merkezinde görevli öretim üyeleri, yüksek rakml bölgelerde yürüttükleri aratrmalar srasnda yeni bir çekirge türü tespit etti.
Et yiyen büyük çekirge olarak da bilinen saga cinsine ait türe saga hakkarica ismi verilerek tescillendi.
- Bölgede daha fazla aratrma yaplmas lazm
Hakkari Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dal Öretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Sait Taylan, Hakkarinin doal güzellikleri, zengin bitki örtüsüyle biyoçeitlilik anlamnda önemli bir kent olduunu söyledi.
Kentin yüksek rakml da sisteminde yer aldn belirten Taylan, u bilgileri verdi:
Bölgede biyoçeitlilik anlamnda daha fazla aratrma yaplmas lazm. Bu amaçla Rektörümüz Prof. Dr. Ömer Pakiin desteiyle Biyolojik çeitlilik Aratrma ve Uygulama Merkezi kurduk. Amacmz kentteki biyoçeitlilie yönelik aratrmalar daha youn yürütmek. Bu çalmalardan biri de çekirge faunasnn tespitiydi. Hakkaride yaklak 3 yldr bu çalmay yürütüyoruz. Yaptmz çalmalarda, dünyada sadece Hakkaride bulunan saga hakkarica türünü bulduk ve bilim dünyasna tanttk. Bu çalmadan elde edilen veriler uluslararas bir dergide yaymland.
Taylan, Ordu Üniversitesinden Prof. Dr. Hasan Sevgili, Namk Kemal Üniversitesinden Doç. Dr. Deniz irin ve Aksaray Üniversitesinden Doç. Dr. Abbas Mol ile Türkiyenin farkl bölgelerinde saga cinsine yönelik yaklak 10 yldr yaptklar arazi çalmalarna Hakkariyi de eklediklerini aktard.
- Ekosistem için oldukça önemli bir tür
Alannda uzman akademisyenlerle kentteki potansiyeli ortaya çkarmak için çaba gösterdiklerini vurgulayan Taylan, unlar kaydetti:
Tespit ettiimiz türe yöreye has olduu için saga hakkarica ismini verdik. Güneydouda özellikle anlurfa ve Adyamanda Saga Syriaca var. Bizim tespit ettiimiz bu cinsin baka bir türü. Bu türü ilk olarak Bay köyünde gördük ama Bal ve Durankayada da var. Bu çekirge ekosistem için oldukça önemli bir tür. Etçil ve avc olduu için tarm alanlarnda zararl böceklerle besleniyor. çiftçilerimiz ve halkmz bu tür için daha duyarl olmal. Hakkari endemik tür açsndan büyük potansiyele sahip. Bundan sonra da deiik canl türlerine rastlayabileceimizi düünüyorum.