Hayatlarn kl çadrlarda sürdüren göçerler, ilk olarak gittikleri anlurfa-Diyarbakr snrndaki Karacada bölgesinin yüksek kesimlerinde bir süre konakladktan sonra yaz aylarn genellikle Elaz, Bingöl ve Erzurum yaylarnda geçiriyor.
Sonbahar aylarnda bölgeye yerleen baz göçerler de havalarn snmasyla uzun sürecek yaz mevsimi için göç hazrlklarna balad.
çadrlarn sökerek eyalarn araçlara yükleyen besiciler, binlerce hayvanla yollara düüyor. Yolculuk boyunca koyunlar belli aralklarla saarak sütten dolay hastalanmalarn önlemeye çalan besiciler, günler süren yolculuun ardndan anlurfann Siverek ilçesi snrlarndaki Karacada bölgesine ulayor.
Yemeklerini yolculuk srasnda eeklerin srtnda muhafaza eden çobanlar ise bu sürede dinlenmek için durduklar zamanlarda demledikleri çay eliinde beslenme ihtiyaçlarn karlyor. Yayla ve meralarda hayvanlarn bandan ayrlamayan çobanlar, cep telefonlarn da güne enerjisini kullanarak arj ediyor.
Bu yl meralar iyi
Elazl göçerlerden Mehmet Ula, yllardr bu ii yaptn ve tüm zorluklara ramen hayvanlar çok sevdii için bu zorluklara katlandn ifade etti.
Sonbaharn sonlarnda bölgeye geldiklerini ve havalarn snmaya balamasyla hayvanlarnn daha iyi gelimesi için serin yerlere gitmeye hazrlandklarn anlatan Ula, unlar kaydetti:
Kasm aynda buraya geldik. Her yl olduu gibi bu yl da 5-6 ay burada geçirdikten sonra tekrar Elaza dönmeye balarz. Sonrasnda ise yazn Erzurum, Mu yaylalarna doru gidiyoruz. Orada da 3-4 ay kaldktan sonra tekrar buraya döneriz. Bizim amacmz hayvanlarn iyi gelimesi, bu yüzden hangi mevsimde neresi uygunsa oraya gidiyoruz. Hayatmz bu ekilde geçiyor. Sürekli çadrda yayoruz ve birçok imkandan yararlanamyoruz. Zor olmasna ramen altmz için kolay geliyor. Yaylalarda sknt yayoruz. Göçerler olarak bizler binlerce hayvan yetitiriyoruz. Bunun için de yetkililerden daha çok destek bekliyoruz. u anda da çadrlarmz toparladk gitmeye hazrlanyoruz. Normalde daha erken gidiyorduk ama bu yl havalarn snmamas ve yalar sayesinde meralarn gelimesinden dolay biraz geciktik. Bu yl meralar iyi, çok ükür hayvanlar iyi geliti. Yola çkmaya hazrlanyoruz. lk olarak Karakoçana, oradan da yaylara gideceiz. Sürekli bu ekilde bir yaammz var.
Günlerce süren yolculuk
anlurfal göçer Mahmut Arak da (39) ilerinin zorluundan bahsederek, göç döneminde ise ayr younluk yaadklarna dikkati çekti.
Atalarnn meslei göçerlii sürdürdüünü belirten Arak, öyle konutu:
Koyunlar samndan beslenmesine kadar her ii yapyoruz. Birkaç gün sonra Karacadaa gideceiz. Yaklak bir ay orada kalp, oradan da Karlovaya gideceiz. 4-5 ay da orada geçirip, tekrar buraya geleceiz. Zor tabii kolay deil. 10 gün süren yolculuun ardndan Karacadaa ulayoruz. Mevsimlere göre yerimiz deiiyor, her dönem farkl bir zorluk yayoruz. Havalarn snmasyla ilerimiz artyor, çünkü bu dönemde hayvanlar sürekli darda olmak zorunda, sam var, kuzularla ilgilenmemiz gerekiyor. imdi burada eyalarmz tadk, hayvanlar da yola çkacak. Sonrasnda Dou Anadolu Bölgesindeki yaylalara gidiyoruz. Orada yaklak 4-5 ay en iyi ekilde geçirip, hem süt hem de kuzulardan iyi bir gelir elde etmek istiyoruz.
çoban Tahsin Yldrm (35) ise küçüklüünden itibaren bu iin içinde olduunu ve ilkbahardan sonbahara kadar çobanlk yaptn dile getirdi.
Aylk yaklak 5 bin lira ücret aldn aktaran Yldrm, ilerinin zorluundan dolay daha fazla para kazanmay hak ettiklerini de sözlerine ekledi.